AZ Havířov

MDO: Havířov musel ve Vsetíně dotahovat, nakonec má cenný bod

David Motloch | 23.12.2014

6. kolo skupiny E o udržení se v ELIOD extralize mladšího dorostu dopadlo o něco lépe pro soupeře Havířova. Svěřenci trenéra Potěšila museli proti Vsetínu dohánět ztrátu takřka po celý zápas, a i když ještě v polovině utkání ztráceli dvě branky, podařilo se jim vyrovnat. Zásluhou branek Peterka, Potočného a Srníčka dospěl zápas až do samostatných nájezdů, kde už šikovnější ruce prokázali domácí hráči z Valašska. AZ tak alespoň vybojoval jeden velmi cenný bod. Další utkání sehrají mladší dorostenci až v novém roce, přesněji 3.1. doma proti Opavě.

ELMD - 24.kolo út 23.12.15:00
VHK Robe Vsetín - AZ Havířov
4:3sn
(1:0, 1:1, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 9. Jenáček (Koňařík, Ševčík), 35. Klímek (Ondračka, Jenáček), 43. Koňařík (Jenáček), rozh. náj. Koňařík - 39. Peterek (Juhász, Potočný), 44. Potočný (Peterek, Juhász), 50. Srníček. Rozhodčí: Dobeš - Smilek, Zetocha. Vyloučení: 5:8 - navíc Kristek (VSE) 10 min TO. Využití: 1:3. V oslabení: 1:0. Diváci: 115. Střely na branku: 38:10. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:3, 4:3.
VHK Robe Vsetín: Juřička (Sachr) – Mikulenčák, Ondračka, Ševčík, Kollár, Nadymáček, Jenáček – Koňařík, Zetocha, Paroušek, Hrňa, Kristek, Klímek, Gorás, Fajkus, Vilém, Paťava.
AZ Havířov: Velička – Srníček, Ševeček, Teplanský, Pavelek, Piskoř, Adámek – Pawliczek, Ligocký, Piš, Peterek, Juhász, Skalka, Bambula, Hýsek, Potočný.

V posledním zápase roku odstartovali utkání lépe domácí, kteří si ihned vypracovali tlak a mohli si zahrát díky vyloučení soupeře přesilovou hru. V ní však soupeře příliš nepotrápili, a tak se pokračovalo v pěti na obou stranách. Hosté poté zlepšili bruslení a vyrovnali hru. Potočný v jednu chvíli mohl skórovat, ale netrefil prázdnou klec.

Nakonec se branky přeci jen domácí dočkali. Koňařík přihrávkou našel mezi kruhy Jakuba Jenáčka, jenž ranou zápěstím trefil prostor brány nad ramenem gólmana Veličky. Domácí se i nadále tlačili do zakončení a měli viditelně ve hře navrch. Převahu však do konce třetiny už brankou nedokázali potvrdit. Po dvaceti minutách byli tedy spokojenější domácí, kteří vedli 1:0.

Druhá perioda začala tak, jak skončila první, domácí se tlačili do zakončení a hned v úvodu měl k brance blízko Tomáš Gorás, ale jeho samostatný průnik brankář hostí zlikvidoval. Domácí pokračovali v náporu, ale na svou aktivitu doplatil Kristek, který se u hrazení dopustil nedovoleného vražení zezadu a hostující AZet měl na dvě minuty početní výhodu. Sám Kristek musel navíc odsedět deset minut, tak jak se standardně při tomto faulu trest ukládá.

Ani tuto nabídnutou šanci však hosté nezužitkovali a pokračovalo se znovu pět na pět. V polovině zápasu mohli domácí navýšit vedení, ale šanci dva na jednoho, kdy Vilém vracel puk Koňaříkovi, nevyužili, jelikož druhý jmenovaný nedosáhl na puk, aby zasunul do odkryté klece. O chvíli později hráli domácí přesilovku a po krásné kombinaci, kdy Jenáček našel před brankou volného Ondračku, který si všiml na druhé tyči ještě volného Daniela Klímka a ten neměl problém zasunout puk do prázdné klece.

Ani druhá utržená rána pro Havířov hosty k lepšímu výkonu nezvedla a stále to byli domácí, kdo se tlačil do zakončení. Při přesilové hře se to však konečně povedlo. Potočný zavezl puk do útočného pásma, mezi kruhy našel volného Juhásze, který ihned pálil, což Juřička ještě zvládl vyrazit, ale jen k volnému Jonášovi Peterkovi a ten neměl problém uklidit puk do odkryté klece. Vstřelená branka hosty nakopla, ale než stačili vůbec vystřelit na branku, zazněla siréna, která ukončila druhou dvacetiminutovku.

Start třetiny vyšel lépe domácím, kteří ve třetí minutě zvýšili vedení. V oslabení obral Havířov o puk Jenáček, který nabral dobrou rychlost a přebruslil všechny hráče hostů. Do jízdy na druhou tyč mu najížděl Michal Koňařík, kterému Jenáček předložil puk a první jmenovaný neměl problém zasunout touš do odkryté klece. Jenomže hosté dokázali ihned snížit, Juhász přihrál Matěji Potočnému, jenž z bezprostřední blízkosti propálil Juřičku.

Přišlo další vyloučení a i tuto přesilovou hru dokázali havířovští hokejisté proměnit. Patrik Srníček se po levé straně dostal až k brance Juřičky, kde ho rychlou střelou zápěstím propálil u bližší tyčky, a bylo zaděláno na drama. Větší snahu rozhodnout zápas měli poté domácí, kteří prakticky celé utkání byli lepším mužstvem a chtěli to i potvrdit rozhodující brankou. To se jim v nabídnuté přesilové hře mohlo povést hned dvakrát, ale střelu Jenáčka i Ševčíka zastavila tyč. O osudu zápasu tak muselo rozhodnout prodloužení či samostatné nájezdy.

V prodloužení byl nejvíce vidět domácí Jenáček, který však marně ostřeloval bránu hostů. Půl minuty před koncem prodloužení hráli domácí početní výhodu, rozhodnout mohl Ševčík, ale jeho ránu Velička lapil do lapačky. Více už hráči Vsetína nestihli a na řadu přišly samostatné nájezdy. V nich měli více štěstí domácí, když o bodu navíc rozhodl Michal Koňařík.

Youtube