AZ Havířov

Sedmé utkání vyhrál Chomutov, AZet letos končí druhý

Matěj Juřík | 29.04.2024

Havířovská Gascontrol Aréna hostila rozhodující 7. zápas finále 2. Ligy. Zápas, který rozhodnul o postupujícím týmu do Chance ligy, sledovalo 4563 diváků. Přestože se AZet dvakrát v utkání dostal do vedení, nedokázal ho udržet a chomutovský Daniel Jouza svým gólem překlopil jazýček vah na stranu Pirátů. AZ Havířov tak v posledním zápase sezóny podlehnul Pirátům Chomutov 2:3 a z letošního ročníku 2. ligy si odnáší pomyslné stříbrné medaile za druhé místo.

2. liga - 0.kolo po 29.4.17:30
AZ Havířov - Piráti Chomutov
2:3
(1:1, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 16. Franek (Bednář, Mrva), 23. Tvrdý – 20. Hübl (Ulrych), 27. Eliáš (Mála), 36. Jouza (Mála). Rozhodčí: Horák, Ondráček – Vašíček, Bezděk. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4563. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 2:3.

AZ Havířov: Šimonů (Šindelka) – Valenta, Michálek, Ščurek, Ševčík, Vosátko, Havlík, Ficek – Klimša (A), Křivohlávek, Franek – Bednář, Karafiát, Kratochvil – Mrva (A), Ćmiel, Tvrdý – Spratek, Haas (C), Antoníček – Pavlík.
Piráti Chomutov: M. Petrásek (Altrichter) – Kadeřávek, Březák, Havel (A), Eliáš, Ulrych, Záruba, Váchal – T. Svoboda, Hübl (C), Stehlík – J. Svoboda, Eret, M. Tůma – Jouza, Putz, Veselý – Mála, T. Koblížek, Chrpa (A) – Zajíček.

Start první třetiny byl kupodivu poněkud klidný, ani jeden z celků nechtěl chybovat, a tak byl herní projev velmi opatrný. I přesto ale David Vosátko fauloval hráče v úniku a rozhodčí se rozhodli udělit trestné střílení. Toho se zmocnil zkušený Viktor Hübl, snažil se domácího brankáře Šimonů překonat kličkou do bekhendu, ale havířovský gólman se nenechal nachytat. Ani při druhém faulu AZetu, když Ševčík hrál vysokou holí, se Chomutov nedostal do vedení. Piráti sice v této přesilovce vstřelili gól, sudí jej ale neuznali, protože mu předcházela přihrávka rukou. Za to Havířov svou jedinou přesilovou hru první periody využil. Lukáš Bednář našel od levého mantinelu přihrávku přes osu hřiště na kanonýra Tomáše Franka, který svou pověstnou ránou příklepem poslal AZet do vedení. Hosté to ale nenechali jen tak, dvaatřicet vteřin před koncem první dvacetiminutovky nasměroval Ulrychovu přihrávku do havířovské klece Viktor Hübl. První přestávce se tak začala za stavu 1:1.

Lepší vstup do druhé části měl Havířov, již po necelých čtyřech minutách hry těžil z chyby chomutovského obránce Kadeřávka Jiří Tvrdý. Jeho střela pod Petráskovu lapačku poslala domácí opět do vedení. Jenže ani to neplatilo do konce třetiny. Oba týmy měly své silné a slabé momenty, nejdříve dlouho domácí obranu trápili chomutovští, poté hrál prim pro změnu Havířov. Ale byli to právě Piráti, kteří se díky gólu Filipa Eliáše mohli opět radovat. Na Eliášovu ránu pod horní tyč brankář Šimonů přes clonící hráče neviděl, asistenci u branky zapsal Mála. Ještě před koncem druhé části šel Chomutov dokonce do vedení, mohla za to šikovná teč Daniela Jouzy, který tak za brankovou čáru poslal Málovo nahození. Po druhých dvaceti minutách tak platil stav 2:3.

Do třetího dějství šel Havířov s jasným cílem – vyrovnat stav utkání. To naopak Piráti z Chomutova přistoupili k poslední třetině velmi defenzivně. Ovšem po několika chybách domácí obrany se chomutovští dostali do několika zajímavých šancí, zejména Eretova střela z levé strany a následné dorážky byly velmi nebezpečné. AZet dostal šanci vyrovnat, když byl hostující Březák vyloučen za podražení. Jenže havířovská početní výhoda netrvala dlouho, po půl minutě se nechal vyloučit Lukáš Bednář a hrálo se ve čtyřech, ani jeden z týmů však v této situaci branku nevsítil. Žádný gól, ani přes obrovskou snahu domácích, až do konce základní hrací doby nepadnul, a tak rozhodující 7. utkání finále 2. ligy skončilo 2:3 pro Chomutov. Celou sérii tak rovněž vyhrál Chomutov, poměrem 3:4 na zápasy a tím i celou soutěž. AZ Havířov se tak v letošním ročníku 2. Ligy umístil na druhém místě.

Fotogalerie k zápasu
Youtube