AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Mladší dorost opět potrápil vedoucí Jihlavu, body tentokrát nezískal

Tomáš Vlček | 26.02.2017

18. kolo nadstavbové skupiny extraligy mladšího dorostu zavedlo mladé AZeťáky na led vedoucího týmu tabulky HC Dukla Jihlava. Přestože jsou havířovští za svým soupeřem v tabulce o hodně bodů a pozic níže, opět, jako už letos tradičně, lídra tabulky potrápili. Na jeho vedoucí branku dokázal odpovědět Daniel Tomeček (na snímku), a o své výhře 3:1 Dukla rozhodla definitivně až v závěru. Další utkání sehraje AZ ve čtvrtek v Třinci a bude to předehra blížícího se play-off v němž na sebe oba soupeři zřejmě narazí.

ELMD - 18.kolo ne 26.2.12:00
HC Dukla Jihlava - AZ Havířov
3:1
(0:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 37. Čermák (Piskač), 46. Rašín (V. Brož, Svoboda), 60. Chlubna (Rašín) – 45. Tomeček (Szturc, Pindel). Rozhodčí: Ondráček – Horký, Nechvátal. Vyloučení: 1:3. Bez využití. Diváci: 56. Střely na branku: 21:21 (9:5, 4:9, 8:7). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.

HC Dukla Jihlava: Chaloupek – P. Brož, Rašín, Winkler, Piskač, Barák, Smolko, Krišta – Chlubna, Juda, Pigl – V. Brož, Zadražil, Svoboda – Mihulka, Čermák, Krajíček.
AZ Havířov: Šembera – Koubek, Hrček, Dabrowski, Grygar, Thiel, Macurák, Frančiak – Szturc, Tomeček, Pindel – Wawrzkiewicz, Backa, Čempel – Dufek, Byčkov, Revaj.

První slibnou šanci zápasu měl již po minutě a tři čtvrtě domácí útočník Krajíček, který tečoval střelu Smolka od modré přímo do míst, kde stál Šembera. Na druhé straně si Chaloupek poradil se střelou Backy, kterému puk před branku zblízka prostrčil Čempel. Při prvním trestu Havířova přestal fungovat ukazatel času a skóre, aktéři zápasu tak byli odkázáni na hlášení dohlížitele trestné lavice, bývalého profesionálního sudího Ladislava Vokurky. První ani druhá početní výhoda domácích nepřinesla vážnější ohrožení branky AZetu, stav tak zůstal nezměněn. A to i při šanci jihlavského Chlubny šest minut před koncem první třetiny. Útočník Dukly se po nedůslednosti v rozehrávce Havířova ocitl sám před Šemberou, který jeho střelu pod horní tyčku vyrazil nad branku. Další velkou možnost měl v poslední době skvěle hrající Vítězslav Brož, který se ve středním pásmu chopil puku a najel si až před havířovskou branku, kde jeho radost zastavila tyčka.

Na začátku druhé třetiny nevyužili hosté přestávkou rozpůlenou přesilovou hru a Dukla opět pokračovala v aktivitě. Výrazněji ale soupeřovu klec neohrozila. Na druhé straně zvonila boční tyčka po Revajově nahození z velkého úhlu a Byčkov poté zblízka nepřekonal Chaloupka. Na gól se v první polovině základní hrací doby čekalo marně, Dukla nevyužila další přesilovou hru a tak ve třicáté minutě svítily na ukazateli stavu stále dvě nuly. To se nezměnilo ani při Chlubnově nahození, kdy se zblízka marně pokoušeli dorážet kotouč Pigl s Judou. Úvodní gól tak padl až v čase 36:57 a zasloužil se o něj domácí útočník Patrik Čermák. Na útočné modré se chopil puku po přihrávce Piskače, upaloval sám na Šemberu a svůj únik zakončil blafákem do bekhendu - 1:0. Hosté mohli odpovědět v předposlední minutě, kdy Szturc tečoval střelu Dambrowského od modré, ovšem vedle levé tyče.

Hosté se dočkali srovnání na začátku pětačtyřicáté minuty. Střelu Szturce z kruhů ještě Chaloupek stačil vyrazit ke své pravé tyči, kde byl zcela nehlídaný Daniel Tomeček a s dorážkou měl snadnou práci. Za minutu a půl již domácí znovu vedli. Svoboda zavezl puk z pravého rohu před branku a dvěma dorážkami způsobil pořádný závar. V něm se sice neprosadil, ale Vítězslav Brož přistrčil puk na Patrika Rašína a domácí obránce zaznamenal z druhé vlny úspěšnou dorážku. Jihlava rázem přidala. Judovu střelu vyrazil Šembera ke své pravé tyči, kde měl před sebou Smolko část volné branky, ale z nulového úhlu nebylo možné trefit klec. Zvýšit náskok červenožlutých mohl i Čermák, jenž po Krajíčkově akci svůj druhý gól nepřidal.

Minutu a tři čtvrtě před koncem zápasu ještě hosté zkusili hru bez gólmana, jenže ta jim vůbec nevyšla. Po tom, co obránce Thiel od modré nedostal puk před Chaloupka, se ještě Dukla neradovala, když prázdnou klec netrefil Chlubna ani Pigl. Napodruhé už ale Tomáš Chlubna úspěšný byl, když na útočné modré získal puk a přes Hrčka, který se mu jej snažil vypíchnout, trefil volnou branku - 3:1. Obě dvě lepší nadstavbové skupiny tak znají své vítěze. Áčko suverénně ovládla Sparta Praha, v béčku vítězí Dukla Jihlava.

Autor reportáže: Tomáš Lysý, www.hcdukla.cz

Ohlasy k utkání


Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Dnes to bylo zase jedno z takových utkání, které kluky posune. Bylo to urputné z obou dvou stran. S Havířovem máme problémy, protože je to urputný soupeř, dobře napadá a jeho kluci nic nevypustí. Proti tomuto soupeři je strašně těžké se prosadit. Dvě třetiny se nám to vůbec nedařilo. Až od třetí třetiny nebo od její druhé poloviny jsme Havířov díky lepšímu pohybu začali přehrávat a dostat se do šancí. Určitě nám hodně pomohl šťastný gól ze druhé třetiny, kdy jsme byli schopní odskočit, a pak po vyrovnání soupeře dát rychle na 2:1.


Tomáš Potěšil (HC AZ Havířov 2010): Prohra pramení s tím, že máme velký problém v koncovce, utkání totiž vůbec nehrajeme špatně. Zlomovým momentem bylo naše vyrovnání na 1:1 a ihned obdržený gól v dalším střídání. To byla nezodpovědnost, nekoncentrovanost po radosti z gólu. Hrajeme docela slušně, v zápasech makáme, ale výsledkem je vždycky nula získaných bodů. Hrajeme se soupeřem vyrovnaně, ale limituje nás koncovka. Bez gólu nebo s jedním gólem se prostě vyhrávat nedá.

Youtube