AZ Havířov

Starší dorost proti favorizovanému Zlínu bojoval, ale na body to nestačilo

Tomáš Vlček | 29.11.2014

Ve 26. kole RAKO extraligy staršího dorostu přijel do Havířova PSG Zlín. Hosté, coby druhý celek tabulky, byli v zápase určitě favoritem, což od začátku i potvrzovali. AZ šel sice do vedení, ale Berani pak měli velkou převahu a čtyřmi brankami skóre otočili. V závěrečné třetině Havířov hru srovnal, ale víc než na snížení to nestačilo. Další zápas sehraje AZ v pátek v Brně s Kometou.

ELSD - 26.kolo so 29.11.13:30
AZ Havířov - PSG Berani Zlín
2:4
(1:2, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 7. Hendrych, 53. Kurovský (Hendrych, Moravčík) – 14. Václavek (Karafiát, Mikulec), 16. Mikulec (Karafát), 24. Karafiát, 32. Krejčiřík (Gazda, Kosorin). Rozhodčí: Mrkva – Ganger, Vengřín. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 109. Střely na branku: 27:39. Průběh utkání: 1:0, 1:4, 2:4.
AZ Havířov: Gerža – Szturc, Srníček, Dudek, Hudeček, Kiss, Spálovský, Mrowiec – Moravčík, Trombik, Stružík, Peterka, Hendrych, Kurovský, Němec, Macuh, Cihlář.
PSG Berani Zlín: Odložilík – Padrnos, Váňa, Schmied, Kosorin, Budil, Gazda – Fryšara, Strmiska, Václavek, Mikulec, Krejčiřík, Dvořáček, Karafiát, Bainar, Werbik.

Do utkání vstoupili jednoznačně lépe hosté a v prvních minutách zatlačili AZ do hluboké defenzivy. Jenže ze svých vypracovaných šancí se brankově neprosadili, byť byli několikrát docela blízko – nejvíc v 6. minutě Václavek, který trefil tyč. Pak dostali Berani k dispozici přesilovku, ale paradoxně právě v ní jim upláchl Jakub Hendrych a střelou do šibenice otevřel skóre zápasu. V 8. minutě šli domácí 3 na 1, ale zakončující Němec ztroskotal na betonu zlínského gólmana Odložilíka.

AZ pak na chvíli, i díky přesilovce, obraz hry vyrovnal, ale opravdu jen na chvíli. Hosté se totiž opět chopili aktivity a na začátku 14. minuty se dočkali zaslouženého vyrovnání, když do odkryté branky doklepl puk Jan Václavek. Stejný hráč se prosmýkl po křídle do gólové šance i o dvě minuty později, ale Havířov zachránila Geržova lapačka. Hosté však nemuseli smutnit, protože hned z následujícího buly se trefil Jan Mikulec a Berani vedli 2:1. Do konce třetiny se ještě dostali do šancí domácí Kurovský a hostující Váňa, ale branku už diváci neviděli.

Na začátku druhé třetiny hosté pykali oslabením za svůj pozdní nástup na led, ale ve hře to nijak poznat nebylo. Ve 24. minutě už opět z jejich velkého tlaku hrozilo domácí brance nebezpečí a nakonec to byl Jan Karafiát, kdo tuto situaci realizoval v gól. Havířovští pak pomalu začali hru srovnávat a třeba Němec s Macuhem docela zatopili hostující obraně.

Jenže před polovinou utkání se vše na několik minut vrátilo do „starých kolejí“ a výsledkem byly nejprve šance Mikulce a Bainara, ale v polovině 32. minuty přesně ztečoval Vojtěch Krejčiřík Gazdovu střelu od modré a bylo to 1:4. Ve zbytku tetiny už se brankové příležitosti rozdělily rovnoměrně na obě strany, ale gólmani byli vždy na místě.

Ve třetí třetině už byli opticky aktivnější domácí a tomu také odpovídalo množství jejich příležitostí. Nejprve dotírali na Odložilíka Trombik se Stružíkem, pak po pěkné stahovačce znovu Stružík a nakonec se v oslabení dokonce dostal do zakončení i obránce Dudek. Červené světlo za hostující brankou se ale rozsvítilo až po nenápadném nahození puku z rohu třetiny v 53. minutě, které se šťastně odrazilo od Daniela Kurovského. AZ ucítil šanci na zdramatizování výsledku a protlačil se ještě i do několika nadějných situací, ale hosté už si vedení a zaslouženou výhru pohlídali.

Ohlasy k utkání


Martin Janeček (HC AZ Havířov): Mrzí mě, že jsme do zápasu nastoupili ustrašeně, a čekali jsme, co s námi Zlín provede. Hosté byli jednoznačně lepší a tak to po první třetině mohlo být i o pět branek pro soupeře. Od druhé třetiny nastal v našem výkonu obrat a byli jsme myslím minimálně vyrovnaným soupeřem. Jediný rozdíl byl v koncovce.


Robert Svoboda (HC PSG Zlín): Myslím si, že to bylo dobré utkání. Kdybychom byli produktivnější, tak mohl být výsledek výraznější. Havířovský gólman chytal velmi dobře. V závěru nám trošku docházely síly, protože máme hodně zraněných a hrajeme to na pár lidí. Se zápasem jsme spokojeni.

Youtube