AZ Havířov

Dorostenci bojovali až do konce, ale i druhý zápas vyhrál soupeř

Petr Miklas | 13.03.2014

Po středeční prohře na ledě vítěze základní části RAKO extraligy staršího dorostu Liberce se dnes havířovští mladíci střetli ve druhém osmifinálovém zápase se stejným soupeřem na domácím ledě. Hostující favorit série získal v úvodní třetině dvoubrankový náskok, ale azeťáci se svou bojovností, před skvělou návštěvou více než 600 diváků, do zápasu dokázali vrátit. Ještě osm minut před koncem bylo skóre vyrovnané, ale v úplném závěru se Bílí Tygři dvakrát prosadili a zvýšili své vedení v sérii na 2:0. Třetí duel se hraje v sobotu na severu Čech.

ELSD - 0.kolo čt 13.3.18:00
AZ Havířov - Bílí Tygři Liberec
3:5
(0:2, 2:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 23. Moravčík, 38. Pořízek (Bednář, Orság), 46. Pořízek (Orság, Wróbel) – 10. Šír (Sviták, Pilař), 16. Babec (Hylena), 30. Lakatoš (Gecko, Klinger), 53. Lakatoš (Solenský), 58. Lakatoš (Bělohorský, Solenský). Rozhodčí: Kubičík – Moravec, Vengřín. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 645. Střely na branku: 42:34. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 3:3, 3:5.
AZ Havířov: Šimeček – Kiss, Heinzl, Chroboček, Dudek, Šteffko, Ďurkáč – Orság, Fejko, Wróbel, Moravčík, Hendrych, Kurovský, Pacas, Pořízek, Bednář, Cihlář, Sap.
Bílí Tygři Liberec: Stezka – Klinger, Tržický, Husa, Mečíř, Divila – Babec, Šír, Sviták, Král, Gecko, Solenský, Lakatoš, Kačírek, Chlum, Pilař, Hylena, Bělohorský.

Zápas se hrál od začátku ve vysokém tempu a k vidění byl kvalitní hokej, kdy oba celky předváděly výbornou hru v obraně. Více šancí však měli hostující hráči, kteří sice nevyužili přesilovku, ale dokázali využít jiné příležitosti.

Nejprve se trefil Radek Šír, který si vybruslil z rohu a trefil horní růžek Šimečkovy branky. To bylo v polovině 10. minuty. O dvě minuty později měl jednu z mála dobrých příležitosti domácích Orság, jehož střelu mezi betony Stezka chytil.

Druhou branku Liberce přidal v 16. minutě Jiří Babec, který trefil z mezikruží tyč a odražený puk poslal do sítě. Další gól měl na holi opět Šír, ale Šimeček mu svým rychlým přesunutím radost zkazil. V závěru třetiny ještě hrál AZ přesilovku, ale vůbec ne dobře a i proto platil po první části stav 0:2.

Do druhé třetiny vstoupili lépe domácí, když hned po minutě střílel zpoza obránce Orság, jenže minul branku. Ve 23. minutě chyboval liberecký brankář Stezka, který rozehrál na hůl Dominika Moravčíka, jenž trefil odkrytou branku.

Potom přišly šance Liberce, ty sice hosté využít nedokázali, ale prosadili se v přesilovce 5 na 3. Bylo to v 30. minutě, po kombinaci Gecka, Klingera a zakončujícího Dominika Lakatoše.

Havířov však kontroval ve 38 minutě, když nevyužil přesilovku 5 na 3, ale klasickou přesilovku už zásluhou Radka Pořízka využil. V závěru třetiny domácí sahali po vyrovnání, ale proti byl brankář Liberce Stezka. Po dvou třetinách tedy Liberec vedl 2:3.

Začátek třetí části patřil Bílým Tygrům z Liberce, když měli dvě velké šance Mečíř a Lakatoš, ale Šimeček byl pozorný. Ve 46. minutě vyrovnal přesnou dorážkou pod horní tyč Radek Pořízek.

O čtyři minuty později měl velkou šanci liberecký Solenský, jenž trefil tyč Šimečkovy branky. V 53. minutě přišly hned dvě zajímavé situace. Nejprve neproměnil dobrou příležitost havířovský Moravčík, z protiútoku se dostal ke střele zpoza obránce Dominik Lakatoš , jenž se trefil přesně k tyči Šimečkovy branky.

Na začátku 58. minuty završil Dominik Lakatoš hattrick, když zamířil do protipohybu Šimečka. Domácí AZ se však nevzdával, zkusil hru bez brankáře, ale už branku vstřelit nedokázal.

Liberec si tedy odváží vítězství 3:5 a v sérii vede 2:0. Další zápas bude v sobotu Liberci.

Ohlasy k utkání


Martin Janeček (AZ Havířov): Dnešní zápas byl z naší strany úplně jiný, než ten první. Hráli jsme mnohem víc srdíčkem a i když jsme na začátku udělali chyby, tak jsme celých šedesát minut poctivě makali. Já jako trenér jsem na kluky pyšnej. Samozřejmě, že se ukázala kvalita soupeře, který si zaslouženě odváží druhou výhru. Gratuluji soupeři k druhé výhře. Chtěl bych také moc poděkovat fanouškům za podporu, kterou nám dnes vytvořili a přišli tým povzbudit. Moc si toho hráči i realizační tým cení.


Jiří Vozák (Bílí Tygři Liberec): Dneska to bylo velice těžké utkání, věděli jsme, že Havířov je velice kvalitní soupeř. První třetina se nám povedla podle našich představ, ve druhé třetině byl Havířov lepší a dostal se na kontakt. Po jeho vyrovnání začali naši hráči zmatkovat a rozhodla až naše šťastná branka.

Youtube