AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

10 let obnoveného AZetu - Pátá sezóna v 1. lize – 2017-18

20.07.2020 | Petr Miklas

H A V Í Ř O V – V dalším vzpomínkovém článku k desetiletému výročí znovuzrození AZetu se vrátíme do sezóny 2017/18 kdy AZ čekala už pátá sezóna ve druhé nejvyšší soutěži. Cílem bylo napravit reputaci a po nepovedené sezóně si zase zahrát play-off. To se nakonec povedlo, i když cesta k tomuto cíli nebyla vůbec lehká. Podruhé také došlo k odvolání trenéra v rozehrané sezóně, tentokrát už změna vyšla a nakonec vedla k dlouholeté spolupráci s trenérem Jiřím Režnarem.

Před sezónou

I před touto sezonou došlo ke měnám v kádru. Především kariéru ukončil kapitán Daniel Seman. Odešli i obránci Lukáš Doudera a Ondřej Holomek či útočníci David Dvořáček, Michal Hlinka, těsně před začátkem sezony pak Marek Haas i oblíbenec fanoušků Michal Sztefek.

Na druhou stranu nesmíme opomenout ani příchody nových hráčů do klubu. Do klubu se vrátil po dlouhých sedmi letech odchovanec Marek Sikora. Marek dal méně branek, než se čekalo a prošel si zraněním, ale celkově je možno hodnotit jeho výkon kladně.

K dalším útočným posilám byli počítáni Jiří Fronk a Petr Beránek a poté, co absolvovali přípravu ve Vítkovicích, i Vojtěch Tomi, Jan Hudeček a Marek Kalus. O místo měli bojovat mladík Dominik Cihlář a vítkovičtí hráči Jakub Illéš a Tomáš Gřeš. Ale nesmíme zapomenout na Romana Ráce, dalšího zkušeného útočníka, který přišel, stejně jako v minulé sezoně, do AZetu na střídavé starty a nakonec odehrál celou sezonu s velkým bodovým přísunem.

Obranné řady vyztužil Tomáš Drtil ze Šumperka, střídavé starty měl Robin Staněk z Olomouce. Do Havířova přišel taky před sezónou ruský obránce Viktor Postnikov. Ten však přes velmi dobrý začátek ve svých výkonech nepokračoval, nenaplnil představy vedení a klub opustil jej ještě v průběhu sezóny, stejně jako útočník Petr Beránek.

Brankářskou dvojici měli tvořit Marek Laco a Jiří Matoušek. Zkušený slovenský gólman však svými výkony nenavázal na předešlé dvě sezony a také záhy odešel. Velkou výpomocí tak byly starty vítkovického Daniela Dolejše, který byl po většinu sezóny velikou oporou v brance a vychytal mnoho cenných vítězství. Stejně tak se dá hodnotit, po příchodu v průběhu podzimu, role Ondřeje Bláhy, který byl v AZetu na hostování z Českých Budějovic.

Základní část

Tým pod vedením hlavního trenéra Martina Janečka a asistenta Vojtěcha Csabiho vstoupil do ročníku WSM ligy 2017/18 9. září 2017 na ledě pražské Slavie. Rozbruslení absolvoval i David Pastrňák, ale pak z tribuny sledoval prohru AZetu 1:5. Následovala divoká přestřelka a trochu nečekaná porážka 4:5sn v Benátkách, ale pak velmi cenná výhra nad Českými Budějovicemi. Na přelomu září a října tým posunula tabulkou dolů čtyřzápasová šňůra porážek. Zejména ta domácí od Ústí nad Labem 4:8, měla parametry debaklu. Vedení se následně rozhodlo pro několik změn v kádru. Skončili Marek Laco a Marcel Petran, přišel útočník Jakub Matai a poté i již zmiňovaný Ondřej Bláha. Manažer Patrik Rimmel se navíc stal dalším asistentem hlavního trenéra. Pak však ukázal mančaft charakter a i přes velkou marodku se pěti výhrami v řadě posunul zpět do středu tabulky.

I ve zbytku podzimu AZ trápila řada zranění. Mužstvo střídalo velmi dobré výkony s těmi horšími, ale především nedokázalo pravidelně a trvaleji bodovat. Desátá příčka v tabulce, byť s nevelkým odstupem na "playoffovou" osmičku, bylo méně, než se čekalo. To byl také důvod, proč se vedení rozhodlo po 30. kole trenéra A-týmu Martina Janečka odvolat.

„Postavení v tabulce, herní projev a výkony hráčů jsou za očekáváním. Proto jsme se rozhodli pro změnu a nový impuls. Výsledkem je odvolání hlavního trenéra Martina Janečka. Děkujeme mu za odvedenou práci, která byla velice profesionální, a přejeme hodně úspěchů v jeho další trenérské kariéře. Novým trenérem A-týmu je Jiří Režnar," hlásil přesně 13. prosince 2017 manažer klubu Patrik Rimmel.

Zkušený kouč Jiří Režnar se po letech v rakouské EBEL lize, kde trénoval tým Znojma, vracel do známého prostředí. Na havířovské střídačce totiž už několik sezon strávil začátkem třetího milénia. Po zhruba třech "seznamovacích" týdnech vtiskl týmu svůj rukopis a v lednu a únoru nastartoval AZ úžasnou stíhačku za play-off. Z domácího ledu udělal nedobytnou pevnost a i díky sedmizápasové šňůře výher se vyšvihl do poloviny tabulky. Výborně do týmu zapadly obranné posily Patrik Luža a Tomáš Dujsík, stejně jako, po návratu Ondřeje Bláhy na jih Čech, pardubický brankář Martin Růžička. Důležité také bylo, že se vyprázdnila marodka a tak měli trenéři možnost optimálně skládat sestavu. Nakonec získal AZ v 52 kolech WSM ligy 81 bodů, obsadil 7. příčku tabulky a postoupil do play–off.

