AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Práce pro AZet mě baví, říká Mudr. Martin Holinka

11.07.2014 | Petr Miklas

Dnes si přiblížíme člověka, který je pro tým velice důležitý, i když není tolik vidět. Vlastně by se dalo říct, že je lepší, když není vidět. Je to totiž klubový lékař Mudr. Martin Holinka.

Doktor Holinka je zodpovědný za zdravotní dozor při všech mistrovských zápasech AZetu, nejen mužů, ale i mládeže. Pokud je vše, jak má být, stojí mezi střídačkami. V případě nějakého zranění, které vypadá vážněji, spěchá za hráči na ledovou plochu, případně s ním odchází k šití rány do kabiny. Jak se k hokeji dostal? „Po škole jsem začal pracovat na ortopedii v Karviné a tenkrát se znovuobnovoval hokej v Havířově, kde potřebovali lékařský dozor. Starší lékař Petr Groman mi o téhle nabídce řekl, protože u klubu působil předtím. Přišlo mi to zajímavé, tak jsem se přihlásil,“ vzpomíná na začátky. „ Dneska jsem rád, protože práce se sportovci, nejen hokejisty ale i třeba atlety, je směr, kterým bych se chtěl do budoucna ubírat,“ doplňuje.

MUDr. Martin Holinka
- narozen 21.12.1983
- ženatý, bezdětný
- povolání: ortoped

Co je na léčení sportovců jiné? „Řešení úrazů při sportu a jejich léčba je pro lékaře zajímavá, stejně jako různá únavová zranění svalů,“ vysvětluje MUDr. Holinka. „Když jsem k hokeji šel, tak jsem trochu tušil, co mě čeká, ale člověk se nemůže nikdy připravit na ta vážnější zranění, která se čas od času stanou. A i ta mě bohužel potkala, vzpomínám na hráče Frýdku-Místku, který tady utrpěl těžké zranění oka a bohužel na to oko oslepl, “ uvědomuje si i horší stránku svého povolání.

Martin Holinka je povoláním ortoped, ordinuje v Karvinské hornické nemocnici a svou ambulanci má i v Ostravě-Petřkovicích. Co vlastně takový ortoped léčí? „Klouby, kosti, svaly, vlastně celý pohybový aparát. Na tyto věci se zaměřuji i u hokejistů, i když se třeba stane, že za mnou hráč přijde, že má bolesti kloubu, je mu nevolno a má zvýšenou teplotu. Z toho pak vyjde podezření na bakteriální zánět kolene, což taky řeší ortoped.“

Klubový lékař nemá na starosti pouze dozor při utkáních, ale léčí i zranění dlouhodobějšího rázu. „Hráči za mnou chodí, moje číslo mají na nástěnce a některé problémy pak řešíme ambulantně. Občas za mnou přijdou i někteří hráči z mládeže, ale ti ne tak často, protože tam tolik úrazů není,“ říká MUDr. Holinka.

Martin Holinka vykonává funkci týmového lékaře již čtyři roky, může tedy porovnat rozdíl mezi první a druhou ligou z pohledu zranění. „Čekal jsem, že v první lize bude víc zranění, ale je tomu naopak. Řekl bych, že je zranění o polovinu méně. Ve druhé lize se to víc řeže, zatímco v první lize jsou ti hráči techničtější, víc přemyšlejí a dávají si na zranění pozor,“ vidí hlavní rozdíly. „Své zdraví si více hlídají i starší a zkušenější hráči,“ dodává.

Dokáže si doktor užít i hokej samotný? A chodí na hokej i mimo službu? „Hokej mám rád, dívám se na něj i v televizi a musím říct, že nejvíc si zápas užívám ze střídačky. Při zápase většinou stojím mezi střídačkami, ale když fyzioterapeut Martin Potyš otevírá vrátka, stojím vedle něj a spolu komentujeme dění na ledě. Samozřejmě, že nemůžu být na všech zápasech, střídá se nás tady pět lékařů, já mám na starost zajistit, aby tady vždycky někdo byl. A byl jsem na hokeji, i když měl službu kolega, abych měl možnost se podívat na zajímavý nebo důležitý zápas a sledovat ho přímo ze střídačky, což mě vždycky vtáhne více do děje,“ s nadšením vypráví Martin Holinka.

„Na hokejistech se mi líbí, že když mají nějaké zranění, třeba šrám na tváři, nechají si to zašít a hrají dál. Jsou to opravdu tvrdí chlapi,“ dodává.

Doktor Holinka se nám svěřil i s největšími zážitky spojenými s hokejem. „Nejlepší hokejový zážitek mi přinesly boje o postup do první ligy. Lékařsky nejzajímavější nebo spíš nejhektičtější zápas byl s Frýdkem-Místkem, kde bylo osm úrazů, z toho dvakrát jsem musel volat sanitku, jedním z těch úrazů bylo právě to oko. Tak to byl takový zápas, kdy jsem měl nejvíc práce. “

Martin Holinka má svou práci opravdu rád, ale uvědomuje si i její rozporuplnost. „Pokud se hráči stane úraz, rád se toho chopím a snažím se udělat pro něj to nejlepší, to mě baví. Ale vím, že pro hráče je to nepříjemné, protože chce hrát. No a smutná stránka téhle věci je, když nějaký hráč kvůli zranění s hokejem musí skončit. Dalo by se říct, že jsou všichni rádi, když nemusím nic dělat. “

Jak je na tom lékař s aktivním sportem? „Mám docela hodně práce, ale zjistil jsem, že když si jdu večer po práci zaběhat, tak jsem méně unavený. Takže se teď snažím trochu víc sportovat, byl jsem hrát i tenis se ženou a to mě bavilo.“

Závěrem mě zajímalo, jestli by jako lékař dal své dítě na hokej nebo je to z jeho pohledu moc nebezpečný sport. Zde je odpověď: „Nemyslím si, že je to nebezpečný sport, pokud se to dělá správně a hráč se dobře připravuje, nemůže mu to ublížit.“

Panu doktorovi bych chtěl popřát pěkné hokejové zážitky a co nejméně práce, aby naši hráči více hráli, než marodili s nějakými zraněními.

Youtube