AZ Havířov

Finále play-off 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV První domácí utkání ve středu od 17:30!

VSTUPENKY NA PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

SDO: Z Havlíčkova Brodu se AZ vrací s bodem, padl v nájezdech

Jozef Valenčík | 28.01.2017

Utkání pátého týmu s šestým v nadstavbové skupině B přineslo v úvodní třetině hned dvě branky. Jako první se prosadili AZ, když početní výhodu využil Petr Hýsek. Už o dvě minuty později však v přesilovce uspěli také domácí. Jak se však později ukázalo, tím gólové hody skončily. Zápas nakonec musely rozhodnout až samostatné nájezdy a to i přes střeleckou aktivitu Havířova ve třetí třetině. V těch se jediným úspěšným střelcem stal havlíčkobrodský Michal Teplý, který zajistil Brodu bod navíc.

ELSD - 12.kolo so 28.1.12:00
HC Rebel Havlíčkův Brod - AZ Havířov
2:1sn
(1:1, 0:0, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Tecl (Křehlík, Veverka), rozh. náj. Teplý – 6. Hýsek (Szturc, Klus). Rozhodčí: Vrba – Vašíček, Kráľ. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:1. Diváci: 50. Střely na branku: 30:33 (12:9, 13:7, 4:13 - 1:4). Průběh utkání: 0:1, 2:1.

HC Rebel Havlíčkův Brod: Blažek – Pejchal, Krejčí, Horák, Polák, Adam, Lachman, Rubner – Teplý, Holenda, Donda – Veverka, Křehlík, Tecl – Přibyl, Cachnín, Piskač – Kohout, Pokorný
AZ Havířov: Dufek – Klus, Szturc, Máca, Kuchař, Zíková, Hrček – Pindel, Pawliczek, Hilšer – Janeček, Potočný, Bambula – Klíma, Raček, Hýsek – Piš

Mladí Bruslaři opět naskočili do zápasu s velkou chutí a brzy se mohli ujmout důležitého vedení. Perfektní pas dostal před brankoviště Lukáš Pokorný, ale zblízka na gólmana Dufka nevyzrál. Na konci 5. minuty usedl na lavici hanby Vojtěch Veverka a hosté to nekompromisně potrestali. Daniel Szturc naznačil střelu, ale místo ní přihrál Petru Hýskovi, který si vybruslil do levého kruhu a parádní dělovkou zavěsil pod víko. Hra v početní převaze se vzápětí nabídla i domácím, kteří v ní byli rovněž úspěšní a srovnali se svým soupeřem krok. Druhý útok Broďáků předvedl vzorný důraz před brankovištěm a kotouč nakonec dotlačil za Dufkova záda pohotový Marek Tecl. Před první sirénou bylo k vidění ještě několik vyloučení, ale bez gólového efektu.

Havířov na začátku prostřední části nevyužil přesilovou hru a po jejím vypršení měl obrovské štěstí. Nejdříve vybojoval puk za bránou napadající Lukáš Pokorný a předložil hezký pas před brankoviště Václavu Piskačovi, ale ten neprotrhl svou střeleckou smůlu, když orazítkoval jen tyčku odkryté brány. Netrvalo to dlouho a brankáři Dufkovi opět pomohla dobře postavená branková konstrukce. Z levého kruhu vypustil svou vyhlášenou jedovku zápěstím Michal Teplý, ale trefil jen bližší tyč. Parta z Kotliny byla v prostřední části lepší a střelecky jednoznačně aktivnější, ale nedokázala prolomit své trápení v koncovce a nechala vyniknout skvěle chytajícího gólmana Dufka. Slezané měli největší šanci na konci druhé dvacetiminutovky, když brodská defenziva totálně propadla a Adam Hilšer se hnal sám na gólmana Blažka, který ho výtečnými zákroky betonem hned dvakrát vychytal.

