AZ Havířov

SDO: Třetí osmifinále rozhodly pro Liberec až nájezdy

Tomáš Vlček | 15.03.2014

Starší dorostenci AZetu Havířov dnes na libereckém ledě sehráli 3. osmifinálové utkání play-off RAKO extraligy. V první třetině šli díky Bednářovi poprvé v sérii do vedení, a i když domácí v přesilovkách strhli vedení na svou stranu, podařilo se havířovským velkou bojovností v oslabení 6 minut před koncem Pořízkem vyrovnat. O vítězi nerozhodlo ani desetiminutové prodloužení a tak se šlo nájezdy, ve kterých se prosadil jen jeden liberecký útočník a zajistil domácímu favoritovi třetí výhru v sérii a tím i postup do čtvrtfinále. Pro havířovské mladíky sezona končí, ale z Libereckého ledu odcházejí po bojovném výkonu se vztyčenou hlavou.

ELSD - 0.kolo so 15.3.
Bílí Tygři Liberec - AZ Havířov
3:2sn
(0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 28. Bělohorský (Lakatoš, Klinger), 42. Pilař (Lakatoš, Tržický) rozh. náj. Gecko – 14. Bednář (Fejko, Pořízek), 54. Pořízek (Orság). Rozhodčí: Veinfurter – Bosák, Šmika. Vyloučení: 4:11. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 48. Střely na branku: 42:26. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.
Bílí Tygři Liberec: Hosnedl – Eichler, Klinger, Tržický, Husa, Mečíř, Divila – Babec, R. Šír, Sviták, Král, Gecko, Solenský, Lakatoš, Ordoš, Kačírek, Chlum, Pilař, Hylena, Bělohorský.
AZ Havířov: Šimeček – Kiss, Heinzl, Chroboček, Dudek, Šteffko, Trombik, Ďurkáč – Orság, Fejko, Wróbel, Moravčík, Hendrych, Kurovský, Pacas, Pořízek, Bednář, Cihlář, Sap.

Za příznivého stavu osmifinálové série 2:0 mohli poledním zápasem v sobotu starší dorostenci Bílých Tygrů vyřadit své vrstevníky z Havířova a zajistit si místo ve čtvrtfinále. Už na začátku prvního dějství měli několik dobrých příležitostí k prvnímu důležitému kroku, jenže brankář hostí Šimeček měl svůj den.

Nejprve se štěstím vyrazil dobrou střelu Kačírka, pak vyrážečkou zastavil Svitáka. Husa byl k jeho překonání nejblíže, když si gólman Slezanů málem srazil puk do vlastní branky, s pomocí jednoho z beků to ale gól nebyl. I AZet se dostával do šancí, Wróbel pokusem z levé strany orazítkoval tyč. Při početní převaze ve čtrnácté minutě se už ale skóre měnilo. Lukáš Bednář se o to postaral vlaštovkou od modré čáry, která proplula do sítě díky cloně před Hosnedlem – 0:1.

V prostřední dvacetiminutovce byl k vidění zlepšený herní projev Severočechů, a to především při přesilovkách, které se předtím domácímu týmu nedařily. Nejprve zahrozil po vyšachování bránících hráčů Král, ale Šimeček i nadále odolával. Tvrz dobře bránícího Havířova nakonec ale poprvé dobyli už o půl minuty později, kdy se puk odrazil k Matouši Bělohorskému, jenž jej poslal pod víko – 1:1.

Šimeček se i nadále musel činit, aby se Bílí Tygři nedostali do vedení. Do velkých šancí se dostali Ordoš s Lakatošem, ale oba ztroskotali právě na něm. Další střelu Krále vytěsnil na tyčku. Hosté zahrozili po chybě jednoho z domácích, jmenovitě to byl Wróbel, jenž střílel dobře, ale puk se odrazil mimo libereckou svatyni.

Do třetího dějství vlétli Severočeši perfektně a brzy se při přesilovce pět na tři radovali ze zisku vedení. Radek Pilař to vše začal kombinací s Lakatošem a dorážkou střely Tržického tečované Králem akci gólově zakončil – 2:1. Tržický se o pár minut později málem podílel na další brance, tentokrát když vyslal do samostatného úniku Kačírka. Toho ale Šimeček v souboji porazil.

Tygři se už museli pomalu vidět ve čtvrtfinále, ale v tu ránu jim plány překazil Radek Pořízek. Havířovský forvard unikl domácí defenzivě a v souboji jeden na jednoho překonal Hosnedla – 2:2. Liberecké šelmy se snažily o návrat do vedení a dostaly se blízko. Bělohorského trefa však nemohla být uznána kvůli Solenského postavení v brankovišti.

Šlo se tedy do desetiminutového prodloužení a ačkoli v něm měli domácí dvouminutovou přesilovku 4 na 3, skóre zůstalo stejné a zápas musel být rozhodnut v samostatných nájezdech.

V těch dominovali brankáři. Šimeček vychytal první dva Bílé Tygry, Hosnedl však v rozhodujícím okamžiku zastavil i třetího havířovského střelce Pořízka a společně se střelcem vítězného nájezdu Michalem Geckem poslal Severočechy do čtvrtfinále – 3:2.

Ohlasy k utkání


Jiří Vozák (Liberec): Čekali jsme, že to bude obítžné utkání, a řekli jsme klukům, že poslední krok bude hodně těžký. Stalo se to, čeho jsme se báli. Kluci nezačali na sto procent a mysleli si, že to půjde samo. Postupně se naše hra zlepšovala a začali jsme i dobře bruslit. Po hloupé chybě jsme dostali vyrovnávací gól, což mě hodně mrzí. Nakonec myslím, že jsme bojovností a vůlí zvítězit zaslouženě vyhráli. Štěstí se k nám konečně otočilo čelem.


Martin Janeček (AZ Havířov): Samozřejmě jsme byli po minulém zápase trošku zlomení, protože jsme doma nehráli vůbec špatně a trochu jsme prohospodařili jeho dobrý průběh. Věděli jsme, že dnes budeme muset zvednout hlavy a že ten třetí zápas nebude pro domácí úplně jednoduchý. Bylo to strašně těžké utkání, ale bylo také krásné. Myslím, že sérii vyhrál ten lepší, dnes zvítězil ten šťastnější. Rád bych Liberci pogratuloval a popřál mu, ať se dostane co nejdál. Pro malý klub, jako jsme my, to je krásná zkušenost a doufám, že z toho budou mít hráči skvělý zážitek, protože to byla opravdu pěkná série.

Youtube