AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Starší dorost bojoval až do konce, dál jde ale Salzburg

Tomáš Vlček | 23.03.2018

Rozhodující páté utkání osmifinálové série play-off extraligy staršího dorostu začali havířovští skvěle a do přestávky vedli 2:0. I ve druhé třetině udrželi se soupeřem krok, byť se jejich náskok snížil. Až v závěrečné třetině se hosté proti oslabeným AZeťákům dokázali prosadit a díky dvěma gólům i otočit skóre. Mladíci s logem AZetu na dresu si však za dnešní výkon i za bojovnost v celé sérii zaslouží pochvalu. Výborně reprezentovali havířovský hokej a nebyli daleko od vyřazení obrovského favorita celé soutěže.

ELSD - 0.kolo pá 23.3.15:00
AZ Residomo Havířov - EC Red Bull Salzburg
2:3
(2:0, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 6. Bochnak (Pindel), 14. Bambula (Thiel, Janeček) – 35. Wimmer, 41. Schitz (Lobach), 48. Barinka (Alanov, Čermák). Rozhodčí: Kubičík – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:7, navíc K. Dufek (HAV) 10 min. OT a Bambula (HAV) 5+OK. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 327. Střely na branku: 19:47 (6:16, 12:16, 1:15). Průběh utkání: 2:0, 2:3.

AZ Residomo Havířov: Dufek M. – Uhlíř, Thiel, Máca, Ševěček, Pavelek, Grygar – Bambula, Bochnak, Hilšer, Janeček, Revaj, Žídek, Tomeček, Dufek K., Pindel
EC Red Bull Salzburg: Kolarz – Obu, Hadamczik, Zündel, Alanov, Wimmer – Stewart, Schütz, Rebernig, Lindner, Lobach, Barinka, Varejcka, Schitz, Čermák, Hede, Vogt, Jentzsch, Huber, Peeters

Rozhodující zápas začali lépe havířovští. V přesilové hře v 6. minutě totiž Ernest Bochnak vystřelil z levého kruhu a kotouč prošel Kolarzovi za záda – 1:0. Hosté měli možnost reagovat dvakrát při situaci 2 na 1, ale ani jednou jim poslední obránce skvělým pozičním zákrokem neumožnil zakončení. Pak AZ dokonce přežil celkem s přehledem oslabení a ve 14. minutě podruhé udeřil. Jan Bambula nahodil z pravého kruhu puk na stojícího Kolarze a tomu kotouč prošel pod lapačkou do branky – 2:0. Hosté měli sice více ze hry, ale velkou šanci už jen jednu. Jentzsch pláchl v 19. minutě domácí obraně, ale Dufek jeho střelu po ledě utlumil pod betonem.

Druhou třetinu načal skvělou střelou pod horní tyčku Žídek, Kolarz jen s obtížemi vyrazil. Pak se hrálo po vzájemném pošťuchování 4 na 4, ale opatrná hra šance nepřinesla. To ve 25. minutě už měl gólovku na holi Verejcka, ale ani ze dvou metrů nedokázal propálit Michala Dufka. O čtyři minuty později se krásně prodral přes dva obránce až do zakončení Bochnak a Kolarz měl co dělat, aby jeho střelu do horní části branky alespoň vyrazil. Pak hrál AZ hned za sebou dvě přesilovky. Největší šanci měl na hokejce Máca, který zachytil puk na útočné modré, šikovně se zbavil dvou protihráčů a vypálil těsně nad.

Zápas nabral velmi vysoké tempo a šance se střídaly na obou stranách. Revaj po přečíslení 3 na 2 krásně střílel, ale Kolarz jeho střelu s obtížemi vyrazil. Na druhé straně byli v šanci Hadamczik a Schitz, Dufek však byl pozorný. Ve 35. minutě už se ale hosté prosadili. Havířovští udělali chybu v obranném pásmu, Peter Philipp Wimmer si od modré najel s kotoučem až na levý kruh a přesnou střelou nad beton překonal Dufka – 2:1. AZ pak úspěšně ubránil oslabení i poslední šanci Jentzsche a uhájil těsné vedení.

Jenže hned v první minutě po přestávce bylo srovnáno. Edwin Schitz dostal z poza branky nabito a ze čtyř metrů polovysokou střelou kolem lapačky rozvlnil síť – 2:2. Za tři minuty vylekal na druhé straně Kolarze střelou z otočky Pindel. Pak se hrálo 4 na 4, což vyhovovalo šikovným bruslařům. Schitz objel obránce a naservíroval puk k druhé tyči Jentzschovi, ale Dufek nadvakrát i tuto šanci zlikvidoval. Chvíli na to ale šli domácí do tří a těsně po návratu společně vyloučené dvojice hráčů hosté přesilovku využili. Po krásné kombinaci poslal puk do prázdné branky ve 48. minutě Marcel Barinka a hosté poprvé v zápase vedli.

Vzápětí AZ obrovskou bojovností ubránil dvojnásobné oslabení. Po jeho skončení se sice snažil srovnat, ale hosté měli viditelně více sil a kontrolovali hru. AZetu nepomohla ani závěrečná hra bez brankáře a Salzburg tak vyhrál 3:2 zápas i stejným výsledkem celou sérii. Havířovští hokejisté si však i přes vyřazení za předvedené výkony zaslouží velko pochvalu.

Ohlasy k utkání


Tomáš Urbánek (AZ Residomo Havířov): Myslím, že jsme odehráli velice dobré dvě třetiny, hlavně do stavu 2:1 jsme byli aktivní, dostávali jsme se do šancí a hráli jsme odpovědně vzadu. Myslím, že první polovina zápasu byla z naší strany velice dobrá. Škoda jedné chybičky, ze které jsme inkasovali ve 35. minutě kontaktní gól. Trochu nám spadly hlavy, na třetí třetinu jsme se snažili kluky nahecovat. V první minutě jsme dostali branku na 2:2, a pak už bylo vidět, že nám i dochází síly. Bohužel o tu jednu branku jsme to dnes neuhráli. Gratulujeme soupeři k postupu. Myslím, že se kluci nemají zač stydět, já jim děkuji za odvedené výkony v celé sérii. Nikdo asi nečekal, že se bude hrát na pět zápasů a rozhodne se až ve třetí třetině toho posledního. Myslím, že jsme odvedli dobrou práci.


Teemu Levijoki (EC RB Salzburg): Co o tom mám říct? Měli jsme špatný vstup do utkání, ze čtyř střel jsme dostali dva góly. Jeden z nich byl z ofsajdu, druhý byla slabá střela, kterou gólman pustil. Věděli jsme, že s námi dokáží držet krok jen v první třetině, ale že jsme prohrávali 0:2, byl pro nás šok. Ale v takové situaci už jsme byli mnohokrát a já jsem si byl jistý, že se do zápasu vrátíme. Ve třetí třetině už jsme byli jasně lepší. Celá série byla velmi dobrá. Trochu zvláštní byla situace, kdy jsme kontumačně ztratili druhý zápas. Náhle jsme po porážce ve třetím utkání prohrávali 1:2, ale je to play-off a my jsme to zvládli. Havířov hrál hokej, který se nám dostal pod kůži. Defenzívně, ale jsou týmy, které takto play-off hrají.

Youtube