AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Starší dorost bojoval ve Zlíně až do úplného závěru

Tomáš Vlček | 18.11.2017

V sobotu v podvečer čekal na starší dorostence AZetu ve Zlíně poslední zápas základní části jejich východní skupiny extraligy. V přímém souboji o druhou příčku tabulky, která zajišťuje přímý postup do skupiny v níž mají týmy jistotu play-off, drželi proti místním Beranům až do závěrečné minuty vyrovnaný stav. Jenže v posledních 30 vteřinách se dvakrát prosadili domácí a bylo rozhodnuto. AZ skončil ve skupině třetí, ale do play-off se může prokousat z nadstavbové skupiny, která začne již příští víkend. AZ do ní vstoupí v neděli 26.11. doma proti Chomutovu.

ELSD - 20.kolo so 18.11.16:00
PSG Berani Zlín - AZ Residomo Havířov
2:0
(0:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 60. Luža (Weintritt), 60. Sedláček (Kubík, Lekeš). Rozhodčí: Obadal – Novotný, Šimčík. Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 80. Střely na branku: 32:29 (8:5, 17:11, 7:13). Průběh utkání: 0:0, 2:0.

PSG Berani Zlín: Kubík – Holík, Suhrada, Hamrlík, Jaroněk, Vítek, Janošek, Pavlas – Sebera, Podešva, Dvořáček, Pröschl, Weintritt, Světlík, Lekeš, Luža, Sedláček, Kozubík, Fajkus, Kristek
AZ Residomo Havířov: M. Dufek – Uhlíř, Thiel, Máca, Ševěček, Pavelek, Grygar – Bambula, Bochnak, Hilšer, Juhász, Janeček, Revaj, Tomeček, K. Dufek, Pindel

Už od začátku utkání bylo patrné, že obě mužstva dobře vědí, o co se hraje. Žádná bezstarostná podívaná, ale poctivý souboj o každý kousek ledu. Ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu, kterou by mohl soupeř využít. Domácí hokejisté v úvodu působili trošku nervózně, sem tam jim uskočil nějaký ten puk, ovšem postupem času se srovnali a svedli s Havířovem vyrovnanou partii.

Přestože si obě mužstva vytvořila několik zajímavých příležitostí, všechny puky skončily buď mimo, nebo ve výstroji brankářů Jakuba Kubíka a Michala Dufka. Nic na tom nezměnily ani přesilové hry. Oba soupeři si zahráli po jedné, početní výhody však nedokázali využít. Po dvaceti minutách se tak šlo do kabin za bezbrankového stavu.

Ve druhé třetině zlínské mužstvo viditelně přidalo na aktivitě. Domácí hokejisté se tlačili mnohem důrazněji do zakončení a po většinu doby byli na ledě nebezpečnější. Hrdinou těchto minut se však stal havířovský brankář Dufek, který spolehlivě držel své spoluhráče a výbornými zákroky přiváděl mladé ševce k šílenství. Betonem zastavil samostatný únik Matěje Pröschla, hokejkou volného Tomáše Kristka před brankovištěm a lapačkou pak dorážku Roberta Sedláčka.

Patrně největší šanci ke skórování však nakonec měli hosté. V polovině zápasu se dostali Marek Revaj a Michal Janeček do přečíslení dva na jednoho – Janečkovu střelu brankář Zlína díky rychlému přesunu vyrazil, havířovský forward se však dostal i k dorážce, kterou poslal mimo tři tyče. Ani do druhé přestávky tedy gól nepadl.

Ve třetí třetině hosté srovnali hru a dokonce zlínský tým přestříleli. Brankář Kubík musel vytáhnout několik pohotových zákroků, ten zřejmě nejtěžší ve 45. minutě, kdy se puk odrazil na hokejku útočníka Janečka. Zlínský gólman se však stihl včas přemístit a zastavil puk pravým betonem.

V polovině třetí třetiny přišla naopak velká šance Zlína – David Lekeš získal puk ve středním pásmu, ujel obraně hostů a řítil se sám na branku. Havířovskému obránci Ondřeji Grygarovi nezbývalo nic jiného než zastavit domácího forwarda faulem. Rozhodčí bez dlouhého přemýšlení nařídil trestné střílení. Nabídnutou šanci však David Lekeš nevyužil. Brankář Dufek si pohlídal prostor mezi betony a svižnou střelu vyrazil.

Postupem času začalo na dveře klepat prodloužení. Zlínští hokejisté však hráli naplno až do samotného závěru, což se jim nakonec bohatě vyplatilo. Přesně třicet vteřin před koncem třetí třetiny propálil Dominik Luža havířovského brankáře a poslal zlínské barvy do vedení. Zimní stadion v tu ránu propukl v bouřlivý jásot a domácí hokejisté radostí naskákali na úspěšného střelce.

Hosté okamžitě zareagovali oddechovým časem a ve zbytku utkání se ještě pokusili o hru v šesti. Domácí mančaft se však ubránil a vteřinu před koncem zpečetil vítězství Robert Sedláček trefou do prázdné branky.

Zlín tedy vyhrál 2:0 a uhájil druhé místo ve skupině. Díky tomu bude hrát nadstavbu, která nyní v programu extraligy následuje, v „první“ skupině, jejíž účastníci zároveň mají jisté play-off. AZ má šanci se do play-off prokousat ze "druhé" skupiny.

Ohlasy k utkání


Zdeněk Sedlák (Aukro Berani Zlín): Zápas byl vyhecovaný, hrálo se o druhé místo. Jsem rád, že to dopadlo v náš prospěch, Havířov hrál velice dobře. Kluci dneska výborně odmakali zápas, postup si zasloužili.

Youtube