AZ Havířov

FINÁLE PLAY-OFF 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV. Sedmé utkání FINÁLE v pondělí 29.4. od 17:30!

VSTUPENKY NA FINÁLE PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

Mladší dorost rozdrtil Porubu a je zachráněn!

Tomáš Vlček | 15.02.2015

Příjemně dnes překvapili mladší dorostenci AZetu. V jejich zápase s Porubou se čekal tuhý záchranářský boj, ale mladí havířováci jej proměnili v kanonádu a nasázeli svému soupeři 9 branek. Parádně se předvedl zejména útok Bambula-Pawliczek-Srníček, ale ani ostatní nijak v kvalitním výkonu nezaostali. AZ už tak s předstihem prakticky zachránil extraligovou příslušnost a v dalších zápasech může potvrzovat svou dobrou formu. Ten nejbližší sehraje ve čtvrtek ve Vsetíně.

ELMD - 33.kolo ne 15.2.13:15
AZ Havířov - HC RT TORAX Poruba
9:2
(4:1, 4:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 6. Pawliczek (Bambula, Srníček), 7. Bambula (Pawliczek), 14. Pawliczek (Srníček, Bambula), 14. Peterek (Juhász, Potočný), 23. Pawliczek (Srníček, Bambula), 27. Potočný (Peterek), 35. Pawliczek (Srníček, Bambula), 38. Hýsek (Pavelek, Ligocký), 49. Peterek (Potočný, Juhász) – 8. Střondala, 42. Střondala (Glumbík). Rozhodčí: Polášek – Stavianý, Stonavský. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 110. Střely na branku: 38:27. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 8:1, 8:2, 9:2.
AZ Havířov: Velička – Szturc, Ševěček, Pavelek, Teplanský, Adámek, Pawlas – Pawliczek, Ligocký, Piš, Peterek, Juhász, Bambula, Hýsek, Potočný, Srníček, Smička
HC RT TORAX Poruba: Mrázek – Balcárek, Kroček, Glumbík, Dobeš – Voznička Marek, Vojtášek, Žídek, Havránek, Střondala, Takáč, Klíma, Mrva, Dlouhý, Zicháček, Voznička Martin

Zápas dvou týmů bojujících o udržení extraligy začal oboustranně aktivní hrou a brzy přišly i šance a góly. Ve čtvrté minutě sice ještě domácí Pawliczek poslal svou střelu do lapačky porubského gólmana Mrázka, ale za necelé dvě minuty už domácí kanonýr otevřel skóre zápasu. Hostujícímu obránci se nepodařilo na modré zastavit nahazovaný puk, Bambula jej dojel a naservíroval před branku, právě Dominiku Pawliczkovi, který bekhendovou střelou do šibenice překonal Mrázka. Hned v následující minutě si oba domácí útočníci prohodili role a po Pawliczkově přihrávce se povedeným blafákem mezi betony prosadil Jan Bambula. Ovšem hosté za další minutu kontrovali. Vojtěch Střondala si vyhrál buly v útočné třetině a rychlou střelou snížil na 1:2.

Po tomto divokém začátku se hra trochu uklidnila. Další šance přišla ve 12. minutě, kdy Pišovu střelu zkrotil Mrázek na své hrudi. Ale v minutě 14. už se zase skóre měnilo, a to hned dvakrát zásluhou havířovských útočníků. Nejprve dorazil na brankovišti puk za Mrázka pohotový Dominik Pawliczek a chvíli na to dokončil spolupráci celého druhého útoku tvrdou střelou Jonáš Peterek – 4:1. V závěru třetiny měl sice AZ výhodu přesilovky, ale gól už jsme neviděli.

Do druhé třetiny nastoupili hosté opožděně, a dostali za to dvouminutový trest, ale ani tuto výhodu AZ nezužitkoval. Hned po jejím skončení se ale prosadil opět Dominik Pawliczek, který tak zkompletoval hattrick. Pak trefil porubský Klíma tyčku a vzápětí hrála přesilovku i Poruba. Jenže v ní nebyla moc nebezpečná, zato jim dvakrát upláchla dvojice Piš-Juhász a jen Mrázkovy zákroky uchránily hosty od pohromy. Ale ne na dlouho. Hned po skončení oslabení se dočkal brankové radosti Matěj Potočný, který pěkně vymíchal Mrázka a zvýšil na 6:1.

Kolem poloviny zápasu předvedl několik parádních zákroků domácí gólman Velička a zabránil skórovat postupně Marku Vozničkovi, Klímovi a Žídkovi. Pak se začalo na ledě přiostřovat a občas i plnit trestná lavice. To ale vůbec nevadilo Dominiku Pawliczkovi, který v 35. minutě dostal nabito mezi kruhy a tvrdou ranou zaznamenal svou čtvrtou branku. Za tři minuty podnikli domácí rychlý výpad a i když první dvě střely Mrázek ještě vyrazil na dorážku Petra Hýska už byl krátký – 8:1.

Na začátku třetí třetiny dohrávali hosté přesilovku, ale brankově se prosadili až chvíli po jejím zakončení. Po nenápadné akci vstřelil svůj druhý gól Vojtěch Střondala. V jejich další početní výhodě ujel ve 46. minutě Pawliczek, ale jako zakončení zvolil tvrdou střelu a neuspěl. Nicméně za tři minuty až se červené světlo za Mrázkem rozsvítilo. Svou druhou brankou v utkání zvýšil náskok domácích na 9:2 Jonáš Peterek.

V poslední desetiminutovce už sice branka nepadla, byť k jejímu vstřelení neměli domácí daleko. Nejblíže byl kulaté desítce v předposlední minutě Smička, ale v ideální pozici jen vyprášil Mrázkův beton. AZ tak rozdrtil Porubu zaslouženě 9:2 a prakticky si zajistil záchranu extraligy. Porubští budou o naději na záchranu bojovat s předposlední Opavou.

Ohlasy k utkání


Tomáš Potěšil (HC AZ Havířov): Dnes myslím musíme být všichni být spokojeni. Jak my trenéři tak i hráči. Jak v minulém utkání v Přerově, tak i dnes jsme podali velmi dobrý výkon a po zásluze jsme vyhráli. Kluci se přesvědčili, pokud budou na trénincích a v zápasech plnit to co mají, tak to přinese takové výsledky. Navíc musím ocenit našich vstřelených 14 branek, což je vzhledem k naší předchozí produktivitě téměř neuvěřitelné. A myslím, že pokud bychom k tréninkům a zápasům i nadále přistupovali v tomto duchu, tak se i ve zbylém průběhu soutěže dočkáme dalších výher. Vzhledem k tomu, že máme náskok 17 bodů a Poruba jich může získat 18, považujeme extraligu za zachráněnou.

Youtube