AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

David Pastrňák: Pro NHL udělám maximum

17.07.2014 | Petr Miklas

Jméno Davida Pastrňáka je v poslední době nejčastěji zmiňováno ve spojení s draftem NHL a smlouvou s Bostonem Bruins. Havířovský rodák a odchovanec AZetu zažívá hektické období, po úspěšné sezóně, kdy vybojoval stříbrnou medaili na MS do 18 let a na MS juniorů mu chybělo málo k postupu do semifinále, byl draftován Bostonem Bruins v prvním kole a nakonec s tímto klubem podepsal nováčkovskou smlouvu. Včera se vrátil do České republiky a dnes si našel čas na rozhovor pro naše stránky.

Před necelým měsícem si Tě vybral Boston Bruins jako 25. hráče v pořadí, minulý týden jsi tam strávil na kempu. Jel jsi tam s tím, že uzavřeš smlouvu nebo jak to bylo?

Jel jsem se tam hlavně ukázat. Chtěl jsem to odmakat, abych se předvedl v nejlepším světle, aby viděli, že udělali dobrou volbu. To, že jsem nakonec podepsal smlouvu, už je něco navíc a jsem za to strašně rád. Pro mě je neskutečné už jen to, že mě pozvali na kemp, kde jsem měl pocit, že mi věří. To je pro mě neuvěřitelné a ve smlouvu jsem ani nedoufal.

Kemp trval týden, jaká byla jeho náplň?

Každý den jsme měli trénink na ledě i na suchu. Pro zpestření jsme se šli podívat do města, měli jsme i trénink s malými dětmi, bylo to hodně zajímavé.

Jak došlo k podepsání smlouvy? Čekal jsi, že to přijde?

Nečekal, přišlo to až na konci kempu. Po posledním tréninku jsem šel z ledu a do kanceláře si mě zavolal generální manažer Peter Chiarelli, který mi řekl, že má zájem mě podepsat.

Podepsal jsi nováčkovskou smlouvu, která se po neodehrání určitého počtu zápasů v sezóně odsunuje o rok, znáš přesné podmínky?

Abych se přiznal, tak tomu moc nerozumím, proto my hokejisté máme hráčské agenty. Já vím jen to, že když odehraju míň než deset zápasů, tak se smlouva o rok prodlouží.

Jaké jsou Tvé nejbližší plány? Pojedeš se podívat domů do Havířova?

Jo, domů pojedu teď v sobotu. A i v Havířově budu pokračovat v tréninku, čeká mě posilovna a, pokud to půjde, rád bych šel i na led.

Potom Tě čeká turnaj reprezentační dvacítky v Kanadě, je to tak?

Nevím, ještě jsem neviděl pozvánku, ale pokud mě pozvali, tak určitě pojedu.

No a v září přijde to nejdůležitější, předsézonní kemp v Bostonu…

Na ten se pořád připravuju, chci tam ukázat to nejlepší, co ve mně je a probojovat se do týmu.

Vraťme se ještě k samotnému draftu. Říkal jsi, že jsi doufal, že si Tě někdo vybere v prvním kole a je celkem jedno, který tým to bude. Nakonec to byl Boston. Co na Boston říkáš?

Jsem rád, že to byl právě Boston, je to super organizace a jsou tam super lidi. V Bostonu jsem byl na večeři i s Davidem Krejčím, je to tam super.

Teď trošku z jiného soudku. Letos jsi byl na mistrovství světa do 18 let i na mistrovství světa juniorů. Na „osmnáctkách“ jste vybojovali stříbro, ale na juniorském mistrovství jste vypadli ve čtvrtfinále, přestože jste hráli s přijatelným Finskem a zápas jste měli parádně rozehraný. Jak bys oba turnaje ohodnotil?

Na MS juniorů jsme to měli skvěle rozehrané, měli jsme ve čtvrtfinále nejlepšího soupeře, kterého jsme si mohli přát. Jenomže play-off je o jednom zápase, my jsme hráli dobře dvě třetiny a ve třetí Finové rozhodli. Ukázalo se, že na takovém turnaji nemůžeme hrát špatně nejen jednu třetinu, ale ani deset nebo pět minut. Musíme prostě hrát dobře celých šedesát minut. Finové to ve třetí třetině otočili, což pro nás bylo obrovské zklamání.

Na mistrovství světa do 18 let jsme měli cíl jít zápas od zápasu, snažit se vyhrát všechny zápasy ve skupině. Pak přišlo čtvrtfinále, což je zase o jednom vítězství, pak jste v semifinále a my jsme si dali za úkol vyhrát náš poslední zápas. To se bohužel nepodařilo, ale druhé místo je určitě úspěch, za který jsme všichni rádi.

V reprezentaci jsi měl víceméně úspěchy, jak tomu bylo v klubu Södertälje?

Tam spokojenost nebyla, protože jsme nepostoupili do play-off. Sice jsme ani nehráli baráž o udržení, ale sezóna byla hodně krátká. Já jsem sice udělal pár bodů (ve 36 zápasech 8 branek a 16 asistencí), ale týmový úspěch nebyl a to je to hlavní. Klub měl za cíl postoupit do nejvyšší soutěže a to se zdaleka nepovedlo.

Zpátky domů do Havířova. Jak reagovali bývalí spoluhráči a trenéři na Tvůj úspěch v draftu?

Dostal jsem dost gratulací, mimo jiné od mého trenéra Martina Janečka. Z hráčů mi gratulovali třeba bratři Dandysové (Jan a Lukáš Danečkovi), Klíma (David Klimša) a další.

Pro hodně mladých kluků, nejen z Havířova, teď budeš vzorem. Co bys jim vzkázal, že mají udělat, aby se dostali tam, kde jsi teď Ty?

Hokej pro ně musí být na prvním místě, nesmí se nechat zlákat těmi špatnými věcmi okolo. Prostě musí dávat všechno hokeji a pořádně makat.

Davide díky moc za rozhovor, přeji Ti, aby Ti vydrželo zdraví a hodně štěstí v kempu. Určitě bychom Tě rádi viděli na podzim v dresu Bostonu Bruins.

Youtube