Play-off

Vyřazovací boje si AZ zahrál opět po roční pauze a narazil v nich na jednoho ze spolufavoritů celé soutěže - ČEZ Motor České Budějovice, které skončily druhé. Přesto šel do čtvrtfinále se zdravým sebevědomím. V základní části měl totiž s jihočechy vyrovnanou bilanci 2:2 a i když na domácím ledě byli hráči Motoru téměř neporazitelní, v Havířově v sezoně dvakrát prohráli.

V prvních dvou zápasech na jihu Čech ukázal Motor svou sílu, a i když AZ dokázal většinu doby držet s favoritem krok, vyhráli domácí 5:0 a 4:2. Ve třetím zápase přivítalo oba týmy bouřlivé prostředí v havířovské Gascontrol Aréně s téměř 3.000 fanoušky. To však nepomohlo a Budějovice si připsaly po výsledku 4:1 své třetí vítězství. Do čtvrtého utkání, které se rovněž hrálo v Havířově, tak vstupovaly Budějovice s mečbolem. Havířovský tým však zabral a zaslouženě tento zápas nakonec urval 3:1 pro sebe. Připsal si tak své první vítězství v této sérii a přesunul její pokračování zpět na jih Čech. Doma Motor zdolal havířovské hokejisty 3:0 a postoupil tak po výhře v sérii 4:1 do dalšího kola play–off. Nicméně AZeťáci mohli odcházet ze série i z celé sezony 2017/2018 se vztyčenými hlavami.

V sezoně 2017/18 si AZ připsal jeden zajímavý primát, když v A týmu nastoupilo v jednom utkání hned 6 dorostenců. Jmenovitě to byli Josef Uhlíř, Ondřej Grygar, Lukáš Juhász, Adam Hilšer, Michal Janeček a Jan Bambula. Posledně jmenovaný nastupoval ale za tým mužů poměrně pravidelně. Celkem si připsal 19 startů a tři branky. Pro všechny jmenované to byla jistě cenná zkušenost a také odměna za poctivé výkony v kategorii staršího dorostu, v němž se AZ opět po čtyřech letech probojoval do play-off.

Celkově nastopilo za AZ 51 hráčů, i když mnozí jen k jednomu utkání. V brankovišti se vystřídalo hned sedm brankářů, přičemž největší porci zápasů – 27 – odchytal Ondřej Bláha, následován Danielem Dolejšem a Martinem Růžičkou. Tito tři gólmani měli výborné statistiky, Bláha vychytal 3 utkání bez inkasované branky, Růžička nedostal gól ve dvou z osmi zápasů a procentuální úspěšnost zákroků měl neuvěřitelných 94,84%. Dolejš si připsal jeden zápas s nulou a procentuální úspěšnost zákroků 92,95%. V play-off byl jedničkou Martin Růžička, který odchytal čtyři z pěti zápasů, jednou se do branky dostal Daniel Dolejš.

Obrana se opírala tradičně o Jiřího Krisla, který byl opět kapitánem týmu, připsal si 12 bodů (5+7) a +8 v hodnocení plus mínus. V kanadském bodování mezi obránci byl nejlepší Jakub Matai s 19 body (7+12), ve statistice plus mínus měl krásných +18 Radek Havel.

Kanadské bodování AZetu vyhrál Marek Kalus, jenž byl zároveň i nejlepším střelcem týmu. Měl 34 bodů za 18 branek a 16 asistencí. Druhý byl Roman Rác se 32 body (13+19), třetí pak Marek Sikora, jenž nasbíral 28 bodů (7+21). V play-off to bylo s produktivitou těchto hráčů horší, Marek Kalus zaznamenal dvě asistence, ale Roman Rác i Marek Sikora skončili bez bodu. Ve vyřazovacích bojích na tom byl nejlépe Jan Maruna se 3 body (2+1).

Tým AZetu v sezóně 2017/18

Brankáři: Ondřej Bláha, Daniel Dolejš, Martin Růžička, Marek Laco, Jiří Matoušek, Kamil Šimeček, Martin Falter

Obránci: Jakub Matai, Radek Havel, Tomáš Drtil, Jiří Krisl, Patrik Luža, Jakub Dudek, Robin Staněk, Viktor Postnikov, Marcel Petran, David Chroboček, Patrik Urbanec, Tomáš Dujsík, Ivan Puzič, Jaroslav Mrowiec, Ondřej Grygar, Josef Uhlíř

Útočníci: Marek Kalus, Roman Rác, Marek Sikora, Jan Hudeček, Vojtěch Tomi, Jiří Fronk, Petr Kanko, Radek Pořízek, Jan Maruna, Tomáš Gřeš, Jakub Kotala, Daniel Kurovský, Lukáš Bednář, Aleš Jergl, Jozef Baláž, Jan Bambula, Šimon Stránský, Petr Beránek, Miroslav Holec, Marek Haas, Jakub Illéš, Michal Janeček, Radoslav Illo, Adam Hilšer, Lukáš Juhász, Radim Toman, Rok Macuh, Dominik Cihlář

Trenéři: Martin Janeček, Vojtěch Csabi od 13.12.2017 Jiří Režnar, Vojtěch Csabi, Patrik Rimmel

Youtube