AZ Havířov

SDO: Třetí duel s Kometou AZet těsně prohrál

Tomáš Vlček | 26.10.2012

V pátek odpoledne sehráli zápas 15. kola extraligy staršího dorostu havířovští mladíci na ledě brněnské Komety. Silného soupeře už letos dvakrát, díky drtivým začátkům utkání, porazili a tak se dalo čekat, že jim domácí nebudou chtít podobný kousek dovolit. I tentokrát šel AZet do vedení, ale Brno výsledek třemi brankami otočilo. A i když v závěrečné třetině havířovští snížili, vyrovnat se jim, i přes velkou snahu a několik šancí, nepodařilo. Další zápas sehrají už zítra od 13:30 doma s Vítkovicemi.

Extraliga staršího dorostu - 15.kolo pá 26.10.
HC Kometa Brno - AZ Havířov
3:2
(2:1, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 17. Garčic (Švejda), 20. Grünwald, 39. Kusko (Zohorna R., Garčic) - 16. Fejko (Sonnek, Carbol), 47. Synek (Fejko, Sonnek). Rozhodčí: Paulík - Guth, Rittich (od 2. třetiny Brabec). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 87. Střely na branku: 31:27. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2.
HC Kometa Brno: Jekel - Štancl, Marcello, Hájek, Švejda, Vlček, Zbořil - Denk, Kozel, Nohel, Ondráček, Vaverka, Koblížek, Dvořák, Garčic, Kusko (C), Zohorna R., Boltvan, Grünwald, Kubeš
AZ Havířov: Turšner (od 21. Sroka) - Bahounek, Dudek, Heinzl, Kalus (C), Adamík, Chroboček, Potočný V., Potočný J. - Polak R., Orság, Pořízek, Carbol, Fejko, Sonnek, Polak E., Gola R., Bednář, Synek, Gola P., Caruk

Start utkání druhého se čtvrtým týmem tabulky patřil k těm spíše opatrnějším. Na první branku se tak muselo čekat až do šestnácté minuty. V přesilové hře si z pravé strany najel mezi kruhy Kryštof Fejko a povedlo se mu namířit puk přesně pod břevno branky Komety.

Z vedení se ale hosté radovali pouze padesát sedm sekund. Z podobného místa jako Fejko se totiž trefil k tyči i domácí forvard Richard Garčic. Ve dvacáté minutě dostali Havířovští podruhé v utkání výhodu přesilové hry, což se ale ukázalo jako danajský dar. Ve vlastním obranném pásmu totiž našlápl Hynek Grünwald, projel celo hrací plochu, obehrál obránce hostí a v tváří v tvář Josefu Turšnerovi v brance hostí mu poslal puk krásně pod břevno. Do kabin se tedy šlo za domácího vedení 2:1.

Překvapivě si po přestávce do branky Havířova stoupl namísto Turšnera, který inkasoval v úvodní třetině dvakrát, jeho náhradník Dominik Sroka. A jak se ukázalo, bylo to dobré rozhodnutí. Brňané totiž byli lepším týmem a často se dostávali k palbě, Sroka však jejich choutky dokázal vždy utnout. Především Jakubu Boltvan si na něm vylámal zuby hned dvakrát, když jel osamocen na branku.

Všem střelám Komety však ani Sroka cestu do branky zahradit nedokázal. V čase 38:18 zakončil domácí kapitán Silvester Kusko bekhendem pod břevno po nápaditém pasu od Radima Zohorny. Ten se dlouho tvářil, že bude střílet sám, ale nakonec ještě poslal puk na střed hřiště, což se ukázalo jako správné rozhodnutí. Do třetí periody šli tedy hosté s dvoubrankovým mankem.

Ve třetí periodě dokázali hosté Kometu místy přehrávat a snažili se tak zdramatizovat zápas. A ve čtyřicáté sedmé minutě se jim to také povedlo. Aktivní Fejko našel před brankou najetého Dominika Synka, který dokázal v rychlosti usměrnit kotouč od protipohybu Pavla Jekela.

V závěrečných minutách hry se hosté nadechli k náporu, Kometa ale občas z brejku také hrozila. Nejnebezpečnější z hostů byli stále Fejko se Synkem, domácí brankář Jekel však podal znamenitý výkon. O závěrečnou možnost hry bez brankáře se poté Havířovští připravili vlastní chybou, když se nechali vyloučit za příliš mnoho hráčů na ledě. Po výhře o jedinou branku tak shrábla všechny body domácí družina.

Autor reportáže: David Nekvinda, www.hc-kometa.cz

Ohlasy k utkání


Roman Meluzín (asistent trenéra HC Kometa Brno): Těžké utkání, Havířov je nepříjemný soupeř. Hosté hodně bruslili, dobře nás napadali. Ale naši kluci zahráli dobré utkání, vytvořili si hodně příležitostí. Některé vyložené šance jsme nedali a ke konci jsme pak měli štěstí. Výrazně nás také podržel Pavel Jekel. Kluky dnes musím pochválit, byl to z naší strany dobrý zápas.


Martin Janeček (trenér HC AZ havířov): My jsme věděli, že s námi Kometa nebude chtít prohrát potřetí za sebou, navíc doma. V první třetině jsme vůbec nehráli aktivně, hodně jsme se zatáhli a chybovali v obranném pásmu. Tím pádem nás Kometa přehrávala. Trochu hluché místo měla na začátku třetí třetiny, kdy jsme stáhli hru na tři lajny, trochu promíchali sestavu a nechali sedět některé naše rádoby hvězdy. Trošku se to oživilo, dali jsme kontaktní gól. V závěru jsme udělali chybu a nemohli zkusit power-play. Nemyslím si, že si dnes Kometa výhru jednoznačně zasloužila.

Youtube