AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

AZ veze z Benátek 3 body, pomohly využité přesilovky

Tomáš Vlček | 02.12.2017

28. kolo WSM poslalo letos podruhé AZ do středočeských Benátek nad Jizerou. Havířovští měli výborný vstup do utkání, ale skóre otevřeli domácí. Ve druhé třetině se však v přesilovkách prosadili Jakub Matai a Marek Kalus a tyto dvě branky nakonec znamenaly pro AZ tříbodové vítězství. Další utkání sehraje ve středu v Č. Budějovicích.

WSM liga - 28.kolo so 2.12.17:00
HC Benátky nad Jizerou - AZ Residomo Havířov
1:2
(1:0, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 10. Bittner (Chrtek, Mirochnikov) – 23. Matai (Kanko, Hudeček), 27. M. Kalus (Staněk, Sikora). Rozhodčí: Barek, Grech – Malý, Maštalíř. Vyloučení: 4:8. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 210. Střely na branku: 36:27 (14:5, 13:15, 9:7). Zblokované střely: 6:5. Vhazování: 34:41. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

HC Benátky nad Jizerou: Kořenář – Husa, Kunst, Maier, Jan Bednář, T. Hanousek, Mirochnikov, Tržický – Psota, J. Mikyska, Z. Král – Hrníčko, Chrtek, Bittner – Wiencek, Nezbeda, Bělohorský – Janele.
AZ Residomo Havířov: Bláha – Krisl, Dudek, Puzič, Staněk, Drtil, R. Havel – Kanko, Matai, Fronk – Sikora, Rác, Gřeš – Tomi, Hudeček, M. Kalus – Kotala, Pořízek, Cihlář.

Úvodní šanci si připsali Havířovští, konkrétně Kanko, jehož střelu Kořenář dokázal vyrazit. I Benátečtí přispěchali se svou první akcí, střela z vrcholu útočného pásma ale skončila na hrudi brankáře Bláhy. Hra se přelévala z jedné strany kluziště na druhou a oba celky se dostávaly ke svým příležitostem. Husa si však se spoluhráči v útočném pásmu neporozuměl, a havířovský Cihlář na druhé straně tečoval střelu svého kolegy do ochranné sítě. Na řadě tak byli opět domácí, avšak Maier neusměrnil u havířovské tyčky puk do branky. Po dvou neproměněných domácích přesilovkách mohl dostat Havířov do vedení Rác, který ale mířil až příliš přesně a trefil tyčku. O chvíli později přišla první změna skóre a Benátečtí mohli slavit. Chrtek si nabruslil do pásma, našel Ladislava Bittnera a ten střelou mezi betony dostal puk do sítě. Také závěr první třetiny byl ve znamení nevyrovnaného počtu sil na ledě, ani jednomu z týmů se svou převahu ale nepodařilo využít. Do šaten tak odcházeli šťastnější domácí.

Rovněž druhé dějství přineslo rychlou šanci hostí, v níž na Kanka zívala prázdná branka, domácí obrana však zasáhla včas. Havířovský útočník si poté svou urputností vydobyl puk zpět na svou hokejku, ale nedokázal přehodit beton benáteckého gólmana. Následnou střelu Krisla zkrotil Kořenář na své hrudi. I na druhé straně přišla gólová situace. Puk po souhře Maier-Hrníčko-Bittner zůstal ležet vedle havířovské tyčky, Bittner jej ale nedokázal dopravit za brankovou čáru. Poté přišly dvě havířovské přesilovky, které hráči AZetu bezezbytku využili a rozhodli, jak se později ukázalo, o osudu zápasu. Na 1:1 srovnával ve 23. minutě Jakub Matai, který svou střelou vymetl pavučiny v rohu benátecké branky. Vyrovnání hosty nakoplo a nadále zasypávali Kořenáře svými střelami. Benátecký gólman si tak několikrát vysloužil vyvolání svého jména domácími příznivci. Havířov otočil utkání zásluhou Marka Kaluse, k němuž se před brankovištěm dostal puk po sražené střele od modré a hostující forward si již věděl se svou šancí  rady. Domácí měli poté hned čtyři početní výhody, ale ani přesilovku 5 na 3 využít nedokázali a museli tak dohánět skóre v posledních dvaceti minutách.

Benátečtí je začínali s výhodou jednoho muže v poli, avšak ani svou sedmou přesilovou hru nedokázali přetavit v branku. Prvních pět minut bylo poněkud rozkouskovaných, vinou zakázaných uvolnění, poté se akce znovu rozjely. Přehled v útočném pásmu předvedl Fronk, Kanko ale jeho přihrávku nestihl převzít dřív, než byl složen na led jedním z bránících hráčů. V další z domácích přesilovek se do slibné pozice dostal Chrtek, jenž z bezprostřední blízkosti nedokázal dopravit puk do sítě. V oslabení naopak ujel přes celé hřiště Gřeš, avšak Kořenář byl připraven. Vyrovnání mohlo přijít v polovině třetiny, kdy pláchli Král společně s Mikyskou. První jmenovaný zvolil střelu, kterou zblokoval dojíždějící obránce. O chvíli později neuspěl se střelou od modré ani Husa, jehož pokus vychýlila lapačka havířovského gólmana. Na druhé straně zkoušel potvrdit vítězství hostů Fronk, ale Kořenář si pohlídal letící puk ve své lapačce. Třetí třetina neubrala hokeji na kráse, po šedesáti minutách ale platil stejný stav jako po druhé třetině, tedy 2:1 pro Havířov.

Autor reportáže: Věra Novotná, www.hokejbenatky.cz

Ohlasy k utkání


Jiří Kudrna (HC Benátky nad Jizerou): Dnešní utkání bylo opět hrozně těžké. Kluci dneska dřeli, bojovali a podali maximální výkon. Samozřejmě nás mrzí některé neproměněné šance. Můžeme litovat i neproměněných přesilovek, pokud bychom některou proměnili, tak si myslím, že jsme mohli v dnešním utkání zvítězit. Bohužel jsme opět dali jenom jeden gól, přitom tam příležitostí bylo dost. To je velká škoda.


Martin Janeček (AZ RESIDOMO Havířov): Třikrát za sebou jsme prohráli, tudíž jsme potřebovali bodovat. Věděli jsme, že Benátky, nechci říci, že omladily, ale zase trochu okleštily kádr. Zřejmě mají nějaké své interní problémy. I tak to bylo z naší strany strašně nervózní. Prohrávali jsme po šťastné střele. Utkání jsme si komplikovali zbytečnými fauly. Když jsme mohli zaútočit, vytvořili jsme přihrávku, která nesměřovala dopředu a i proto bylo utkání nervózní až do konce. Po zápase jsme si odplivli a jsme rádi, že odvážíme tři body, které byly těžké. Pro soupeřovi mladé hráče mám jen slova uznání. Nyní nás čekají České Budějovice, na které se budeme od pondělí chystat a soustředit.

Fotogalerie k zápasu
Youtube