AZ Havířov

Finále play-off 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV První domácí utkání ve středu od 17:30!

VSTUPENKY NA PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

AZ si další výhru v přípravě nepřipsal, podlehl Krakowu

Josef Nudera | 27.08.2015

Na hráče AZetu čekalo předposlední přípravné utkání, domácí souboj s polským Krakowem. Havířov musel po celý zápas dotahovat vedení hostů a bojovat s takticky i silově velmi kvalitním soupeřem. Jednou se mu podařilo vyrovnat soupeřův náskok, ale na další protivníkovy údery už nenašel dostatečnou odpověď. Za Havířov si dvě branky připsal Roman Maliník, který byl tak jediným úspěšným střelcem Havířovských. Poslední přípravný zápas odehraje AZ na domácím ledě ve čtvrtek 3. září s extraligovým celkem Zlína. Kromě kvalitního soupeře bude k vidění bohatý a zajímaý doprovodný předzápasový program s překvapením, takže si zápas určitě nenechte ujít.

příprava muži - 0.kolo čt 27.8.18:00
AZ Havířov - Comarch Cracovia Krakow
2:5
(0:1, 2:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 25. Maliník (Lenďák, Sztefek), 32. Maliník (Korím, Staněk) – 14. Rompkowski (Šinágl), 28. Pasiut (Noworyta), 30. Svitana (Šinágl), 44. Paczkowski (Pasiut), 46. Šinágl (Svitana, Rompkowski). Rozhodčí: Filala – Vengřín, Kuchař. Vyloučení: 8:10, navíc Urbanowicz (CRA) 5 + DKU. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:5.
AZ Havířov: Matoušek (od 30. Svoboda) – Lenďák, Korím "C", Krisl, Bahounek, Graca, Bail, Chroboček, Stuchlík – Staněk, Maliník, Bednář – Maruna "A", Rimmel, Kanko – Sztefek, Pechanec, Kurovský – Sedláček, Matějek, Bárta – Kalus
Comarch Cracovia Krakow: Radziszewski – Rompkowski, Spady, Noworyta, Dutka, Wajda, Maciejewski – Svitana, Dzubinski, Šinágl – Paczkowski, Pasiut, Urbanowicz – Drzewiecki, Slabon, Wróbel – Kisielwski.

Úvod zápasu zastihl jednoznačně ve větší pohodě havířovské. Ti se dostali hned v 1. minutě díky chybě hostující obrany Marunou do gólové šance, ale Radziszewsky byl na místě. Pak si AZ zahrál přesilovku, během které si krakovský gólman připsal hned několik těžkých zákroků, ale opět spolehlivě odolal. I v následujících minutách měl důrazný a dobře bruslící Havířov více ze hry, ovšem nic z toho nevytěžil. Hosté se rozjížděli výrazněji pomalu, ale nakonec to byli oni, kdo otevřel skóre. Po krátkém tlaku ve své útočné třetině poslal ve 14. minutě Šinágl puk od branky do mezikruží Mateuszi Rompkowskému a jeho tvrdá a přesná střela skončila v růžku Matouškovy branky – 0:1.

Chvíli nato dostal AZ výbornou možnost k vyrovnání v podobě přesilovky 5 na3. Vynutil si v ní sice velký tlak a spoustu střel, ale do branky neprošla žádná. Dílem kvůli nepřesnosti střelců, dílem kvůli parádním zákrokům Radziszewského. Toho museli spoluhráči pochválit zejména při šanci Staňka, který zasouval puk do odkryté branky, ale do cesty se mu postavila položená gólmanská hůl. Na konci úvodní třetiny měli možnost hrát přesilovku i hosté, ale Matoušek měl větší práci jen se střelou Noworyty, kterou vytěsnil betonem.

I do druhé třetiny vstoupili aktivněji domácí a tentokrát už za to byli odměněni. Ve 24. minutě sice ještě Bednář nevyužil trestné střílení, nařízené za faul na svou osobu, ale pak hosté doplatili na svou nečistou hru. Během čtvrtminuty šli dva na trestnou lavici, přičemž Urbanowicz dostal za zranění Maruny trest 5minut + do konce utkání. Následnou dvojnásobnou přesilovku využil k vyrovnání střelou z levého kruhu Roman Maliník. Více toho domácí potrestat nedokázali a navíc jejich radost neměla dlouhého trvání. Ve 28. minutě totiž, při hře 4 na 4, ztečoval před bezmocným Matouškem Gregorz Pasiut Noworytovo nahození od modré a bylo to 1:2.

Neuplynuly ani dvě minuty a hosté vedli o dvě branky. Rychlou souhru se Šináglem proměnil v gól střelou z první Patryk Svitana. AZ zareagoval střídáním gólmanů, když Matouška nahradil Svoboda a další využitou přesilovkou. Ve 32. minutě se podruhé v zápase prosadil přesnou střelou k tyči Roman Maliník. Do konce druhé třetiny mohl ještě vyrovnat Staněk, ale Radziszewski jeho šanci pokryl.

Všeobecně se očekával ve třetí třetině nápor a vyrovnání AZetu, ale hosté domácím zasadili rychlé a nečekané K.O. Nejprve ve 43. minutě odskočili opět do dvoubrankového vedení, když se Olivier Paczkowski z mezikruží trefil přesně do Svobodovy šibenice. Pak šel AZ během půlminuty do tří a dvojnásobnou přesilovku vyžil po krásné souhře hned čtyř hráčů Petr Šinágl - 2:5. To AZ svou další přesilovku od 47. minuty nevyužil a popravdě ani nebyl moc nebezpečný. V té následující měl blizoučko ke gólu po krásné souhře Krisl, ale Radziszewského lapačka byla na místě.

V poslední desetiminutovce už toho moc zajímavého k vidění nebylo. Za zmínku stojí snad jen Pechancův průnik zakončený Sztefkovou střelou na jedné straně a Paczkowského sólojízda mezi třemi protihráči na straně druhé. Branku už však diváci neviděli a AZ tak podlehl svému polskému soupeři 2:5.

Ohlasy k utkání


Štefan Mikeš (HC AZ Havířov): Do zápasu jsme šli po náročné fázi tréninkového procesu, což bylo postupně na hráčích vidět. Nicméně začátek jsme měli výborný a po celý zápas jsme byli střelecky aktivnější. Soupeř se však ukázal jako velmi kvalitní tým s výbornými individualitami, které se dokázaly prosadit. Co se týče bojovnosti a snahy nemám hráčům co vytknout. Náš výkon nebyl špatný, jen jsme dělali zbytečné chyby a z toho plynuly branky soupeře. Porážka nás mrzí, ale pořád jsme v období přípravy, takže se z toho musíme poučit a jít dál.


Rudolf Roháček (Cracovia Kraków): Viděli jsme oboustranně kvalitní zápas. Podle mě ho paradoxně rozhodlo prvních 5 minut, kdy jsme nezachytili aktivní nástup domácích a jen díky výbornému výkonu brankáře to přežili. Pak jsme postupně hru vyrovnali, stejně jako po podobném úvodu druhé třetiny. Taky bylo důležité, že jsme ubránili většinu oslabení a nakonec se sami prosadili. V poslední třetině už jsme měli pohodlný náskok a s přehledem dovedli zápas k vítězství.

Fotogalerie k zápasu
Youtube