AZ Havířov

FINÁLE PLAY-OFF 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV. Páté utkání FINÁLE ve čtvrtek 25.4. od 17:30!

VSTUPENKY NA FINÁLE PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

Mladší dorost v důležitém utkání v Porubě nedokázal vstřelit branku

Tomáš Vlček | 11.01.2015

V neděli po poledni se v Porubě střetli mladší dorostenci AZetu s domácím týmem. Vzhledem k předchozím výsledkům a situaci v tabulce bylo jasné, že pro domácí, kteří jsou se ztrátou na dně tabulky, je to jedna z posledních možností neztratit šanci na záchranu. Naopak AZ se mohl ještě více od svého rivala vzdálit a zíkat více klidu pro další zápasy. Jenže havířovští střelci nenašli za celé utkání recept na vstřelení branky a protože domácí se prosadili dvakrát, zůstaly tři body v Porubě. Další zápas sehraje AZ ve čtvrtek v Brně.

ELMD - 28.kolo ne 11.1.13:30
HC RT TORAX Poruba - AZ Havířov
2:0
(1:0, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 1. Žídek (Balcárek), 30. Klíma. Rozhodčí: Janda - Bala, Hranoš. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 70. Střely na branku: 30:27. Průběh utkání: 0:0, 2:0.
HC RT TORAX Poruba: Mrázek - Pitucha, Balcárek, Kroček, Dobeš, Pliska - Vojtášek, Žídek, Havránek, Střondala, Takáč, Klíma, Plachý, Bochnak, Zicháček, Voznička
AZ Havířov: Velička - Szturc, Srníček, Ševěček, Teplanský, Pavelek, Adámek - Pawliczek, Revaj, Ligocký, Piš, Peterek, Juhász, Skalka, Bambula, Hýsek, Potočný

Už v první minutě se z úvodního gólu radovala Poruba, když od modré čáry pálil Balcárek a těsně před brankářem Veličkou puk protečoval Jan Žídek. Pokračující tlak domácího týmu mohl proměnit v další branku Plachý, ale puk dostatečně nezvedl nad betony gólmana. Na druhé straně se do první velké šance AZtu dostal Pawliczek, ale jeho pokus Mrázek jen vyrazil na hůl Skalky, který už neměl dostatek času na zpracování díky vracející se porubské obraně. RT TORAX pak zahrozil v oslabení, jenže Střondala střelu namířil přímo gólmanovi do náruče.

Na nedostatek práce si ani jeden brankář rozhodně stěžovat nemohl. Domácí měli optickou převahu, ale Havířovští dokázali několikrát Mrázkovy schopnosti prověřit. Juhászova dělovka z mezikruží mířila přesně do středu brány a na druhé straně vypálil od modré Střondala, ale Velička si střelu letící mezi těly hráčů našel. Poslední čtyři minuty první třetiny si hosté zahráli dvě po sobě jdoucí přesilovky, které vypadaly již podstatně lépe než ta ze začátku utkání. Gólový efekt však nepřinesly. RT TORAX dobře bránil už od modré čáry a nedovolil hráčům AZ skoro vystřelit.

Po přestávce se obě mužstva vrátila s energií a chutí bojovat o každý centimetr ledu. Mezi nejaktivnější hráče v dresu AZ patřil Lukáš Juhász. Poprvé si s jeho střelou Mrázek hravě poradil a podruhé v brejku Juhászovi kotouč ujel hodně dopředu, takže se k pořádné střele ani nedostal a Mrázek puk v poklidu přikryl lapačkou. Po neúspěšných útočných výpadech Poruby, byl blízko vyrovnání Dominik Pawliczek. Mrázek lapačkou puk promáchl a odrazem o spojnici tyčí se skutálel před brankovou čáru, kde už zapracovala domácí obrana a Ligocký se již k dorážce nedostal.

Ve třicáté minutě zápasu zachytil havířovskou rozehrávku z obraného pásma Kamil Klíma a samostatný únik proměnil v druhou porubskou branku. Gólmana si naznačením kličky položil na led a zpětnou kličkou poslal puk do odkrytého prostoru. AZ se rozhodně nehodlal smířit s dvougólovou ztrátou. Patrik Srníček si z obraných povinností vyjel zaútočit a Mrázek se měl co ohánět jeho projektil zkrotit. Havířovu se naskytla další přesilovka, jenže domácím v tomto utkání šla hra v oslabení velmi dobře.

Snížit se pokusil Teplanský od modré čáry, jenže domácí gólman hokejkou puk vytěsnil do ochranné sítě. Snížení vyselo ve vzduchu, když byli na ledě Potočný, Juhász a Peterek. Ale hokejové štěstí stálo na straně Poruby a při gólmanovi Mrázkovi. Závěr druhé třetiny tentokrát odehráli v oslabení hosté. Nespočet střel z dálky i z blízka gólman Velička vytěsnil a odražené puky posílali do bezpečí jeho spoluhráči. Ve třetím dějství se s dvoubrankovým vedením domácí rozhodně nespokojili a pokračovali v tlaku.

Samozřejmě že i hosté vše nezabalili a pokoušeli se přelstít porubskou obranu a překonat pozorně chytajícího Mrázka. Za porubskou obranou se ocitl Jan Skalka, ale přímý souboj s gólmanem prohrál. I aktivní Lukáš Juhász ve svých pokusech nebyl úspěšný. Havířovu čas hodně rychle ubíhal a pomalu ztrácel šance na zvrat. Hlavně, když se více času hrálo v jeho obranném pásmu. Velička ovšem dokázal všechny puky vytěsnit a držet minimální porubský náskok. Spoluhráčům v tmavě modrých dresech se však stále nedařilo překonat domácí obranu ani gólmana, byť měli příležitosti a herní okamžiky překvapení. Poruba tak nakonec své vedení uhájila a připsala si důležité 3 body.

Ohlasy k utkání


Pavel Leksovský (HC RT TORAX Poruba): Po prohře s Opavou jsme s kluky měli sezení, takový týmový mítink, v kterém jsme jim řekli, co po nich chceme, co nechceme a hlavně co je v sázce. Na posledních dvou tréninzích bylo vidět zlepšení, a že mužstvo konečně pochopilo, co se od nich očekává a co je ve hře. Dnes to předvedli i v zápase. Soupeře porazili týmovým duchem a předvedli snad nejlepší výkon v sezóně, a pokud budou hráči chtít, tak mohou porazit kohokoliv. A oproti opavskému zápasu dnes hodně dobře zachytal gólman, což dalo i klukům v poli potřebnou jistotu.


Tomáš Potěšil (HC AZ Havířov 2010): Střetly dvě nejhorší mužstva tabulky a kdybychom dnes uspěli, tak bychom bodově odskočili a z naší strany by byla velká pravděpodobnost, že bychom se v soutěži udrželi. Ale domácí se s hrozbou sestupu poprali lépe, byli ve všech herních směrech lepším týmem a dali do zápasu více srdce, víc nasazení a hokejového umu, čímž si vykřesali nějakou teoretickou naději v záchranu. Naši hráči z nepochopitelných důvodů podávají v posledních zápasech čím dál tím horší výkony, chybí jim chuť hrát pořádný hokej a chuť po vítězství. Soupeři gratuluji.

Youtube