AZ Havířov

Starší dorost porazil Letce 4:1

Josef Nudera | 10.01.2015

Sobotní utkání 6. kola nadstavbové skupiny B RAKO extraligy staršího dorostu postavilo AZetu do cesty jako soupeře tým HC Letci Letňany. Havířovští hokejisté dnes podali soustředěný výkon a od počátku byli před svým soupeřem o krok napřed. Zaslouženě si připsali výhru 4:1 a udržují si šanci na postup do play-off. Další zápas sehraje AZ v pátek v Jihlavě.

ELSD - 34.kolo so 10.1.13:30
AZ Havířov - HC Letci Letňany
4:1
(2:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 6. Kurovský (Moravčík, Kiss), 19. Peterka (Cihlář), 24. Spálovský (Moravčík, Kurovský), 49. Macuh (Stružík, Langer) – 40. Chalupa. Rozhodčí: Koliba – Hanzlík, Štěpán. Vyloučení: 2:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 101. Střely na branku: 43:26. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.
AZ Havířov: Sonnek – Trombik, Dudek, Hudeček, Kiss, Spálovský, Mrowiec – Moravčík, Wróbel, Stružík, Langer, Peterka, Hendrych, Kurovský, Němec, Macuh, Kosina, Cihlář
HC Letci Letňany: Hamalčík – Pařík, Antoš, Brabec, Kolenatý, Chvála, Babčuk, Šimon, Katriňák – Burda, Procházka, Chalupa, Urban, Průžek, Řepík, Horák, Mařík, Kučera
Havířov byl v úvodu i po celou první třetinu aktivnějším celkem. Dobrý vstup do klání potvrdil úvodní brankou už v 5. minutě. Havířov si vytvořil velký tlak na brankovišti Hamalčíka, kdy nejprve pálil Moravčík a následně puk dorážel za záda ležícího brankáře Daniel Kurovský - 1:0. V 8. minutě se po střele Spálovského dostal k zajímavé teči Wróbel, ale puk v brance neskončil.

V 9. minutě poprvé ohrozili i hosté soupeřovu branku. Matěj Chalupa se velmi rychle vytočil až před branku, ale jeho střelu dokázal Sonnek svými betony vytěsnit. V 16. minutě hráli Letci početní výhodu, kterou rozhodně nepromarnili, ale také nevyužili. Opět to byl Matěj Chalupa, jenž se dostal ke střele. Dobře letící puk dokázal Sonnek vyrážečkou vytěsnit.

Závěr třetiny přinesl hned dvě velké události. Nejprve velkou šanci Letňan, při které musel Sonnek řešit zmatky před svou brankou hned dvěma rychlými zákroky po sobě. Na druhé straně se v 19. minutě prosadili domácí hokejisté. Lukáš Peterka se dokázal dostat s pukem k pravé tyčce a následně ho tam nějakou mezírkou i propasírovat – 2:0.

Na začátku druhé třetiny se oba celky dostali k podobné situaci, ale ani jeden z týmů nedokázal puk za brankáře dorazit.

Ve 24. minutě navýšil AZet své vedení. Dominik Moravčík dokázal nabít rychlou a křižnou přihrávkou puk Adamu Spálovskému, který neváhal a ihned pálil, dokázal se trefit na levé rameno Hamalčíka – 3:0.

Ve zbytku třetiny se hrálo převážně pouze před brankou Letňan, ale žádné velké šance jsme neviděli. Hosté navíc dvakrát faulovali, ale domácí nedokázali ani jednu z těchto přesilovek využít.

Naopak ve 40. minutě se prosadili ve vlastním oslabení hosté. Šlo o trochu „kuriozní“ nešťastný moment čárového rozhodčího. Mrowiec měl puk na holi, ale do cesty se mu zamotal rozhodčí a mezi jeho bruslemi puk ztratil. K volnému kotouči se dostal volný Matěj Chalupa, který ujel a zakončil spolehlivě do pravého horního růžku branky – 3:1.

Třetí třetina nabídla zajímavý začátek. Po střele Spálovského se dostal k dorážce Moravčík, ale Hamalčík puk udržel pod sebou. Ve 42. minutě bylo nařízeno trestné střílení, ale Václav Mařík ho nedokázal využít. Svou střelu zamířil do betonů Sonnka.

Ve 49. minutě vstřelil Havířov čtvrtou branku. Rok Macuh si najel za branku, obtočil se kolem tyčky a ukázkově zasunul puk kolem levé tyčky do branky – 4:1. Ve zbytku zápasu jsme už velké šance neviděli. Zápas se už pak pouze dohrával.

Ohlasy k utkání


Tomáš Urbánek (AZ Havířov): Za dnešní výkon bych chtěl hráčům poděkovat. Myslím si, že od začátku utkání jsme tahali za delší konec provazu a byli jsme lepší. Kluci předvedli krásné akce, konečně jsme si to užili. Měli jsme i dobrý tlak v předbrankovém prostoru. I naše přesilovky jsme sehráli slušně.


Milan Antoš (Letci Letňany): My se v poslední době trápíme. V Porubě jsme hráli špatně, tady jsme chtěli výkon zlepšit. V první třetině se nám to moc nevedlo. Ve druhé části už to bylo o něco lepší, ale Havířov je silný soupeř a hraje navíc o play-off. Hrál dobře a dnes jsme na něho neměli.

Youtube