AZ Havířov

Finále play-off 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV První domácí utkání ve středu od 17:30!

VSTUPENKY NA PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

Další bitva na havířovském ledě pro Motor, AZ i přes statečný výkon končí

Tomáš Vlček | 10.03.2019

Šesté čtvrtfinále série mezi AZetem a Motorem opět nabídlo vzrušující a vyostřenou bitvu dvou vyrovnaných týmů. AZ měl drtivý nástup a zaslouženě šel do vedení. Hosté se štěstím na konci první třetiny srovnali. Ve druhé třetině pak šli góly v situaci 4 na 4 a pak v přesilovce 4 na 3 do vedení. AZ, bez tří útočníků (2x zranění, 1x vyfaulování), už, i přes velkou snahu, nenašel cestu ke snížení. Konečnou podobu skóre dal vlastní gól do prazdné branky. Sérii tak vyhrál Motor 4:2, pro AZ sezona končí. Končí ji však se vztyčenou hlavou, a za předváděné výkony zaslouží velkou pochvalu.

CHANCE LIGA - 0.kolo ne 10.3.16:00
AZ Residomo Havířov - HC Motor České Budějovice
1:4
(1:1, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 2. O. Procházka (R. Veselý) – 20. Babka (Kutlák, R. Přikryl), 26. M. Jandus (R. Přikryl, Doktor), 30. Z. Doležal (Karabáček, Pýcha), 60. M. Novák. Rozhodčí: Obadal, Koziol – J. Novák, R. Žídek. Vyloučení: 5:6, navíc Kotala (Havířov) 10 minut + do konce utkání a Pavlin (Č. Budějovice) 10 minut. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3353. Střely na branku: 26:17 (11:4, 7:10, 8:3). Zblokované střely: 15:10. Vhazování: 28:34. Průběh utkání: 1:0, 1:4.

AZ Residomo Havířov: Bláha – Matai, Chroboček, Staněk, Bořuta, Dudek, Rašner – Rehuš, F. Seman (A), Kotala – Bambula, R. Veselý, Gřeš – L. Bednář, Haas (A), Maruna (C) – O. Procházka, Pořízek, Pawliczek.
HC Motor České Budějovice: Strmeň – M. Jandus, Vydarený (A), Plášil, Kutlák (C), Pavlin, Pýcha – Babka, R. Přikryl, Čermák (A) – Endál, Gilbert, M. Novák – Z. Doležal, Bradley, Karabáček – Doktor, Dančišin, Beránek.

Do dnešního utkání vstoupil AZ drtivým tlakem. Už po čtrnácti vteřinách pálil na Strmeňovu branku Kotala, ale přestřelil. Na konci 1. minuty měli gólové šance Bednář a po něm Maruna, ale oba vychytal Strmeň.

Ten ale kapituloval už o minutu později, když si Ondřej Procházka vybruslil zpoza branky k pravému mantinelu a poslal puk k protější tyči. A to ještě chvíli před tím trefil Veselý tyč. AZ byl aktivnější i nadále, ale další gól nepřidal, přestože hrál dvakrát přesilovku.

Hosté se do útoku moc často nedostali. Největší šanci Motoru měl v 10. minutě Jandus, jenž pálil po přihrávce Karabáčka, ale Bláha zasáhl lapačkou. V 17. minutě Pavlin u mantinelu tvrdě srazil Gřeše, ten zůstal ležet na ledě, ale nevylučovalo se, i když se musela z ledu odklízet krev.

Tato situace vedla k emotivnímu chování diváku za hostující střídačkou, kteří nejprve napadli trenéry Motoru slovně a pak je i polili pivem. Hostující trenér Prospal také ztratil nervy a polil diváky vodou z lahve. Tato situace se pak dlouho řešila s rozhodčími, trenéry Motoru i AZetu a hlavním pořadatelem. Nakonec byl V čase 16:26 byl potrestán hlavní trenér Motoru Václav Prospal osobním trestem do konce utkání.

