AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Dorost: Oslabený AZ podlehl Kometě a i přes heroický výkon končí

Tomáš Vlček | 27.03.2019

Až dnešní třetí semifinále play-off skupiny B extraligy dorostu rozhodlo, kdo z dvojice AZ Havířov-Kometa Brno postoupí na závěrečný turnaj o mistra ČR. Výkon AZetu bohužel zcela zásadně ovlivnily střevní problémy řady hráčů. I přes tento hendikep ale byl tým Kometě důstojným soupeřem a až do závěru se rval o výsledek. V první třetině získal mírný náskok, ale Brno zápas ve druhé části otočilo a nakonec vyhrálo 5:2. Za předvedenou bojovnost a hokejové srdce však patří havířovským hráčům obrovská pochvala.

ELIOD Extraliga dorostu - 0.kolo st 27.3.17:00
HC Kometa Brno - AZ Residomo Havířov
5:2
(1:2, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 4. Sedláček (Brabenec, Vyroubal), 28. Sedláček (Svozil), 34. Svozil (Fajmon), 38. Sever (Běhůnek), 58. Vyroubal – 4. Pavlačka (Moškoř), 7. Urbančík (Vojkůvka, Becher). Rozhodčí: Kopeček – Polák, Rampír. Vyloučení: 8:7. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 285. Střely na branku: 43:21 (10:9, 19:4, 14:8). Průběh utkání: 1:0, 1:2, 5:2.

HC Kometa Brno: Bizoň (od 7. Schnattinger) – Řehák, Běhůnek, Ublricht, Fajmon, Němec, Prčík, Svozil – Brabenec, Kos, Otava, Šalé, Sever, Sedláček, Horký, Linka, Harmim, Mišiak, Vyroubal.
AZ Residomo Havířov: Nowak – Wlodara, Bílek, Dobeš, Kremnický, Kubíček, Puzoň – Mikula, Žák, Pavlačka, Moškoř, Makovec, Kolat, Becher, Urbančík Vojkůvka, Szturc.

Do rozhodujícího utkání o postup na finálový turnaj vstoupila lépe brněnská Kometa a v čase 3:17 slavila otevření skóre. Brabencovi se podařilo přerušit útočnou akci Slezanů a povedenou přihrávkou poslal puk před soupeřovu branku na hůl Iva Sedláčka, jenž bekhendem překonal bezmocného Nowaka. Havířov ovšem dokázal odpovědět hned za následujících 13 vteřin, když Martin Pavlačka překonal Bizoně. Kometa se po inkasování srovnávací trefy musela bránit početní výhodě soupeře, napoprvé ještě byl domácí tým s obranou úspěšný, ale další přesilovou hru již Havířov využil. Psal se čas 6:35, když skóre na stranu hostů převrátil Jakub Urbančík, jenž z vrcholku levého kruhu prostřelil Bizoně. Po tomto okamžiku brněnský brankář vystřídal a jeho místo zaujal Schnattinger. Ve zbytku první třetiny dokázala Kometa ještě ubránit jednu početní výhodu soupeře, sama však ve své nedokázala skóre srovnat a po prvních dvaceti minutách byl blíže postupu hostující tým z Havířova.

Druhá třetina byla zcela v režii domácího týmu. Slibné akce v podání Kose a Šalého se sice ještě neujaly, ale kýžené vyrovnání se dostavilo v čase 27:07. Individuální akci rozjel Svozil a připravil gólovou příležitost pro Iva Sedláčka, jenž už měl snadnou úlohu uklidit puk za Nowakova záda. Klíčovou pro vývoj utkání byla dvojnásobná početní výhoda domácích, která se zrodila těsně za polovinou základní hrací doby. Nejprve se ve slibné příležitosti ocitl Brabenec, ale kotouč mu na poslední chvíli sjel z hole. Vše ovšem vyřešil Stanislav Svozil. Ten si vzal kotouč na modré čáře, prudce napřáhl a dělovou ránou prostřelil brankáře Nowaka, který si na kotouč sice sáhl, ale nedokázal již zabránit dalšímu obratu ve skóre. Kometa byla nadále mimořádně aktivní, přečíslení dva na jednoho sice zakončující Sedláček ještě nezužitkoval, ale krátce poté se ke kotouči dostal Alex Sever a povedenou střelou z úhlu navýšil brněnské vedení na rozdíl dvou branek.

