AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Představení prvoligových soupeřů – Jestřábi Prostějov

16.07.2014 | Petr Miklas

Pátým prvoligovým soupeřem AZetu pro sezonu 2014/2015, který si před sezónou představíme, je nováček z Prostějova. LHK Jestřábi Prostějov je klub, který fanoušci Havířova velice dobře znají z druhé ligy. Vedení klubu má vysoké ambice – postup do extraligy, proto v týmu proběhly a stále probíhají změny.

Loňská sezona

Cílem Jestřábů byl postup už loni a před sézonou i v jejím průběhu mužstvo značně posílili, došlo i ke změnám na trenérských postech, když byl po 12. kole odvolán Josef Málek, přestože byl Prostějov první. Nový trenérem se stal Petr Zachar, sportovním manažerem asistentem trenéra byl Jiří Vykoukal. Bilance Jestřábů po základní části vypadala takto: 33 výher – 11 proher, což Prostějovu zajistilo první místo a sedmibodový náskok na druhou Porubu.

Ve čtvrtfinále play-off narazili prostějovští na Frýdek-Místek, se kterým se trápili a do semifinále postoupili až po pětizápasové bitvě, když museli odvracet vedení Slezanu 2:1 na zápasy. Semifinálového soupeře, kterým byl Vsetín, naopak vyprovodili ve třech zápasech a postoupili do finále druhé ligy. Finále stálo za to, bylo to totiž zároveň derby s Přerovem, které přineslo vyrovnané zápasy a plné stadiony. Nakonec se radovali Jestřábi, kteří sérii vyhráli 3:1 na zápasy a dostali se tak do baráže o první ligu.

Autor: Lubomír Tesař

Do baráže Jestřábi vlétli jako uragán a z prvních čtyřech zápasů brali plný počet bodů, když postupně porazili Kolín, Sokolov, Beroun a Most. Rozhodující postupové body přidal Prostějov na vlastním ledě proti Berounu, který byl jistým sestupujícím a přijel pouze s jedním brankářem, který se v polovině utkání zranil. Do branky se tak museli postavit hráči z pole, to už ale domácí vedli 6:1, takže to zápas tolik neovlivnilo. Prostějov se po šesti letech vrátil do druhé nejvyšší soutěže.

Příprava na novou sezonu

Letní přípravu mají prostějovští hráči opravdu náročnou, trvá totiž 11 týdnů a před nástupem na led budou mít pouze týden volna. Oproti jiným týmům trénují i v sobotu, náplň tréninků je velmi pestrá a hráče baví, protože jim trenéři připravují nejnovější tréninkové metody, které okoukali ve Finsku.

Od 24. července budou mít hráči Jestřábů dovolenou a už 4. srpna poprvé vyjedou na led. Ještě si ani pořádně nezvyknou na brusle a na řadu přijdou přípravná utkání. Těch mají prozatím naplánováno devět, z toho se dvakrát střetnou s naším AZetem, dále je čekají dvojzápasy s Přerovem, Třebíčí a Šumperkem, bonbónkem bude domácí utkání s extraligovými Pardubicemi.

Autor: Lubomír Tesař

Rozpis přípravných utkání Jestřábů Prostějov před sezonou 2014/2015:

08.08. HC ZUBR Přerov – LHK Jestřábi Prostějov
12.08. LHK Jestřábi Prostějov – SK Horácká Slavia Třebíč
14.08. SK Horácká Slavia Třebíč – LHK Jestřábi Prostějov
19.08. LHK Jestřábi Prostějov – Salith Šumperk
21.08. LHK Jestřábi Prostějov – HC ZUBR Přerov
22.08. Salith Šumperk – LHK Jestřábi Prostějov
26.08. AZ Havířov – LHK Jestřábi Prostějov
27.08. LHK Jestřábi Prostějov – HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
02.09. AZ Havířov – LHK Jestřábi Prostějov

Hráčský kádr

Jak již bylo uvedeno výše, vedení prostějovského klubu si nastavilo vysoké cíle a s tím souvisí obměna kádru.

Odchody

Těsně před začátkem letní přípravy se Jestřábi rozloučili hned s šesticí hráčů - Davidem Šebkem, Jurajem Juríkem, Jakubem Kořínkem, Janem Veselým, Šimonem Antončíkem a Michalem Nedbálkem. Tím však odchody neskončily, Prostějov opustil obránce Jiří Polák.

Autor: Lubomír Tesař

Příchody

První posila se hlásila vzápětí, je jí René Kajaba, který přišel ze Vsetína. Následovali zkušený obránce Lubomír Vosátko, který odehrál výbornou sezónu v Havířově a brankář Juraj Šimboch. Ten by se měl rovnoměrně střídat se stávající oporou Jestřábů v brankovišti, Ondřejem Kociánem. Vosátko i Šimboch jsou v Prostějově na hostování z Třince, stejně jako nám dobře známý obránce David Roupec. Na zkoušku mají prostějovští dalšího mladého obránce Davida Skřivánka, jenž naposledy působil ve Spartě, kde však hrál pouze v juniorce a v devítí utkáních první ligu v Litoměřicích.

Sportovní manažer Jiří Vykoukal se opravdu činí, značně posílil obranu a pracuje na posilách do útoku. Z útočníků, které známe ze druhé ligy, zůstali zkušení borci Michal Černý a Lukáš Duba.

Autor: Lubomír Tesař

Slovo závěrem

Manažer A-týmu Jaroslav Luňák si za cíl vytyčil postup do extraligy, proto posílil na trenérském postu, kde bude od nové sezóny hlavním trenérem Tomáš Sršeň, jeho asistentem pak bude Petr Zachar. Klubu se podařilo získat několik nových partnerů, takže by měl mít pokryty i náklady na hráčské posily, kterých sportovní manažer Jiří Vykoukal přivedl opravdu dost. Uvidíme, jak se Jestřábům povede plány přetavit ve skutečnost, první možnost budeme mít 26.8. na domácím ledě. Do Prostějova je to z Havířova z prvoligových soupeřů nejblíže, možná k nám přijedou i fanoušci Prostějova, kteří umí vytvořit bouřlivou kulisu.

Autor: Karel Vaculík

Youtube