AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Síň slávy - František Procházka

04.12.2012 | Petr Miklas

František Procházka byl uveden do Síně slávy 21.11.2012. Tento vynikající obránce s útočnými sklony začínal s hokejem v Havířově, v 18 letech přestoupil do Litvínova, odkud se vyhoupl do reprezentace. Více o jeho bohaté kariéře najdete v následujícím článku.

František Procházka v dresu Azetu - s kapitánským "C"

František Procházka se narodil 25.1.1962 v Brně, od čtyř let žil s rodinou Havířově, kde v devíti letech začal hrát hokej. „František hokej miloval, na tréninky vstával sám, nikdo ho nemusel nutit – byl opravdový nadšenec.“, říká jeho sestra Věra Šichanová (za svobodna Procházková). Od mala byl znám svým vynikajícím přístupem k tréninkům i zápasům. „On opravdu rád trénoval, to mu vydrželo celou dobu. Přidával si posilovnu, všechno to dělal sám od sebe. A i díky tomu byl vždycky lepší než ostatní. Když jsme pak někam přijeli na rekreaci, získal tam všechny sportovní diplomy.“, dodává paní Věra.

Mezi Františkovy spoluhráče v dresu s velkým AZ na hrudi patřili, mimo jiné, Vojtěch Csabi, Luděk Čajka, Vítězslav Víteček a Jiří Honsa. V osmnácti letech tento obránce s útočnými sklony odešel do Litvínova, kde rozvinul svou slibně rozjetou kariéru a dostal se až do reprezentace. I tak ale čas od času do Havířova jezdil navštívit své rodiče, přestože to měl z Litvínova přes celou republiku. Z tohoto důvodu už také neměl čas navštěvovat havířovský zimní stadión.

Se sestrou Věrou

Po přestupu do Litvínova jej čekaly ještě dva roky vojenské služby, které strávil ve slovenských Topolčanech. Topolčany tehdy hrály druhou nejvyšší soutěž, ale po roce musely jít ještě o soutěž níž, protože sestoupil Trenčín, jehož byly béčkem. Když se František vrátil z vojny, naskočil v litvínovském dresu hned do nejvyšší soutěže. Okamžitě ukázal, co v něm je. Po pouhých 24 zápasech v nejvyšší soutěži dostal pozvánku do reprezentace.

Angažmá v Litvínově mu přineslo druhý domov

V reprezentačním dresu odehrál 95 zápasů, nastřílel 14 branek a získal 3 bronzové medaile na mistrovství světa (v letech 1989, 1990 a 1992), ze Zimních olympijských her v Albertville si v roce 1992 přivezl také bronz.

František Procházka v reprezentační dresu

Za Litvínov hrál do sezóny 1989-90, poté odešel do zahraničí – do Finska, kde hrál rok v Jokeritu Helsinky, následovaly německý Freiburg, italské Miláno, francouzské Chamonix, kde se naučil lyžovat. Dalšími Františkovými působišti byly německý Weisswasser a skotský Ayr, který hrál nejvyšší soutěž Velké Británie. František nikdy nehrál NHL, i když měl nabídky zejména v 80. letech minulého století, ale to by musel emigrovat, což nechtěl udělat, protože by tím způsobil velké problémy rodičům. Jedna nabídka přišla i po revoluci, zajímal se o něj Hartford, ale tento klub měl problémy, stěhoval se do Caroliny a tak z toho sešlo.

Do Litvínova se František vrátil v sezóně 1997-98, po tomto ročníku odešel do německého Haßfurtu, hráčskou kariéru ukončil ve 38 letech. Krátce trénoval v Teplicích a Bílině, poté od hokeje úplně odešel. V Litvínově odehrál 344 ligových zápasů, nastřílel v nich 77 branek, přidal 67 asistencí a získal tak celkem 144 kanadských bodů.

Na sklonku kariéry hrál v Haßfurtu

Životní pouť Františka Procházky skončila po krátké nemoci 27. dubna 2012, bylo mu pouhých padesát let.

Youtube