AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Mladší dorost zakončil záklaní část extraligy ziskem bodu v Porubě

Tomáš Vlček | 19.11.2016

Poslední, tedy 18., kolo základní části extraligy mladšího dorostu sehrál AZ v sobotu v Porubě. I přes velkou střeleckou převahu nedokázal vsítit více než dva góly, a protože domácí jich dali také tolik, dospěl zápas doprodloužení. V něm o zisku druhého bodu rozhodli v přesilovce porubští, na azeťáky zbyl jeden. Na jejich umístění v tabulce to však nemá žádný vliv. Příští týden vstoupí do nadstavbové části soutěže ve skupině B, tedy spolu s těmi nejlepšími týmy ze skupin východ a střed.

ELMD - 18.kolo so 19.11.13:30
HC RT TORAX Poruba - AZ Havířov
3:2p
(1:1, 0:0, 1:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 20. Morávek (Husák, Becher), 51. Stodůlka (Machů), 61. Husák – 18. Tomeček (Wawrzkiewicz), 53. Dufek (Hrček). Rozhodčí: Koliba – Kořistka, Řezáč. Vyloučení: 2:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 200. Střely na branku: 16:35(3:17, 7:5, 5:13, 1:0). Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

HC RT TORAX Poruba: Mokrý (Morys) – Havlík, Becher, Fabianczyk, Husák, Krátký, Machů, Pitucha, Puchala, Foldyna, Bochnak, Kotásek, Morávek, Stodůlka, Häring, Bořuta, Boniatti
AZ Havířov: Bauer (Šembera) – Dabrowski, Koubek, Frančiak, Thiel, Grygar, Hrček, Macurák, Bláha, Čienčiala, Tomeček, Wawrzkiewicz, Backa, Dufek, Stromko, Urbančík, Szturc, Byčkov, Revaj

V první třetině se hrálo jako na houpačce. Obě mužstva se o kotouč přetahovala a strany se střídaly. Domácí byli po většinu času obléháni, ale hosté nedokázali nalézt skulinku a vsítit. Wawrzkiewicz, který v loňské sezóně oblékal barvy Poruby, se o branku pokoušel neustále, jenže ani v jednom případě neuspěl. Úspěch Havířova a zároveň i Wawrzkiewicze přišel až téměř v závěru třetiny. Havířovský útočník jel společně s Danielem Tomečkem a sehráli parádní akci. Nikým neatakováni se dostali až před Mokrého, kterému těsně před položením betonu na led podjel puk pod nohou a skončil v brankovišti.

Ačkoliv se domácí od začátku třetiny také snažili a stříleli, co to šlo, na bránu byly vystřeleny pouze tři střely (o čtrnáct méně než měl Havířov!). Přesto se Porubě podařilo odpovědět na branku hostů a to dvě minuty poté co inkasovala. Střely z bezprostřední blízkosti se Bauerovi vyhýbaly obloukem, ale stačila povedená střela od modré z hole kapitána Husáka a bylo po problému. O teč, která nasměrovala puk správným směrem, se postaral Michal Morávek.

Do druhé části se Havířov dostavil pozdě. Už to vypadalo, že jej budou muset volat pomocí rozhlasu, ale nakonec se hosté objevili. Kvůli zdržení hry se dostali do oslabení, které naštěstí ustáli bez újmy. Havířovu se přesto nedařilo. Jakmile se vrátil na led vyloučený hráč za pozdní příchod, nechal se jiný vyloučit za podražení. A aby toho nebylo málo, za hákování Häringa, který měl šanci dát gól, bylo nařízeno proti hostům trestné střílení. Porubský útočník ovšem poslal střelu příliš vysoko a soupeř si tak mohl oddechnout.

Ani jeden tým vedrné třetině nedokázal skórovat. Na ledě byl mnohdy i zmatek, nahrávky končily na špatných holích a došlo i k pár nedorozuměním. Poruba se nacházela v offsidu a tak domácí střídačka křičela „vyjeď“ na své hráče, aby opustili prostor. Slovo vyjeď bylo opakováno dlouho a z ničeho nic, když vyjeli z útočného pásma domácí, vyjel ze své brány také havířovský gólman, který si zřejmě myslel, že to řvali na něj. Jeho střídačka jej musela poslat okamžitě zpět.

Střídačky i diváci na tribunách se po pár minutách i pobavili. Když se po bojích před Bauerovou bránou přerušila hra, někteří odjeli střídat, ovšem Stodůlka a Dabrowski byli k sobě připoutáni. Jejich mřížky se totiž zaklesly a nejsnazším způsobem jak se oddělit bylo, že si jeden z nich musel sundat helmu.

Nerozhodný stav setrvával i v poslední třetině. Wawrzkiewicz byl lačný po gólu, ale porubského gólmana nedokázal pokořit ani tentokrát. Ačkoliv se snažil protlačit puk pod gólmanovými betony, neuspěl. Hosté se drželi před Mokrým docela dlouho, ale nikomu se nepodařilo stav navýšit. Hokejové štěstí nestálo ani na straně Poruby. Při pokusech vyjet z obranného pásma jednomu z hráčů upadla lopata a ani nahrávky nebyly dobře mířeny.

Zmatek se nakonec podařilo zkrotit Porubě, která se dostala před Bauera, kde Daniel Stodůlka poslal svůj tým do vedení. Odpověď hostů ale přišla znenadání. Chyba v obraně zapříčinila, že Karel Dufek dostal dostatečný prostor na to, aby stačil zpracovat kotouč a poslal jej pod břevno.

Vzhledem k tomu, že stav se do konce utkání nezměnil, muselo přijít na řadu prodloužení. Netrvalo ale dlouho. Po 47 sekundách pálil od modré Tomáš Husák a zajistil tak Porubě dva body.

Autor reportáže: Kateřina Juříková: www.hcporuba.cz

Ohlasy k utkání


Pavel Leksovský (HC RT TORAX Poruba): Kluci zklamali laxním přístupem k celému utkání. Minulý týden s Přerovem hráli jako tým, dodržovali systém a taktiku. Dneska ten, kdo měl puk, to vysloveně tahal sám a jediný z pětice bruslil. Ostatní čtyři stáli, nebruslili a byli diváky. Čekali, jak dopadne akce toho, kdo měl zrovna puk. A to je na kolektivní hru málo.
Od druhé třetiny se to trochu zlepšilo, ale ještě to nebylo to, co předvedli v domácím utkání s Přerovem. Ano jsem rád za dva body, ale za předvedený výkon, přístup, předvedenou hru a nasazení nemůžu tým pochválit. Jsme sice poslední, ale je před námi 20 kol a troufám si říct, že je šance uhrát lepší pozici, ale to kluci musí hrát daleko líp, než hráli dnes. A vím, že to umí.


Tomáš Potěšil (HC AZ Havířov 2010): Přijeli jsme s mladším týmem, protože chceme, aby se hráči se šrámy, zraněními dali do dalších zápasů trochu dohromady. Samozřejmě kluci, co dnes hráli, do týmu patří a někteří dostali prostě příležitost si již teď zkusit extraligu. V první třetině jsme měli jasnou střeleckou převahu a už proto jsme měli utkání vyhrát. Jenže neproměňujeme střelecké šance, což je naše slabina již delší dobu. Kluci prostě nemají takové střelecké zkušenosti, jako hráči ze špičkových klubů. Hodně překvapil gólman, náš odchovanec, kterého jsme si tímto zápasem chtěli otestovat a vyšel z toho víc jak výborně. Překvapil svým klidným přístupem a jistotou v brankovišti. Byl to takový světlý bod mezi hráči, které jsme testovali.

Youtube