Třetí perioda nabídla úplně odlišný obrázek hry. Tlak Havlíčkova Brodu se rozplynul a naopak to byli hosté, kdo měl jednoznačně navrch. AZ promarnil obrovskou příležitost ve 42. minutě, když Adam Hilšer ani v druhém samostatném úniku neuspěl, když po bekhendovém blafáku netrefil brodskou bránu. Svěřenci trenérského tandemu Václav Adam - Jaroslav Benc se proti bruslivému a dobře napadajícímu soupeři horko těžko prosazovali, na brankáře Dufka vyslali za celou třetinu pouze čtyři střely. Mohli tak děkovat výtečně chytajícímu brankáři Blažkovi, jenž pod těžkou palbou vytahoval ze svého arzenálu jeden povedený zásah za druhým. Důležitý moment přišel 45 sekund před třetí sirénou. Rozhodčí Vrba se chystal vyloučit za podražení Jakuba Rubnera, ale havířovský útočník Jan Bambula předvedl úžasné gesto fair-play a jako sportovní gentleman signalizovaný trest odvolal. Patří mu za to obrovský dík a velké uznání. Vždyť jeho tým mohl za nerozhodného stavu 1:1 přesilovku v závěru duelu využít a zvítězit za plný bodový zisk. Takto napínavá bitva nakonec dospěla až do prodloužení.

Slezané vstoupili do pětiminutového prodloužení aktivněji a brzy si vykoledovali faul soupeře, když před bránou zatáhl za záchrannou brzdu brodský kapitán Vojtěch Holenda. Domácí se bránili s vypětím všech sil a díky velké obětavosti a dalším dobrým zákrokům Tomáše Blažka těžké chvilky přečkali bez úhony. Tajenku o vítězi utkání tak musely rozluštit až samostatné nájezdy.

Penaltovou loterii nakonec rozsekla hned její první série. Zatímco Jan Bambula hledal neúspěšně skulinku mezi Blažkovými betony, na druhé straně vystřihl Michal Teplý excelentní bekhendový blafák a nechytatelně zavěsil pod břevno. Dominik Pawliczek vzápětí vykouzlil vyhlášenou kličku Petera Forsberga, ale gólman Blažek skvěle zakročil vyrážečkou a puk za svá záda nepustil. Z tábora Havlíčkova Brodu se rozjel ke svému pokusu Marek Tecl, ale kus černé gumy mu utekl z hole a střela z nouze tak vyprášila jen Dufkovy betony. A protože brodský hrdina zápasu Tomáš Blažek vychytal i Matěje Potočného, získali mladí Bruslaři cenný bonusový bod.

Autor reportáže: Ladislav Vácha (bkhb.cz)

Ohlasy k utkání


Václav Adam (BK Havlíčkův Brod): Oproti včerejšku to z naší strany nebyl dobře odehraný zápas. Přišlo jsme, že jsme ve srovnání s utkáním proti Vítkovicím hůře bruslili. Soupeř nás dobře napadal a forčekoval. Myslím si, že velikou zásluhu na výsledku má gólman Tomáš Blažek, který předvedl v podstatě bezchybný výkon a v samostatných nájezdech soupeře parádně vynuloval. Znovu se budu opakovat, ale při zakončení jsme hrozně bezzubí. Musím ale uznat, že soupeř byl chvílemi lepší a vytvořil si i více šancí. S body jsme samozřejmě spokojení, ale už méně s předvedenou hrou. Dnešní výsledek jde opravdu hodně za skvěle chytajícím Tomášem Blažkem. Na závěr bych chtěl ještě vyzdvihnout krásné gesto fair-play soupeřova útočníka Bambuly, který za nerozhodného stavu v závěru třetí třetiny odvolal náš faul.


Jan Tancer (AZ Havířov): S výkonem hráčů jsme spokojení. Myslím, že to byl vyrovnaný hokej se spoustou šancí na obou stranách, oba brankáři podali výborné výkony. Nájezdy jsou loterie, tam nám chybělo trochu štěstíčko. Každopádně gratulujeme soupeři. Můžou nás mrzet tři samostatné nájezdy ve druhé půlce utkání, které jsme neproměnili, stejně jako přesilovku v prodloužení. Šlo o hodně, oba soupeři jsou v boji o play-off a snaží se dotáhnout na čtyřku. My jsme z tripu přivezli čtyři body a můžeme být spokojení. Trochu nás trápila marodka, ještě se nám zranil jeden hráč v pátek, ale nevymlouváme se. Hráli jsme na tři lajny a myslím, že jsme odvedli maximum, co jsme mohli. Jenom škoda, že jsme si nevybojovali ten bodíček navíc. Ještě bych chtěl vyzdvihnout fair play kluků, musím je pochválit za to, že minutu před koncem odvolali trest. Myslím, že spravedlivě. Jsem rád, že se takhle zachovali.

Youtube