AZ Havířov

Starší dorost nevyužil šance a padl se silnou Olomoucí 1:3

Josef Nudera | 21.09.2012

H A V Í Ř O V - Páteční večer se hrála Extraliga staršího dorostu a Havířov se poprvé představil na domácím ledě. Na začátku zápasu to vypadalo, že bude mít AZ k výhře blíž, když vsítil Jak Kotala branku. Od té chvíle měl AZ spoustu šancí, ale ani jednu nevyužil, dokonce ani trestné střílení. Právě tam se zápas zlomil a Olomouc si odvezla výhru 3:1, Havířov doma padl.

Extraliga staršího dorostu - 5.kolo pá 21.9.18:00
AZ Havířov - HC Olomouc
1:3
(1:0, 0:0, 0:3)
Branky a nahrávky: 20. Kotala - 51. Čamek (Šoustal), 55. Konečký (Beták), 60. Beták (Zbořilák, Motálek). Rozhodčí: Jeřábek - Vengřín, Záviský. Vyloučení: 4:7 (navíc Motálek 10 min. OT). Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 135. Střely na branku: 29:26. Průběh utkání: 1:0, 1:3.
AZ Havířov: Šimeček (Sroka) - Chroboček, Kalus, Potočný J., Potočný V., Heinzl, Staš, Bahounek, Dudek, Gola P., Bednář, Orság, Šmíd, Fejko, Pořízek, Carbol, Caruk, Synek, Sonnek, Gola R., Kotala
HC Olomouc: Motálek (Urbisch) - Zbořilák, Gatěk, Hes, Majer, Šoustal T., Horák, Nesvadba, Markl, Čamek, Minařík, Betá, Vrána, Štefka, Konečný, Kočiřík, Augustin, Galeta, Ministr
Po dlouhé době, kdy skončila minulou sezonu Extraliga staršího dorostu, se vrátil Havířov na svůj domácí led v mistrovském utkání – hostil celek HC Olomouc. Tým Olomouce byl před utkáním favorit, to potvrzuje i fakt, že letos už porazil silné Vítkovice! Havířov měl před zápasem vyrovnanou bilanci výher a proher.

Zápas se začal poněkud nepřesně, když několikrát hokejisty zastavil buď ofsajd, nebo pozorná obrana ve středním pásmu. Největší šanci zápasu měli hosté. Sám na Šimečka jel Šimon Beták, ale ve finální fázi vytáhnul havířovský brankář zákrok, kterým zamezil první brance utkání. Domácí AZ měl největší šanci začátku utkání v 11. minutě, když Sonnek a Fejko byli ve výborné pozici, ale ani jeden ze dvou jmenovaných Motálka neprostřelil.

V rozmezí 13. a 16. minuty se do velkých příležitostí dostali olomoučtí. Vojtěch Augustin pálil jen těsně nad horní tyčku a František Minařík málem využil chyby havířovského obránce. V 17. minutě se dostal po přihrávce Caruk ke střele Sonnek, puk ale zamířil pouze do pozorného Motálka. V polední minutě první části se toho událo hodně. Vyzvednout musíme pěknou práci Jakuba Dudka, který si v poslední chvíli lehnul do přihrávky a jen tak znemožnil hráči, který stál volný na zadní tyči, zakončovat. Půl minuty před koncem periody se po dobré orientaci ve středním pásmu dostal Jak KOTALA , kdy využil chyby Olomouce a ujížděl sám na Motálka, který nedostal žádnou šanci a kapituloval poprvé – 1:0!

Ve druhé třetině jsme branku neviděli, ale i přesto se několikrát zachvěla celá hala. Šoustal spolu se svým spoluhráčem upaloval na jednoho obránce, zvolil střelu, ale Šoustal minul branku. Ve 28. minutě jsme viděli pravděpodobně největší zmatek druhé třetiny. Havířov nejprve trefil tyčku a poté vznikla před Motálkem velká mlýnice, která nakonec skončila hvizdem rozhodčího! Pár vteřin před koncem druhé třetiny musel Motálek vyřešit těžkou situaci. Upaloval k němu Carbol, který to měl ke kotouči jen kousek, nic méně Motálek vyjel z branky a sám odehrál puk mimo obranné pásmo!

Ve třetí části si hosté vytvářeli šance, kde několikrát musel Šimeček zasahovat na hraně milimetrů. Tak jako proti dorážce Marka Vrány, kdy na poslední chvíli vložil k levé tyčce svůj beton! V 51. minutě přišel zlom celého utkání, trestné střílení za hození hole brankáře Motálka, měl Synek, ale nedokázal vsítit branku a nechal zasáhnout Motálka. Ani ne o minutu později už Olomouc vyrovnala! Z blízka dorážel Michal ČAMEK , a to se stalo úspěšným – 1:1.

V 53. minutě se dostal do výborné pozice Marek Vrána, ale jako už dneska po několikáté, vyhrál Šimeček, který do jeho střely zázračně vložil lapačku. Havířov si vytvářel řadu šancí, ale v koncovce mu to nevycházelo, tak jak by mělo. A proto znovu udeřili hosté z Olomouce. Mora využila další převahy na brankovišti, kdy Martin KONEČNÝ potvrdil otřepané klišé, ve správný čas na správném místě – 1:2. V 59. minutě měli havířovští další velké šance. Nejprve Šmíd a po něm i Bednář s Kotalou, ale ani jeden nedokázal překonat Motálka, nebo se alespoň dostat do výhodné pozice.

V závěru utkání, po oddechovém čase Havířova, to domácí zkusili v šesti! Při power-play možná měli mírný tlak a další šance, ale i přesto si Olomouc výhru pojistila. Nepovedenou třetí třetinu z pohledu Havířova dokončil Šimon BETÁK gólem do prázdné branky. Havířov v zápase nevyužil množství šancí a Olomouc těžila ze zlomového bodu utkání, kdy se odrazila k lepší koncovce.

Ohlasy k utkání


Martin JANEČEK (trenér AZ Havířov): Všichni jsme viděli, že přijede silná Olomouc, která sice klopýtla se Vsetínem, nicméně hraje velice suvereně, ne náhodou vyhrála s Vítkovicemi. Čekali jsme urputný hokej, to se nám také potvrdilo. Myslím si, že se na to nedalo moc dívat, byl to boj o každý centimetr ledu. Vedli jsme 1:0, ale soupeř využil takového menšího zaváhání ve středním pásmu. Pokud nedáme gól, měli jsme na to šance asi čtyřikrát do prázdné branky, tak nemůžeme vyhrát. Olomouc si zápas pohlídala a zaslouženě vyhrála. Samozřejmě i to trestné střílení bylo klíčové, ale to byl takový vabank.


Luděk KONOPČÍK (trenér HC Olomouc): Myslím si, že jsme dneska neviděli pohledné utkání, bylo to bojovné, bruslilo se, ale moc hokejovosti tam nebylo. Podle mě se zápas lámal, když jsme hráli přesilovku a bylo proti nám nařízeno trestné střílení. Havířov ho nevyužil a my jsme hned v zápětí dali branku na 1:1, poté otočili. V závěru utkání jsme si vítězství ubránili, získali jsme 3 body. Zítra máme Přerov a chceme taky vyhrát.

Youtube