AZ Havířov

Představení 2.ligy – HC Bobři Valašské Meziříčí

12.09.2012 | David Motloch

Bobři z Valašského Meziříčí již řadu sezón prezentují ve druhé lize takzvaný standard. Bude tak zajímavé sledovat, zda po částečné letní obměně kádru z tohoto standardu vybočí nebo ne. V loňské sezóně to svěřenci hlavního trenéra Jaroslava Stuchlíka dotáhli do čtvrtfinále play-off, kde ovšem narazili na rozjetou Karvinou. Co čeká Bobry v letošním ročníku?

Historie

Přestože se město o založení hokejového oddílu snažilo už před rokem 1923, oficiální založení se datuje až od roku 1932, kdy se začalo hovořit o tzv. ledovém odboru SK Valašské Meziříčí. Následující roky však lze považovat pouze za amatérské a nikterak významné pro rozvoj klubu. To se ovšem změnilo před oslavami desetiletého výročí fungování klubu. V sezóně 1940/41 totiž SK Valašské Meziříčí postoupilo do tzv. extratřídy, což byla nejvyšší soutěž hokejistů na severní Moravě. Hokejisté mohli po skvělé sezóně děkovat především brankáři Zdeňku Nachmilnerovi, který to později dotáhl až do reprezentace. Klub se začal rychle rozvíjet, stavělo se osvětlení a hráči se stěhovali z rybníku na tzv. škvárové hřiště. Doba temna přišla během druhé světové války. Z tohoto období se nezachovaly téměř žádné dokumenty, ale pamětníci přiznávají, že činnost klubu byla během i po druhé světové válce téměř zanedbatelná.

Významným mezníkem v historii Valašského Meziříčí je rok 1977, kdy se dostavěl zimní stadion. Na něm ze začátku hráli vojáci, ale armáda po čase ztratila zájem, a tak tehdejší VTJ DUKLA Valašské Meziříčí úplně zanikla. Vrátili se městští hokejisté, jenž zde v sezóně 1982/83 vyhráli soutěž severomoravského kraje, ale větší dopad tento úspěch pro klub neměl. V roce 2003 se zimní stadion kompletně zrekonstruoval a výkon hokejistů šel okamžitě nahoru. Po 2. lize tamní hokejisté sahali už v sezóně 2002/03, ale postup jim unikl o pouhou branku. Krajský přebor ale hokejisté ovládli i ročník poté a to už se z postupu do třetí nejvyšší soutěže radovat mohli. Od této doby také tento klub v tamní lize působí, pouze v roce 2006 změnil název na nynější HC Bobři Valašské Meziříčí. V současné době hráči i fanoušci slaví 80. let hokeje ve Valašském Meziříčí.

Minulá sezóna + příprava

Bobři vstoupili do sezóny v dobrém světle, ale jejich výkon postupem času začal uvadat. Z první poloviny základní části si Valmez připsal jednou pěti a podruhé čtyřzápasovou šňůru bez porážky. Poté se však tyto série ukazovaly pouze pod kolonkou porážek. Bobři skončili po základní části na sedmém místě, když zcela odpadli šest kol před koncem. Na šestou Opavu však ztratili v konečném součtu propastných 16 bodů, a tak by je ani případný zisk bodů dále neposunul. Poslední kolo sice pro Bobry už nic neřešilo, ovšem pro Havířov ano. Valašské Meziříčí hrálo proti Karviné, a pokud by Bobři zvítězili, nastupoval by Azet do play-off jako vítěz základní části. Po překvapivém výsledku 3:2 pro Valmez se tak skutečně stalo, Karviná sice poté ve čtvrtfinále nechala třikrát vysoce prohrát svého nedávného soupeře, ale ve finále přišla o výhodu domácího prostředí právě proti Havířovu, jenž později celé play-off vyhrál.

