AZ Havířov

Vyjádření AZ Fans k incidentu ze Vsetína

09.09.2010 | Libor Gavlas

V článku najdete vyjádření fanoušků k včerejšímu incidentu.

Vzhledem k četným mediálním dohadům a také vzhledem k tomu, že některá média i klub VHK Vsetín chtějí poškodit jméno klubu AZ Havířov a jeho hokejové fanoušky AZ Fans, jsme se rozhodli, že také sepíšeme tiskovou zprávu ohledně nedohraného zápasu. A tímto se pokusíme napsat i objektivní pohled z řad hostujících fanoušků AZ Fans.

Nejdříve chceme všechny fanoušky a okolní veřejnost informovat, že výjezd 200 fanoušků z Havířova do Vsetína byl plánován delší dobu a tyto informace se dostaly jak médiím, PČR tak i oběma klubům. Deset dní před plánovaným odjezdem nás kontaktovala PČR ohledně bezpečnosti při dopravě. Poté se taktéž ozval manažer klubu VHK Vsetín pan Stanislav Pavelec a informoval nás o chystaném bezpečnostním opatření. Věděl, že na zápas odcestují i takzvaní ,,fotbaloví příznivci,, . Pan Stanislav Pavelec se zaručil, že budeme mít vyhrazen sektor pro 200 fanoušků i s vlastní pokladnou a vchodem.

Ihned po příjezdů na Lapač se fanoušci přesunuli k pokladnám, aby si zakoupili lístky na zápas. Paní sedící za přepážkou nám ale prodala úplně jiné lístky než měla a tak vznikl ihned problém u vchodu na stadión, kde nás arogantní bezpečnostní služba stále přesvědčovala, že máme jít prostředním vchodem mezi domácí příznivce. Což nikdo z přítomných nechápal. Po několika strkanicích se objevil jeden z příznivců domácích nebo hlavní člen bezpečností služby a ten situaci uklidnil a nařídil, aby nás na zimní stadión ochranka pustila, jelikož došlo k špatnému prodeji lístků.

Po 5 minutách jsme se dostali do sektoru hostí, kterou hlídali pouze 3-4 pořadatelé. V 3 minutě utkání ze sektoru domácích přistály na ledové ploše konfety a tím musel být poprvé zápas přerušen než se uklidí ledová plocha. Nikdo z řad hostujících příznivců neslyšel žádné upozornění místního hlasatele na domácí ,,kotel,,. V čase 10:22 byla vhozena ze sektoru hostí na ledovou plochu pyrotechnika. Ihned na to, hlasatel razantně upozorňoval, ať toho fanoušci nechají, nebo nechá sektor vyklidit. Ani po tomhle incidentu se k sektoru hostí neodvážil ani jeden z pořadatelů. Stále mezi schody hlídkovala skupinka čtyř osob bezpečností služby.

Druhá třetina utkání proběhla bez problému na obou stranách. O přestávce mezi druhou a třetí třetinou se vydala asi desetičlenná skupinka směrem k domácímu kotli. Za brankou domácích stál ale jeden pořadatel a nechtěl tyto příznivce do sektoru domácích pustit. Nikdo z řad dalších pořadatelů mu nešel ani na pomoc. Během toho se do potyčky zapojil i manažer Vsetína Stanislav Pavelec. Poté začaly halou létat kelímky s pivem a dokonce i odpadkový koš z řad domácích fanoušků. Později se do potyčky přidali i další pořadatelé, kteří bez okolků použili slzný plyn v takovém množství, že se diváci museli urychleně dostat ven na vzduch. To si myslíme bylo první velké pochybení bezpečností služby a chtěli bychom zdůraznit, že toto je podle nás hlavní důvod, proč zápas nemohl být dohrán. Ihned jak se desetičlenná skupinka přesouvala do sektoru domácích měla zakročit bezpečnostní služba nebo být přivolána PČR, nic takového se ovšem nestalo. Naopak bychom ještě zmínili i napadení jednoho havířovského fotografa, který vše dokumentoval a byl za to udeřen pěstí do obličeje.

Tímto bychom chtěli zdůraznit, že se od tohoto incidentu každý havířovský hokejový fanoušek distancuje a rozhodně násilí na zimním stadiónu nepodporujeme.

Poté začala třetí třetina utkání a v čase 41:27 bylo utkání přerušeno kvůli údajným nepokojům v hledišti minimálně na 15minut. Tento verdikt nikdo nechápal, jelikož žádné nepokoje v hledišti už nepanovaly, naopak důvodem přerušení byl slzný plyn, který dráždil jak hráče tak i přítomné fanoušky. Někteří hostující příznivci byli tímto verdiktem rozčarování a vhodili na ledovou plochu další pyrotechniku. Ani po tomhle, nikdo nezasáhl.

Opět opakujeme, že se distancujeme od vházení pyrotechniky na ledovou plochu a to jsme ihned i některým vyčinili.

Po 20 minutách se oba kapitáni a rozhodčí dohodli, že raději v utkání nebudou pokračovat.

K nepokojům které se odehrály po utkání mimo stadión se vyjadřovat nebudeme, jelikož to ani nehraje roli, protože venkovní prostor má už na starost PČR a s vlivem na utkání to nehraje sebemenší roli.

Rádi se také chceme vyjádřit k výrokům manažera VHK Vsetín pana Stanislava Pavelce a vsetínských fanoušků i širší veřejnosti.

Po tomto incidentu v Panu Pavelcovi hrály roli oprávněné emoce, i přesto si myslíme, že jeho některé výroky jsou velkohubé a výhružky typu zákazu vstupu havířovských fanoušků na stadión nejsou zcela na místě. To bychom pak mohli všechny zimní stadiony zavřít pro hostující fanoušky.

Víme, že i v minulém roce, měl klub VHK Vsetín problémy s bezpečnostní službou a na to si stěžují i na internetu dokonce domácí příznivci Vsetína. Také některé fotografie ze Vsetína dokazují, že pyrotechnika je denním chlebem domácích fans. V tomto ohledu nechápeme vyjádření jak domácích fanoušků tak i některých fanoušků z 2.ligy, kteří sami používají pyrotechniku na zimním stadiónu a to v daleko větším měřítku. K tomu opět musíme dodat, že pyrotechnika vhozena na ledovou plochu být vhozena neměla a byla to chyba jednotlivců.

Tímto neobhajujeme násilí na zimních stadiónech a jsme razantně proti tomu. Toto prohlášení jsme napsali hlavně proto, že cítíme potřebu hájit svůj klub a slušné fanoušky klubu AZ Havířov. Našim dlouhodobým cílem je dovést do hlediště co nejvíce lidí a nemyslíme si, že toto je správná cesta.

Tímto se omlouváme fanouškům AZ Havířov a také hráčům a vedení klubu. Naším cílem není poškozovat klub AZ Havířov, naopak ho nadále budeme podporovat jak nejlépe umíme.

Jirka AZ Fans Havířov
Youtube