AZ Havířov

Starší dorost získal na libereckém Christmas Cupu čtvrté místo

03.12.2015 | David Motloch

Svěřenci trenéra Martina Janečka odcestovali na přelomu listopadu a prosince na tradiční liberecký turnaj s názvem Christmas Cup 2015. Starší dorostenci Havířova se mohli těšit mezinárodní konfrontace a špičkové úrovně soupeřů. Na konci turnaje obsadili celkové čtvrté místo, když o bod předčili pořádající mužstvo z Liberce.

Christmas Cup 2015 nakonec obsadilo pět týmů a kromě AZetu Havířov a českého Liberce s Hradcí Králové se jej účastnily také zahraniční celky z Lillehammeru a Salzburgu. Turnaj nakonec bez ztráty jediné kytičky ovládli hokejisté rakouského Red Bull Salzburg.

Na druhém místě se umístil Mountfield Hradec Králové a bronzovou pozici bral norský Lillehammer IK. Havířov nakonec skončil na čtvrté pozici, kterou získal po vítězství 4:1 nad Bílými Tygry z Liberce.

Liberecký turnaj se už stal tradiční každoroční akcí ročníku staršího dorostu a trenér Martin Janeček poodkryl, proč. "Chtěl jsem už čtvrtým rokem svým ročníkům ukázat tu hokejovou realitu, kterým směrem se ubírá evropský hokej. Například rakouský Salzburg byl na tom kvalitativně úplně někde jinde, než zbytek zúčastněných a zaslouženě vyhrál celý turnaj, když nedal žádnému soupeři prakticky šanci."

"Ten tým je sice složený ze mnoha národností, ať už Švédů, Kanaďanů či Finů, ale takových hráčů je dneska již spousta. Chtěl jsem tak tímhle v klucích vyvolat motivaci, aby viděli, jakým směrem se ten hokej ubírá a pokud se chtějí jednou hokejem živit, musí ještě na sobě hodně pracovat. Z tohoto pohledu ten turnaj určitě splnil to, co jsem od něho očekával."

AZ nakonec získal i jeden cenný skalp, když porazil pořádající celek z Liberce, přičemž ani v tomto zápase nebyli svěřenci trenéra Janečka favoritem. "S Libercem se nám povedl začátek, dostali jsme se do vedení, což byl pro kluky velký impuls a ukázkovou morálkou a herní kázní jsme ten zápas zvládli. Zaslouženě jsme vyhráli 4:1, což mě opravdu těší."

Po turnaji přidal hlavní trenér také celkové zhodnocení. "Z hlediska umístění by mi bylo jedno, jestli bychom skončili druzí či čtvrtí, důležitá pro nás byla konfrontace s různými celky z republiky, především ale se zahraničními týmy. Kluci poznali nový styl hokeje, který se na Moravě příliš nepraktikuje a nabrali tak nové zkušenosti."

VÝSLEDKY TURNAJE

HC Mountfield – TJ Bílí Tygři Liberec 2:0
TJ Bílí Tygři Liberec – Lillehammer IK 6:5 sn.
Red Bull Salzburg – HC AZ Havířov 2010 11:2
HC Mountfield – Lillehammer IK 7:2
HC AZ Havířov 2010 – TJ Bílí Tygři Liberec 4:1
HC Mountfield – Red Bull Salzburg 3:6
Lillehammer IK – HC AZ Havířov 2010 5:2
TJ Bílí Tygři Liberec – Red Bull Salzburg 1:6
HC AZ Havířov 2010 – HC Mountfield 1:5
Lillehammer IK – Red Bull Salzburg 3:5

KONEČNÁ TABULKA

1. Red Bull Salzburg 12 bodů (28:9)
2. HC Mountfield 9 bodů (17:9)
3. Lillehammer IK 4 body (15:20)
4. HC AZ Havířov 2010 3 body (9:23)
5. TJ Bílí Tygři Liberec 2 body (8:17)
Youtube