AZ Havířov

Finále play-off 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV První domácí utkání ve středu od 17:30!

VSTUPENKY NA PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

Představení prvoligových soupeřů - České Budějovice

22.07.2014 | Libor Gavlas

Dalším soupeřem, který v následující sezóně vyzve náš AZet bude ČEZ Motor České Budějovice. Tento klub s extraligovou tradicí prošel před loňskou sezónou stejným procesem jako AZet před čtyřmi lety a bude určitě zajímavé sledovat jeho další kroky.

Loňská sezona

Motor prošel před minulou sezónou těžkou zkouškou.

Dlouholetý účastník české hokejové extraligy přestěhoval díky svým majitelům své sídlo do Hradce Králové a České Budějovice tak o vytouženou extraligu přišly. S tím se však nechtěli smířit bývalí vynikající reprezentanti a odchovanci jihočeského hokeje - Roman Turek, Petr Sailer a Radek Bělohlav. Pustili se do partyzánského boje a stejně jako u nás Martin Potočný s Jardou Mrowiecem a dalšími vybudovali nový klub na "zelené louce". V šibeničním termínu se jim vše podařilo a stejně jako před čtyřmi lety AZet mohli začít znovu, byť o patro níže, než na co byli jihočeši zvyklí. Sebevědomí jim rozhodně nechybělo a odvážně vyhlašovali snahu o co nejrychlejší návrat mezi elitu.


Bohužel parta vedená vynikajícím útočníkem se zkušenostmi z NHL Alešem Kotalíkem zůstala daleko za očekáváním. Konečné desáté místo s bilancí 22 výher a 30 porážek bylo rozhodně na hony vzdáleno předsezónním očekáváním. Mužstvo na tom bylo dokonce tak špatně, že trenéra Radka Bělohlava musel v průběhu sezóny nahradit Petr Rosol a Budějovice bojovaly do posledního kola o neúčast v baráži, kterou se jim nakonec podařilo odvrátit až dvě kola před koncem soutěže.

Aleš Kotalík
Mužstvo táhli předevěím ofenzivní hráči Kotalík (31 bodů) s Šachlem (25 bodů), nejporudktivnějším obráncem byl s deseti body havířovskému publiku také známý Lukáš Chmelíř.

Příprava na novou sezonu

Letní příprava začala budějovickým hokejistům již 28.4. a zahrnovala jednu zajímavost.

Na konci května totiž vyrazili budějovičtí na týdenní soustředění do Pasečné u Lipna. A nevezli si zadek v týmovém autobusu, ani v autech, ale na místo se dopravili všichni společně na kolech. Někteří hráči si stěžovali, že na jejich vkus bylo na soustředění moc cyklistiky, ale nakonec se shodli, že dril ordinovaný v jakékoliv formě je nakonec fyzické kondici prospěšný. Další velkou zajímavostí je to, že na led vyjeli hokejisté Českých Budějovic daleko nejdříve ze všech prvoligových účastníků. Zatímco u nás v Havířově, ale i jinde, se chodí na led koncem července, tak v budějovické tréninkové aréně se již hokejisté prohánějí od 16.6.

Přípravných utkání mají zatím hokejisté Motoru naplánováno 12, mimo jiné s celkem třetí německé ligy Deggendorf Fire.

Rozpis přípravných utkání Motoru před sezonou 2014/2015:

31.07. HC Škoda Plzeň - ČEZ Motor České Budějovice
05.08. Rytíři Kladno – ČEZ Motor České Budějovice
06.08. ČEZ Motor České Budějovice – HC Sparta Praha
12.08. ČEZ Motor České Budějovice – Rytíři Kladno
14.08. ČEZ Motor České Budějovice – HC Škoda Plzeň
19.08. SK Horácká Slavia Třebíč – ČEZ Motor České Budějovice
21.08. ČEZ Motor České Budějovice – HC Rebel Havlíčkův Brod
26.08. HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice
28.08. ČEZ Motor České Budějovice – SK Horácká Slavia Třebíč
31.08. Deggendorf Fire – ČEZ Motor České Budějovice
02.09. HC Rebel Havlíčkův Brod – ČEZ Motor České Budějovice
04.09. ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava

Hráčský kádr

Nespokojenost s výsledkem uplynulého ročníku vedla management jihočeského klubu ke snaze o výrazné posílení kádru. A dle zvučnosti jednotlivých jmen byla jejich snaha více než úspěšná.

Odchody

České Budějovice se rozloučily s nadějným juniorem Jiřím Smejkalem, který má namířeno do zámořské juniorské soutěže, ale také s ofenzivním tahounem Petrem Šachlem.


Příchody

Jedno zvučnější jméno než druhé se objevuje v kádru bývalého extraligového klubu.

Z Plzně přichází známý útočník Martin Heřman, který ovšem strávil poslední sezónu v kazašském týmu Bejbarys Astana. Druhým známým jménem je vynikající útočník Josef Straka, který má za sebou přes 600 utkání v české extralize a přes 300 zápasů v kontinentální KHL, kde mimo jiné nastupoval za Čerepovec, Kazaň a naposledy působil v Jekatěrinburgu. A přestupovou bombou letošního léta se zcela jistě stal přestup kanonýra Mladé Boleslavi Tomáše Nouzy právě do Českých Budějovic. Ve dvou uplynulých sezónách nastřílel Nouza v dresu středočechů úctyhodných 31 a 34 branek a měl by tak zcela jistě patřit k tahounům jihočeské ofenzivy v příští sezóně. Mužstvo dále posílíli vlastní odchovanci Ondřej Bláha, Lukáš Kříž a Roman Vráblík (kteří přešli do Hradce Králové společně s HC Mouontfield), dále Petr Punčochář, který si to na druhý kone republiky namířil z našeho Azetu, Ján Mucha, hráč extraligového Zvolenu, Michal Švihálek (hostování také z Hradce Králové), Dušan Žovinec (mateřský klub Sparta Praha, ale loňskou sezónu odehrál na hostování v Litoměřicích) a Martin Parýzek (hráč s extraligovými zkušenostmi z Karlových Varů).


Slovo závěrem

I přes hektické období před uplynulou sezónou se od jihočechů čekalo více. Své ambice sice nenaplnili, ale o to s větší vervou se pustili do přípravy na novou sezónu.

Generální manažer Stanislav Bednařík přivedl do týmu posily opravdu zvučných jmen. Je jasné, že samotné jméno ještě nikomu nikdy nic nevyhrálo, ale bylo by velkým překvapením, kdyby se Motor i v letošní sezóně trápil stejně jako v té předchozí.

Trenérské duo Petr Rosol a Radek Bělohlav si určitě pochvaluje sílu nové útočné vozby Aleš Kotalík - Josef Straka - Tomáš Nouza a počkejme si, zdali se v jejich předsezónních vyjádřeních objeví slova o brzkém návratu do extraligy.

Svá utkání odehrají hokejisté Českých Budějovic ve své tradiční domácí Budvar Aréně s kapacitou 6421 diváků a havířovský Azet by na něm měli přivítat 10.11. a 28.1. K nám naopak zavítají 4.10. a 17.12.


Youtube