Hostujícím hráčům pauza prospěla, jejich hra se zvedla a v 19. minutě přišla velká šance Bradleyho, kterou Bláha vyrazil betonem. Půl minuty před koncem třetiny bylo vyrovnáno, když Jakub Babka tečoval Kutlákovu střelu, puk se odrazil od obou tyčí a skončil v brance. Po první třetině tedy platil stav AZ - Motor 1:1.

Druhá třetina také přinesla mnoho vzrušení. Ve 22. minutě měl dvě velké šance hostující Bradley, ale poprvé přestřelil, podruhé mu v zakončení zabránil domácí obránce. O minutu později si po souboji u mantinelu přisedl nohu domácí Pořízek a z ledu mu museli pomoci spoluhráči.

Ve 24. minutě se snažil hostující Pavlin sestřelit domácího Kotalu, což se mu nepovedlo, domácí útočník jej pak vybízel k bitce, ale k ničemu nedošlo. Oba hráči pak dostali dvouminutové tresty za hrubost, Pavlin navíc desetiminutový trest za nesportovní chování, Kotala pak dva desetiminutové tresty za nesportovní chování a utkání pro něj skončilo.

Ve 26. minutě šli hosté do vedení, když Martin Jandus dostal přihrávku zpoza branky a trefil se do šibenice Bláhovy branky. O dvě minuty později mohl při oslabení vyrovnat Veselý, když při přečíslení dvou na jednoho pálil po Rehušově přihrávce těsně vedle Strmeňovy branky.

Ve 30. minutě hrál Motor přesilovku 4 na 3, kterou využil zásluhou Zdeňka Doležala, jenž zakončoval do prázdné branky po krásné nahrávce Karabáčka. Minutu a půl před koncem druhé dvacetiminutovky při vlastním oslabení zahrozil hostující Beránek, gól sice nedal, ale vynutil si faul a síly na ledě se vyrovnaly. Ve zbytku třetinu se už nic nestalo a po dvou třetinách tak vedl Motor 1:3.

Ve třetí třetině si hosté hlídali svůj náskok, domácí se do velké šance dostali při přesilovce ve 48. minutě, kdy pálil Seman a Procházka se snažil o dorážku, ale ani jeden nesupěl. Do konce utkání scházelo něco málo přes tři minuty, když AZ odvolal brankáře a snažil se o vyrovnání se šesti hráči.

Tři minuty před koncem si vzal oddechový čas Havířov a minutu před koncem České Budějovice poté, co vyhodily puk na zakázané uvolnění a měly unavené hráče. AZetu hra bez brankáře nevyšla, 46. vteřin před koncem si dali domácí vlastní gól, branka byla přiznána Martinu Novákovi.

Výsledek 1:4 tedy znamená pro AZ konec sezóny a Motor postupuje do semifinále.

Ohlasy k utkání


Jiří Režnar (Havířov): Věděli jsme, že Budějovice budou hrát důrazně, protože doma to zkusili bez toho a neuspěly. My jsme výborně vstoupili do zápasu, dali jsme gól a ještě další jsme mohli přidat. Zápas by se pak určitě vyvíjel jinak. Jenže pak jsme dostali laciný gól na konci první třetiny a ve druhé třetině jsme si to hodně zkomplikovali sami. Dva hráči se nám zranili, další byl vyloučen do konce zápasu, museli jsme hrát na tři pětky a to proti tak silnému týmu a navíc ještě vícekrát v oslabení nešlo. Na tlak už jsme pak neměli síly. Přesto musím před týmem smeknout, co v sérii dokázal.


Václav Prospal (Č. Budějovice): Havířov měl výborný vstup do utkání, ale v závěru třetiny se nám podařilo srovnat a pak zápas otočit. Musím pochválit hráče, jak zvládli ten tlak a otočili vývoj utkání. Dnešní výhra proti výborně hrajícímu soupeři, stejně jako v celé sérii, je pro nás nesmírně cenná. Věděli jsme, že jsme sice mírným favoritem, ale proti výbornému týmu Havířova to bylo opravdu těžké. O to více jsme rádi, že jsme to zvládli a postoupili.

Fotogalerie k zápasu
Youtube