AZ Havířov

Finále play-off 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV První domácí utkání ve středu od 17:30!

VSTUPENKY NA PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

Představení prvoligových soupeřů – HC Slovan Ústí nad Labem

31.08.2014 | Petr Miklas

Posledním prvoligovým soupeřem AZetu pro sezonu 2014/2015, který si před sezónou představíme, je zachráněný klub z Ústí nad Labem. Novému vedení se podařilo vyřešit závazky toho bývalého vůči hráčům a jiným věřitelům. Od nové sezóny bude klub hrát první ligu pod tradičním názvem HC Slovan Ústí nad Labem.

Nové vedení se rozhodlo splatit dluhy hráčům a s většinou z nich se domluvilo na odpuštění části dluhu, v některých případech až o polovinu. Sportovním ředitelem Slovanu je slavný útočník Jan Čaloun, olympijský vítěz z Nagana. Ten chce vést klub takzvanou finskou cestou, tedy hodně pracovat s mládeží a zapojovat své odchovance do A-týmu. Čaloun stojí i za návrhem nového klubového loga, které vychází z loga finské reprezentace.

Vedení nově vzniklého klubu má hodně práce se sháněním financí do svého rozpočtu, pomocí by měl být i projekt nazvaný Ústecký patriot. Tento projekt je určen pro fanoušky, kteří se za poplatek 10 000Kč mohou stát členy HC Slovan. Za tuto částku budou mít doživotně rezervováno sedadlo na stadionu a permanentku za poloviční slevu. Slovan se snaží přesvědčit hráče, sponzory i fanoušky, že vše bude fungovat a bude se hrát na vyrovnaný rozpočet. Zdá se, že se mu to i daří.

Autor: Karel Vaculík

V klubu přes léto samozřejmě došlo i ke změnám v kádru, velezkušený brankář Zdeněk Orct ukončil kariéru a z Ústí odešli Zbyněk Sklenička, Martin Hanzl, Radim Vaněk, Jan Dlouhý, Jakub Grin, Jan Alinč, Milan Vobořil, David Videlka a Vlastimil Dostálek. Novými posilami jsou Vít Budinský, Tomáš Kolafa, Martin Vágner, Ladislav Gengel a brankář Martin Volke.

Slovan zůstává při zemi, proto jsou cíle, které si vytyčil, velmi podobné cílům našeho AZetu – vyhnout se sestupové příčce, dostat se do play-off a uhrát tam co nejlepší výsledek.

Loňská sezona

Loňská sezóna byla poznamenána finančními problémy bývalého klubu Ústečtí Lvi, kde se před sezónou čekalo, že klub ze severu Čech bude hrát baráž o extraligu, ale nakonec to dopadlo opačně. Ústí skončilo po základní části deváté a muselo hrát o udržení v soutěži. Playout však ústeckým vyšlo a prvoligovou příslušnost uhájili i pro další sezónu, když obsadili konečné 10. místo.

Příprava na novou sezonu

Jak již bylo zmíněno, klub si prošel velkými finančními problémy, proto se staré vedení rozhodlo zrušit letní přípravu. To se nelíbilo Vladimíru Evanovi z občanského sdružení HC Ústečtí Lvi mládež, který hráče oslovil, aby je informoval, že chce hokej v Ústí zachovat. Do letní přípravy tedy nastoupilo 18 hráčů, kteří byli postupně doplňováni. Na led vyjeli hokejisté Slovanu 28.7., v té době už měli trenéři Milan Skrbek a Tomáš Mareš k dispozici 25 hráčů v poli a dva brankáře.
Slovan si domluvil sedm přípravných utkání, hned první proti Kadani vyhrál, ale pak přišla série porážek, i když dvakrát až po samostatných nájezdech. Své minulé utkání už hokejisté Ústí dovedli do vítězného konce, čeká je ještě zápas v Litoměřicích a pak už ostrý start do soutěže – 8.9. hostí Havlíčkův Brod.

Rozpis přípravných utkání Slovanu Ústí nad Labem před sezonou 2014/2015:

05.08. Kadaň – Ústí nad Labem 1:3
07.08. Ústí nad Labem – Chomutov 2:3sn
14.08. Ústí nad Labem – Kadaň 2:3
21.08. Litoměřice – Ústí nad Labem 3:2
26.08. Ústí nad Labem – Benátky nad Jizerou 4:5sn
28.08. Ústí nad Labem – Litoměřice 5:2
04.09. Benátky nad Jizerou – Ústí nad Labem
Autor: Karel Vaculík

Slovo závěrem

Zdá se, že se v Ústí vydali správným směrem, dokonce sami hráči přicházeli s návrhy na snížení svých platů. Sportovní manažer Jan Čaloun chce klub postavit na poctivosti a vlastních odchovancích. Hodně to připomíná znovuzrození Havířova, kde do klubu vstoupili lidé, kteří chtěli postavit klub na Havířovských hráčích a mít vyrovnaný rozpočet. To se v Havířově zatím daří, bude zajímavé sledovat, jak si povedou v Ústí.

Youtube