AZ Havířov

Finále play-off 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV První domácí utkání ve středu od 17:30!

VSTUPENKY NA PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

AZ porazil Slavii jednoznačně 5:1

Tomáš Vlček | 19.12.2018

Hezký vánoční dárek dali dnes svým fanouškům, v posledním domácím utkání před svátky, havířovští hokejisté. V zápase se Slavií Praha se sice rozjížděli trochu pomaleji než soupeř, ale nakoec se rozehráli k výbornému výkonu a Pražany jednoznačně porazili. O pět branek se podělilo pět střelců: Radek Veselý, Ondřej Procházka, Jan Maruna, Filip Seman a Radek Pořízek. Další utkání sehraje AZ v sobotu v Přerově.

CHANCE LIGA - 37.kolo st 19.12.18:00
AZ Residomo Havířov - HC Slavia Praha
5:1
(1:0, 3:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 4. R. Veselý (Maruna), 31. O. Procházka (Matai, Chroboček), 32. Maruna (Veselý, Rašner), 39. F. Seman (Mrowiec, Bořuta), 42. Pořízek (Gřeš) – 26. Brož (Vlček). Rozhodčí: Šutara, Obadal – Gančarčík, Konvička. Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 1.050. Střely na branku: 32:18. Zblokované střely: 15:11. Vhazování: 37:17. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1.

AZ Residomo Havířov: Lukáš – Matai, Chroboček, Bořuta, Mrowiec, Kachyňa, Rašner, Rutar – Rehuš, F. Seman (A), O. Procházka – L. Bednář, R. Veselý, Maruna (C) – Kotala (A), Pořízek, Gřeš – Macuh, Cihlář, Bambula.
HC Slavia Praha: Šorf – J. Novák (C), Duda, Saňa (A), J. Drtina, Štibingr, Steinocher, Valík – M. Ondráček (A), Šagát, L. Krejčík – J. Veselý, Najman, Kubica – Vlček, Kverka, Brož – Furch, Kohút, Šmerha.

Úplný začátek utkání zastihl v lepším rozpoložení hosty, kteří působili na ledě svěžím dojmem. Celkem s přehledem ubránili havířovskou přesilovku a pak sami zahrozili. V přesilovce v 9. minutě se nejprve Ondráček nádherně prokličkoval až před Lukáše, ale v zakončení mu kotouč utekl z čepele. Ve zbytku přesilovky pak mohutně svírali havířovskou čtveřici, která s vypětím všech sil odolala. Ve 12. minutě se dostal ke střele v dobré pozici Šagát, ale jeho pokus zamířil po teči mimo. Havířovští pak hru nejen vyrovnali, ale viditelně překlopili na svou stranu. Veselý ve své první šanci trefil Šorfův beton, ale v polovině 14. minuty už se skóre poprvé měnilo. Maruna našel za brankou Radka Veselého, který si vyjel před branku a trefil se přesně k levé tyči – 1:0. Zvýšit vedení AZetu mohl v další přesilovce zcela osamocený Rehuš, ale Šorf jeho blafák na brankovišti zlikvidoval. Do šaten se tak šlo za těsného a zaslouženého vedení vedení AZetu.

Druhá třetina začal velkou šancí Kotaly, kterého vychytal, stejně jako dorážku Gřeše, Šorf. Paradoxně z tlaku AZetu přišlo nečekané vyrovnání na druhé straně. Domácí obránce Chroboček z poza branky našel nechtěně ale přesně hůl Jaroslava Brože a ten z hranice pravého kruhu propálil Lukáše – 1:1. AZ pak sice nevyužil svou další přesilovku, ale hned po jejím skončení se přeci jen mohl radovat z gólu. Ondřej Procházka dostal přesnou přihrávku do jízdy a vteřinu po polovině utkání se trefil přesně k levé Šorfově tyči – 2:1. Minutu poté bylo v Gascontrol Aréně ještě veseleji, protože v přečíslení 2 na 1 si přihrávku Jana Maruny kopl do sítě slávistický obránce – 3:1.

Hosté byli blízko své druhé brance ve 33. minutě. Střela Jana Veselého Lukášovi propadla, ale kotouč se zastavil před brankovou čarou a domácí gólman si na něj včas lehnul. Ve 37. minutě už svítilo za slávistickou brankou červené světlo, ale rozhodčí nakonec usoudili, že kotouč se zastavil o tyčku. Za další dvě minuty už ale nebylo o čtvrtém gólu AZetu pochyb. Mrowiec našel přesným dlouhým pasem na modré najetého Filipa Semana, který v samostatném úniku zamířil přesně mezi betony - 4:1.

Na přelomu druhé a třetí třetiny AZ ubránil oslabení a pak hned sám udeřil. Gřeš vystihl rozehru hostů, přihrál Radkovi Pořízkovi, a ten po objetí dvou protihráčů po ledě zvýšil zblízka už na 5:1. Ve 47. minutě byla k vidění obrovská šance Kotaly, který se zjevil sám u levé tyče, ale Šorf vytáhl excelentní zákrok. Poté předvedl na druhé straně několik výborných zákroků Jan Lukáš. Zlikvidoval obrovskou šanci Brože a pak i samostatný únik Ondráčka. A protože i na druhé straně už AZeťáci žádnou ze svých šancí nevyužili, v té největší Šorf chytil Kotalovo zakončení ze vzduchu, skončilo utkání zaslouženou výhrou AZetu 5:1.

Ohlasy k utkání


Patrik Rimmel (AZ RESIDOMO Havířov): Nezačali jsme utkání dobře, prvních deset minut byla Slavia lepší. Přestože jsme hráčům říkali, ať rychle bruslí a chodí přímo do brány, tak jsme to ze začátku nedodržovali. Pak se nám povedlo dát první gól a od té doby jsme se zlepšovali. Rozhodujícím momentem byla naše rychlá reakce na vyrovnání. Po dvou slepených gólech a vypracovaném náskoku už se nám hrálo lépe.


Jan Srdínko (HC Slavia Praha): Prvních třináct minut jsme byli aktivnější, hráli jsme to, co jsme chtěli. Po inkasované brance se nám naše hra rozsypala. Útočníci propadávali, nehráli jsme jednoduše a Havířov nás začal přehrávat. Nepomohlo nám ani vyrovnání, přestože jsme nabádali naše hráče k jednoduché a přímočaré hře.

Fotogalerie k zápasu
Youtube