AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

AZ ukončil sezónu výhrou nad vítězem základní části

Petr Miklas | 02.03.2022

Hráči AZetu do dnešního utkání vstupovali s vědomím, že je čeká konec sezóny a sestup do druhé ligy. Přesto se dokázali vyhecovat k dobrému výkonu a porazili vítěze základní části HC Stadion Litoměřice. Základem úspěchu byla dobrá obrana v čele se Štipčákem, který pochytal 31 ze 32 střel Kališníků. Dvěma brankami se pod vítězství podepsal Jakub Doktor a vítězný gól vstřelil obránce Gvido Jansons. Hokejisté Havířova tak zakončili neúspěšnou sezónu se vztyčenou hlavou.

Chance liga - 51.kolo st 2.3.17:30
AZ Heimstaden Havířov - HC Stadion Litoměřice
3:1
(0:1, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 29. J. Doktor, 42. G. Jansons (Maruna), 59. J. Doktor (T. Pastor, Křemen) – 14. Kracík (J. Jícha). Rozhodčí: Koziol, Marek – Hanzlík, Komínek. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 448. Střely na branku: 25:34. Průběh utkání: 0:1 - 3:1.

AZ Heimstaden Havířov: Štipčák – Chroboček, G. Jansons, F. Kočí, T. Pastor, Mrowiec, M. Hlaváč, Fědor – Křemen, Maruna (C), J. Doktor (A) – Tjurin, Hotěk, L. Bednář – Damašek, Becher, Krupa – Horváth, Byčkov, D. Pastor.
HC Stadion Litoměřice: Sklíba – J. Holý (A), Martin Böhm, Kuboš, Jebavý (C), Černohorský, Klikorka – Sihvonen, R. Přikryl, Válek – Martin Procházka, Kracík, O. Procházka – Berka, J. Jícha, Křehlík – Tlačil, Smola.

První třetinu začaly oba týmy ve vlažnějším tempu. Až v osmé minutě měl velkou šanci nejlepší střelec soutěže Riku Sihvonen. Finský útočník ovšem z ideální pozice minul branku. Na konci 12. minuty mohl propálit Štipčáka hostující Přikryl, ale neprosadil se ani z dvojité dorážky. Litoměřice tak udeřily o chvíli později. Před branku se dostal nepokrytý Jaroslav Kracík a nádhernou forhendovou kličkou překonal brankáře Štipčáka, který se snažil roztáhnout na brankové čáře marně.

Havířov poprvé vážněji zahrozil až v úvodu druhé periody. Michal Hotěk zvládl dorazit svou střelu z levého kruhu pro vhazování, ovšem zastupující brankář Šimon Sklíba předvedl jistý zákrok. Po faulu Ondřeje Bechera měl další slušnou šanci Sihvonen, jenže když netrefil klec, do šance se dostal Jakub Doktor. Svůj sebevědomý únik v oslabení přetavil ve vyrovnávací branku. Nejprve proskočil kolem obránce, aby následně prostrčil puk mezi nohama a zavěsil jej k pravé tyči. Nádherný hokejový moment vrátil Slezany zpět do hry.

Na konci druhé části se do obří příležitosti dostával Ondřej Procházka, ale branku nedal. A to byla hozená rukavice pro Gvida Jansonse. Lotyšský obránce po minutě a 41 sekundách od začátku poslední dvacetiminutovky rozvlnil síť, když dorazil vlastní střelu po přihrávce Maruny. Za hosty se snažil vyrovnat Procházka a po něm také Křehlík, ovšem jejich práce přišla vniveč. Po zbytek zápasu už se Slezané účinně bránili a jejich gólový účet uzavřel do prázdné branky Jakub Doktor, který tak utvrdil svou pozici nejlepšího havířovského střelce.

Pro AZ sezona končí vítězným výsledkem. Muži si v příští sezoně zahrají o jedno ligové patro níž. V závěrečném klání ročníku 2021/22 porazili nejlepší celek základní části.

Autor reportáže: Patrik Czepiec, www.hc-havirov.cz

Ohlasy k utkání


Tomáš Potěšil (AZ Heimstaden Havířov): Mně se utkání špatně hodnotí, protože končí dlouhá éra Havířova v první lize. Trošku mě z toho bolí srdíčko. Když se ovšem vrátíme k zápasu a potažmo ke všem posledním zápasům, tak musím smeknout před kluky, kteří tady zůstali. Tým doznal spousty změn, zůstalo pár bojovníků. Řekli jsme si, že chceme ze soutěže odejít se ctí a zejména herně se nám to povedlo. Zápasy jsme prohrávali o gól nebo o dva, vždycky jsme odešli se vztyčenou hlavou. Jsem šťastný, že kluci ke klání s Litoměřicemi opět přistoupili v tomto duchu. Měli jsme dnes hodně mladý tým a Litoměřice přijely s cílem připravit se na play off a nezranit se. Tím vůbec nechci snižovat náš výkon, protože jsem viděl velký elán. Když jsme vyrovnali, měli jsme lepší pohyb a obrovskou chuť hrát. Náš projev byl velmi dobrý a můžu klukům pogratulovat za koncovku, kterou předvedli.


Daniel Tvrzník (HC Stadion Litoměřice): Zápas se mi těžko hodnotí. Ze začátku bylo vidět, že ani jeden z týmů už neměl o co hrát. Pro domácí to byl poslední duel sezony, pro nás zase poslední v základní části a před startem play off, takže jsem ho do Havířova přijeli spíše odehrát, nezranit se. Na tom výkonu to bylo bohužel hodně vidět. Když domácí vyrovnali na 1:1, nakopli se, dostali se trochu do laufu a hráči už neměli moc chuti ani síly s tím zápasem něco udělat. Domácí zaslouženě vyhráli.

Fotogalerie k zápasu