Tým bodově táhl Martin Ambruz, jenž si celkově v základní části připsal 34 bodů. Často se na brankách podílel také Lukáš Bokroš a Miroslav Varga. V týmu Bobrů se na čtrnáct zápasů mihl i nynější havířovský hráč Radim Haas a připsal si uctyhodných 16 bodů. V přípravě si Bobři po úvodních dvou výhrách připsali dvě porážky. Nejprve porazili celek Vsetína 6:2, poté si poradili i nad Karvinou 6:3. Dobrý začátek v přípravě ale hráči nedokázali potvrdit v odvetách. Karvinští si ve druhém zápase s chutí zastříleli a zvítězili 10:4. Úspěšný byl i Vsetín po výsledku 5:4. V přípravě se jako střelec ukázala čerstvá akvizice – Robin Ševčík. Následovali ho i další hráči, jmenovitě Jakub Voznica, Lukáš Bokroš, Martin Ambruz a bratři Vargové.

Změny v sestavě

Družina hlavního trenéra Jaroslava Stuchlíka doznala v létě řady změn. Tyto změny se však netýkají brankoviště, zde stejně jako v loňské sezóně působí trojice Jiří Slovák, Marek Netolička a Václav Vlachynský. Brankářský repertoár ještě v přípravě rozšířil Ondřej Sekula. K týmu se připojil Viktor Coufal, který v minulém ročníku oblékal dres Zubrů z Přerova. Zřejmě největšími posilami jsou Robin Ševčík (LHK Prostějov) a Zdeněk Sadil (PSG Zlín). V obraně můžeme vidět nově se prezentujícího Jana Heče, který v minulosti dělal kapitána v Uničově. Bratrské trio Martin Varga, David Varga a Miroslav Varga zůstalo pohromadě, stejně tak, jako nejlepší střelec Bobrů v loňském ročníku Martin Ambruz. V týmu zůstal také odchovanec Miroslav Mikel a Marek Knebl.

Robin Ševčík přichází posílit Bobry

Výše uvedený odstavec se týká prvních dvou pětek. Třetí řadu Bobrů zřejmě trenér Jaroslav Stuchlík složí z bývalých meziříčských juniorů. Konkrétně můžeme jmenovat hráče Tomáše Prycla, Patrika Kolovratníka a Jiřího Novosada. V přípravě se na ledě objevila také dvě dosti známá jména. Jedná se o Jaroslava Kristka a Romana Pšurného. Prvně jmenovaný však pouze absolvoval s týmem řadově pár tréninků a pravděpodobně zakotví jinde, zmiňovaný hráč se dokonce netají touhou po KHL. Také Roman Pšurný je hráč jiného kalibru, jenž se s druhou ligou srovnávat nedá.

Shrnutí

V brance se bude pravděpodobně střídat dvojice Jiří Slovák – Václav Vlachynský, jak jsme ostatně byli zvyklí vídat v loňském ročníku. Koncepce týmu je do značné míry dána předem. První dvě lajny už pouze rýsují finální složení, třetí pětka bude složená z bývalých juniorů. Na finální podobu si však ještě pár dní budeme muset počkat, hlavní trenér Valašského Meziříčí Jaroslav Stuchlík se nechal totiž slyšet, že soupisku uzavře během září.

Předpověď

V útoku se Bobři zdají velice silní. Hlavní opory z předešlých sezón Martin Ambruz a Lukáš Bokroš v týmu zůstávají. Naopak Valmez přichází z Prostějova posílit Robin Ševčík, který zatím v přípravě prokazuje své kvality, hlavně co se týče střílení branek. Jestli však Bobři mají o něco strach, je to obrana. Po sezóně tým opustilo mnoho obránců, a i když po nich přišly adekvátní náhrady, záleží, jak si noví hráči spolu sednou. Zlepšit se bude muset také brankářská dvojice Slovák – Vlachynský. Jak už jsme tedy částečně naznačili, Bobři budou nebezpeční vepředu, ale mohou mít velké nedostatky v obranné činnosti, proto hádáme, že se po základní části umístí na stejném místě jako loni, tedy na sedmé příčce.

Youtube