AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

2. ročník Mezigenerační olympiády dopadl opět velkou spokojeností

20.01.2015 | Josef Nudera

Ve čtvrtek 15. 1. 2015, se 16 Azeťáčků ročníků 2005,2006,2007 i 2008 vypravilo za doprovodu managera klubu Patrika Rimmela, PR manažerky Ing. Jany Karasové a trenéra Tomáše Urbánka po roce opět do Domova seniorů střediska Helios. Přijali pozvání zúčastnit se II. ročníku MEZIGENERAČNÍ OLYMPIÁDY a opět tak poměřit své síly ve smíšených dvojicích (senior/dítě). Šlo o mezigenerační soutěž v rámci plnění tématu Mezigeneračního dialogu ze strategie MPSV Národní strategie podporující pozitivní stárnutí pro období 2013-2017.

Čestnými hosty a zároveň soutěžícími byli:

Ing. Urbancová Bernarda – vedoucí Odboru sociálních věcí havířovského Magistrátu
Rimmel Patrik – manager klubu AZ Havířov 2010

Členy olympijského výboru byli:

MUDr. Milan Dlábek – ředitel domova seniorů Havířov, stř. Helios
Ing. Karasová Jana – PR manager AZ Havířov 2010
Urbánek Tomáš – trenér AZ Havířov 2010
Kubíčková Vladislava – vedoucí ročníku 2005 AZ Havířov 2010

Malí Azeťáčci byli rozděleni losem do dvojic, z nichž každou tvořil jeden senior a jedno dítě, byly jim přiřazeny země, pod jejíž vlajkou posléze bojovali o nejcennější kovy. Před losováním dvojic docházelo k silnému nátlaku ze stran seniorů i hokejistů, kteří se dožadovali stejného složení týmů jako v předešlém ročníku. Organizátoři byli neoblomní, odolali prosbám, vyhrůžkám i poloslzičkám a tak malým i velkým nezbylo nic jiného než přijmout nového parťáka a vrhnout se do sbírání bodů.

Stejně jako v ročníku uplynulém i tento se nesl v duchu “ Není důležité vyhrát, ale pobavit se!“

Ani letos nechyběl zahajovací ceremoniál, při němž byly zažehnuty olympijské ohně. Tentokráte s účastí hasičské hlídky, jenž v sobě živila naději, že snad vzplane alespoň jedna z 16-ti vlajek a to bude jasný povel k uvedení hasičských přístrojů do akce a na olympijský výbor se snese ledová krůpěj, v což doufali také všichni malí azeťáčci. Nestalo se, bezpečnost byla dodržena a Olympiáda byla odstartována. Na „soutěžící z 16-ti zemí“ čekaly 3 zajímavé disciplíny. Nejprve si společně vybarvili vlajku své země, poté se utkali v turnaji v kuželkách, následovala Správná cesta DUBLE (senior projížděl trasu na stolní desce a hráč jel slalom s florbalkou a tenisákem).

Autor: Helios

Sportovní duch i touha po vítězství byla cítit jak z dospělých tak z dětí. Většina již věděla, co je čeká a hokejisté i senioři se vrhali do soutěží se zápalem, jaký se od olympioniků očekává.

Po absolvování všech disciplín nastalo čekání na výsledky. Pro zkrácení času byl promítán videoklip, který provedl diváky úspěšným mezinárodním turnajem v maďarském Dunujváros, který většina malých účastníků absolvovala. Klip, který vytvořil trenér Luděk Jarolím dětem na památku, měl veliký ohlas. Kluci se na něm poznávali a měli potřebu svým parťákům vše komentovat. Azeťáci se pochlubili rovněž poháry za celkové vítězství v Moravia Hockey Tour 2013/2014 i 2014/2015 a předvedli i další cenné kovy, které v této sezóně nasbírali.

