AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

AZ musí v Budějovicích zkousnout další hořkou porážku

David Motloch | 09.10.2018

V jednoznačnou záležitost se změnil zápas v rámci předehrávky 24. kola mezi Motorem a Havířovem. Už v polovině utkání bylo o vítězi rozhodnuto, jelikož domácí překonali za necelých 37 minut brankáře Bláhu hned pětkrát. Oslabený AZ, kterému v zápase chyběli David Chroboček, Tomáš Houdek a Robin Staněk, nebyl minimálně v první třetině horším týmem, ale rozdíl mezi oběma tábory dělala produktivita. Zatímco hokejisté Motoru své šance bez výjimky využili, Havířov našel recept na brankáře Strmeně až ve třetí třetině z hole Radka Pořízka. To už bylo ale dávno po zápase. Další těžký soupeř čeká na svěřence trenéra Jiřího Režnara již o den později, ve středu na ledě Kladna.

CHANCE LIGA - 24.kolo út 9.10.17:30
HC Motor České Budějovice - AZ Residomo Havířov
5:1
(2:0, 3:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 7. M. Novák (Gilbert, Endál), 18. Pavlin (Doktor), 31. Pýcha (Gilbert, Doležal), 33. Beránek (Dančišin), 37. Gilbert (M. Novák, Endál) – 51. Pořízek (Gřeš, Maruna). Rozhodčí: Barek, Veselý – Maštalíř, Pechánek. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:1. Diváci: 5 042. Střely na branku: 29:27. Blokované střely: 20:9. Vhazování: 28:40. Průběh utkání: 5:0, 5:1.

HC Motor České Budějovice: Strmeň – Kutlák, Fillman, Pýcha, Pavlin, Vydarený, Plášil – M. Novák, Gilbert, Endál – Beránek, Dančišin, Babka – Šimánek, R. Přikryl, Z. Doležal – Kachyňa, Hrubec, Vaculík – Doktor.
AZ Residomo Havířov: Bláha – David, Bořuta, Ševěček, Mrowiec, Rutar, Matai, Macuh – Gřeš, Pořízek, Bambula – R. Veselý, Mastič, Rehuš – Maruna, Haas, L. Bednář – O. Procházka, Cihlář, Pawliczek.

Začátek utkání se více povedl Havířovu, který měl hned ve čtvrté minutě možnost otevřít skóre v početní výhodě. Jan Strmeň všechny střely a šance pochytal. V osmé minutě zápasu měl domácí Motor k dispozici první přesilovou hru v utkání. Největší možnost měl Lukáš Endál, který střelou z první přestřelil Bláhovu branku. 

V šestnácté minutě viděla zaplněná Budvar aréna první branku svého týmu. David Gilbert objel branku Havířova a poslal puk do místa, kde stál připravený Martin Novák, který neměl problém poslat puk za bezmocného Bláhu. Za minutu jásala Budvar aréna podruhé. Žiga Pavlin si dojel pro nahozený kotouč k mantinelu a z kruhu prostřelil Bláhu mezi rukou a tělem. V první třetině se už nic jiného nestalo a Motor tak odešel do kabin s dvoubrankovým náskokem.

První velkou šanci ve druhé třetině měl Martin Novák, který se pěknou přihrávkou od Endála dostal úplně sám před Bláhu. Při zakončení však byl faulován a nedokázal překonat Bláhu. Motor si tak mohl zahrát přesilovou hru pět na tři. V ní měl velkou šanci Přikryl, který vystřelil z prostoru mezi kruhy, jeho střela letěla těsně vedle Bláhovy brány. 

V sedmadvacáté minutě se pokusil dostat před bránu Havířova Jakub Babka. To se mu povedlo, ale nedokázal překonat havířovského brankáře. V polovině utkání přidal Motor třetí branku. David Gilbert poslal parádní přihrávku za obranu Havířova, kde byl rozjetý Pavel Pýcha, který bekhendovým blafákem překonal Bláhu. Další, už čtvrtou branku přidal Motor o tři minutyy později. 

Martin Beránek nahazoval puk na bránu a Jakub Babka krásnou tečí usměrnil puk za Bláhova záda. V sedmatřicáté minutě se Motor radoval popáté. David Gilbert ujel havířovské obraně a nekompromisně poslal puk do horního růžku Bláhovy brány. Motor si ve druhé třetině vytvořil komfortní pětigólový náskok.

První velkou šanci v závěrečné třetině měl znovu Motor. Ondřej Kachyňa tečoval nahození na bránu Havířova, puk letěl těsně vedle Bláhovy brány. O dvě minuty později ujel Beránek společně s Dančišinem do přečíslení dva na jednoho. Beránek však špatnou přihrávku netrefil připravenou hůl Dančišina. 

V sedmačtyřicáté minutě střílel Plášil od modré čáry, Bláha jeho střelu viděl a schoval do lapačky. V polovině třetí třetiny ujel Radek Veselý obraně Motoru. Volil rychlou střelu těsně za modrou čáru, trefil však přesně prostředek branky, kde stál připravený Jan Strmeň. 

O dvacet vteřin později si zapsal Havířov čestnou branku. Radek Pořízek si dojel pro odražený puk a poslal ho brány. Necelých sedm minut před koncem prověřil Pavel Pýcha brankáře Havířova, když vyslal velice nepříjemný projektil. Bláha vyrazil puk maskou a následně přerušil hru.

Ohlasy k utkání


Václav Prospal (České Budějovice): „Chtěli jsme dobře začít, což se nám absolutně nepovedlo. Hosté nás prvních deset minut přehrávali, byli lepší a nebezpečnější. Vypadalo to, že se na nás podepsal nepovedený závěr zápasu v Třebíči. Když jsme se začali probouzet, pomohl nám první gól, hned vzápětí padnul druhý a zápas se zlomil. Třetí branka nás definitivně uklidnila a potom to tam napadalo. Za stavu 5:0 bylo jenom na nás, abychom utkání zodpovědně dohráli. Bohužel máme dost zbytečných vyloučení po faulech v útočném pásmu. Je škoda, že jsme v oslabení inkasovali. I pro gólmana by bylo dobré, kdyby odešel s nulou. Kolikrát jsme doma předvedli lepší výkon, ale nebylo to výsledkově tak výrazné. Teď to naopak vypadá celkem jednoznačně. Zítřejší zápas vítáme, protože je daleko lepší hrát, než jenom trénovat.“


Jiří Režnar (AZ Havířov): „Do zápasu jsme vstoupili dobře. Až do prvního gólu jsme hráli to, co jsme chtěli. Motor je mužstvo organizované v obraně i útoku, a tak po rychle inkasované druhé brance bylo těžké kluky znovu nastartovat. Byla jenom otázka času, kolik gólů po třetí trefě domácích ještě dostaneme. Hráčům můžu těžko něco vytýkat, mají nějaký strop a tady hráli na maximum.“

Youtube