Do třetí třetiny vstoupil domácí tým s cílem kontrolovat nabitý náskok. Pomoci mu k tomu měla i početní výhoda, jenže ve vlastním oslabení se do slibného pokusu hnal hostující Vojkůvka, snažil se domácího brankáře Schnattingera překonat mezi betony, ten však dokázal mezírku včas ucpat. Podobná akce se povedla ve vlastním oslabení také Brňanům, konkrétně Sedláčkovi, ovšem i brankář Nowak dokázal při samostatném úniku domácího hráče zachovat pevné nervy a podržet svůj tým ve hře o postup. Naději se snažil pro Slezany individuální akcí vykřesat Makovec, o jeho koncovce ještě dorážel Urbančík, ale Schnattinger svým zákrokem odmítl kontaktní branku soupeře. Postup Komety mohl pojistit Šalé, ovšem ve svém úniku z levého křídla trefil pouze vyrážečku pozorného Nowaka.

Havířov se snažil zápas zdramatizovat v přesilové hře, kterou zahrával od 57. minuty a snažil se ji ještě umocnit i odvolaným brankářem. Ovšem místo závěrečného dramatu dokázal postup Komety trefit Tomáš Vyroubal, jenž ze středového kruhu přesně zamířil do odkryté brány Azetu. Rozhodující utkání tak brněnská Kometa dovedla do vítězného konce a ve finálovém turnaji, hraném v Ostravě, se bude ucházet o titul mistra české ELIOD extraligy dorostu. Konkurenty brněnské Komety v boji o titul budou Vítkovice, Liberec a Hradec Králové . Pro AZ, i přes heroický výkon (viz. ohlasy k utkání), sezona končí.

Autor původní reportáže: Jan Tajzler, www.hc-kometa.cz.

Ohlasy k utkání


Marek Moskal (Brno): Zase se nám nepovedl začátek, kdy jsme sice dali branku jako první, ale hned poté inkasovali a navíc ještě prohrávali 1:2. První třetina nebyla úplně dobrá, ale ve zbytku zápasu už jsme hráli to, co kluci umí. Druhou a třetí třetinu jsme soupeře přehrávali a navíc si myslím, že Havířov nekladl takový odpor jako ve druhém zápas. Vítězství jsme si podle mě zasloužili a postupujeme dál na finálový turnaj. Tam se samozřejmě nejedeme jen zúčastnit, jedeme tam reprezentovat Kometu. Nechceme si to jen užít, ale hlavně udělat co nejlepší výsledek.


Tomáš Urbánek (Havířov): Nechtěl bych hodnotit utkání co se týče sportovní stránky. Jsem neskutečně hrdý na kluky za to co předvedli. My jsme celou noc řešili střevní virózu. Ještě dvě hodiny před utkáním, místo toho abychom se chystali na zápas, jsme seděli v nemocnici u doktora. Za mě neskutečný klobouk dolů před kluky za to, že v takovém stavu do zápasu naskočili. Neskutečný klobouk za to že se rvali do poslední minuty, i když nám na konci docházely síly, každý hráč ze sebe vydal maximum. Ještě jednou říkám, že za toto jsem na kluky neskutečně pyšný. Samozřejmě gratulujeme soupeři k postupu. Myslím si, že jsme v prvních dvou zápasech byli vyrovnaným soupeřem. Předvedli jsme zde velmi slušný druhý zápas série. V prvním zápase se nám podařilo v posledních sedmi minutách dostat ze stavu 0:2 na 2:2 a pak do prodloužení. Myslím si, že jsme odvedli kus dobré práce a ostudu jsme rozhodně neudělali. Ještě jednou gratulujeme soupeři k postupu, Já si ale cením charakteru našeho mužstva a našeho výkonu, po tom co se nám v noci stalo, daleko víc, než toho, co jsme předváděli na ledě.

Youtube