No a pak už nastala chvíle, na kterou se těšili malí i velcí. Nikoliv vyhlášení, ale vybalení golmanské a hráčské výstroje a střelba na golmana, která se klukům a děvčatům asi nikdy neomrzí! Hráčskou výstroj seniorům na vlastním těle odprezentovala nejmladší hokejová účastnice – Vendulka Kubíčková (6let), svou gólmanskou výstroj i umění v bráně pak předvedl sedmiletý Viktor Král. Letos se senioři nenechali přemlouvat a ke střelbě na Viktora se dostavili téměř všichni. Podezříváme je, že si celý rok střelbu trénovali, neboť zlepšení techniky bylo viditelné! Nezaváhali ani čestní hosté – Ing. Urbancová a Patrik Rimmel, který se nemýlil a zavěsil vždy přesně. Stranou závěrem nezůstal ani ředitel domova seniorů MUDr. Dlábek, ale Viktora už nepřekonal.

Autor: Helios

Čas pokročil, výsledky byly spočítány a došlo k vyhlášení. V konečném pořadí se na stupních vítězů v silné konkurenci nakonec objevili soutěžící Lotyšska, Švédska a Norska.

1. místo - Vandíková Ludmila + Kryštof Grygar - 38b Lotyšsko
2. místo - Balounová Marie + Sebastian Ress - 32b Švédsko
3. místo - Vondrus Jan + Csabi Adam - 31b Norsko

4. místo ing. Urbancová Bernarda + Tereza Kiszová - 30b (jako jediný čistě dámský tým) Kazachstán

Kryštof Grygar se stal dvojnásobným olympionikem, neboť své prvenství z předešlého ročníku dokázal obhájit i při výměně partnerky. Ovšem ani jeho bývalá kolegyně Balounová Marie si nevedla zle a obsadila krásnou stříbrnou příčku.

Manager AZetu Patrik Rimmel celou akci zhodnotil takto: „Jsem rád, že tato akce má již svou tradici. Propojení seniorů a těch nějmenších je velice zajímavé pozorovat. Atmosféra je uvolněná, akce je dobře zorganizována a mile mě překvapilo, že mezi seniory panuje takový zájem o hokej. Také klobouk dolů před tím jak jsou ve svém věku vitální. Je vidět dobrá práce všech zaměstnanců Domova pro Seniory Helios. Potěšil mě také přístup našich malých hokejistů, jak bezprostředně se v domově chovají.“

Koordinátorka akce Jana Karasová k tomu říká: „ Spolupráce se střediskem Helios pro nás není nová. Jeden ročník jsme již měli za sebou a také jsme měli možnost přivítat seniory u nás v K&K PNEU Aréně, kde se přijeli podívat na trénink svých „parťáků“ po loňské Olympiádě. Už jsme věděli, co nás čeká, kam jdeme … přesto mě překvapil zájem o tuto akci ze strany malých hokejistů, to jak si pamatovali své partnery z loňska, jak diskutovali a bojovali s organizátory za vytvoření stejných týmů… Jsem si jista, že i když šlo o volné odpoledne, kdy tyto ročníky nemají tréninky, nikdo z účastníků nelitoval, že ho strávil právě zde.“

Celá akce byla velmi dobře připravena. Organizátoři odvedli na přípravách obrovský kus práce a dali si záležet na všech maličkostech, které utvářely tu správnou atmosféru. Děti i uživatelé se na akci těšili už předem a nálada po celé odpoledne tomu napovídala.

Nezbývá než závěrem poděkovat středisku Helios za pozvání, aktivizační pracovnici Silvii Švecové za výbornou organizaci a všem čestným hostům, rodičům, dětem i seniorům za vytvoření příjemné atmosféry.

Členové azeťácké výpravy

Vojta Vild, Renda Kubíček, Vendulka Kubíčková, Kryštof Grygar, Patrik Polach, Tonda Karas, Denis Mlčák, Adam Csabi, Tereza Kiszová, Jakub Kisza, Lukáš Rylko, Vráťa Fasora, Mário Bortoli, Viktor Král, Sebastian Ress, Knapík Kryštof.

Autor: Helios

Youtube