AZ Havířov

Nad Jestřáby vydřel AZ výhru 3:1

Tomáš Vlček | 28.09.2015

8. kolo WSM ligy přivedlo na led K&K PNEU Arény velkého rivala AZetu - prostějovské Jestřáby. V bojovném a dramatickém utkání šel AZ do vedení na konci první třetiny brankou Karola Koríma. Ve druhé části hry přežili havířovští tlak soupeře a díky Romanu Maliníkovi vedení navýšili. Ve třetí třetině hosté sice rychle snížili, ale branka Daniela Štumpfa vrátila AZetu dvoubrankové vedení, které už AZ i díky opět výbornému Hrubcovi v bráně udržel. Další zápas sehraje AZ už ve středu na Slavii, doma se představí v sobotu proti Kadani.

WSM liga - 8.kolo po 28.9.18:00
AZ Havířov - LHK Jestřábi Prostějov
3:1
(1:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 20. Korím (Lenďák, Maliník), 30. Maliník (Kalus, Bárta), 47. Štumpf (Pechanec, Korím) – 41. Krejčík (Dragoun, Luňák). Rozhodčí: Kopeček – Zídek, Měkýš. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2.158. Střely na branku: 26:39. Průběh utkání: 2:0, 2:1. 3:1.
AZ Havířov: Hrubec – Ostračil, Mazanec, Bahounek, Krisl "C", Lenďák, Korím, Stuchlík – Kanko, Staněk, Maruna"A" – Štumpf, Pechanec, Tomi – Kalus, Maliník "A", Bárta – Rimmel, Sedláček, Bednář – Kotala. Trenéři: Štefan Mikeš, Martin Janeček
LHK Jestřábi Prostějov: Horčička – Drtina, Šenkeřík, Mojžíš, Kaluža, Husák, Protivný, Rudl – Krejčík, Dragoun, Luňák – Šlahař, Meidl, Čuřík – Novák, Moskal, Augustin – Rod, Illéš, Kajaba. Trenéři: Kamil Přecechtěl a Jiří Vykoukal
Před samotným začátkem zápasu připomněla česká hymna, že se slaví Statní svátek. Následně se ještě držela minuta ticha za zesnuvšího havířovského rodáka a judistického reprezentanta Alexandra Jurečku.

Úvod utkání mezi AZ a Prostějovem nebyl na velké šance příliš bohatý. Dvě menší šance si vytvořili Šlahař a Novák, ale Hrubec oba pokusy s klidem zneškodnil. V 8. minutě si zahrál Havířov první početní výhodu, tu ale nevyužil. Jedinou přesnější střelu si připsal Štumpf, ale pouze do betonu Horčičky.

I ve 13. minutě měl AZ výhodu o jednoho hráče navíc, ale v této přesilovce se domácím nepodařilo Prostějov ani zatlačit v pásmu. V 19. minutě se do velké šance dostal prostějovský Luňák, ale ve velké šanci ho zastavil až faulem Pechanec.

Hosté se ale také provinili a v následné hře 4 proti 4 se poprvé otevřelo skóre tohoto utkání. Ve 20. minutě, při hře ve čtyřech, se dostal do útoku obránce Karol Korím, těsně za útočnou modrou vyslal střelu švihem a ta překvapivě propadla Horčičkovi mezi betony do branky – 1:0.

Hned v úvodu druhé třetiny se do obrovské šance dostal prostějovský Dragoun, byl sám před Hrubcem, ale ten jeho pokud vychytal. Ve 24. minutě se do šance prodral Sedláček, ale Horčičky udržel puk před brankou. Ve 28. minutě se Dragoun dostal do další šance, dostal nabito před branku, ale Hrubec byl proti střele úspěšný a i proti následné dorážce.

Ve 30. minutě se domácímu AZ podařilo navýšit své vedení na dvě branky. Kalusovu střelu z otočky Horčička jen vyrazil do mezikruží a Roman Maliník puk pohotově poslal do sítě – 2:0.

O tři minuty později Havířov podržel Šimon Hrubec, když pokryl střelu Protivného i Moskalovu dorážku. Ke konci druhé třetiny si ještě domácí zahráli v početní výhodě, ale nebezpeční byli až v samém závěru. Mazancův pokus od modré i Kankovu dorážku Horčička udržel.

Prostějovu se podařilo vstoupit do třetí části bleskurychlou brankou. Lukáš Krejčík napřáhl na pravém kruhu a jeho bomba skončila pod břevnem domácí branky – 2:1. Ve třetí třetině se i dále v lepším světle jevili Jestřábi. Ve 47. minutě Havířov udeřil z čistého nebe. Daniel Štumpf dostal přesnou přihrávku z rohu před branku a střelou z první se trefil přesně do šibenice – 3:1.

V 52. minutě se ex-havířovskému Jakubu Šlahařovi podařilo dostat do šance, ale trefil pouze brankovou konstrukci. Ve stejné minutě jel na Horčičku úplně sám Kanko, ale prostějovský brankář jeho blafák vyčapal.

V 55. minutě hrál Havířov přesilovku, ale hosté hráli hodně na riziko a dokonce ohrozili i Hrubce. Závěr utkání byl hodně napínavý. Hosté odvolali skoro dvě minuty před koncem utkání brankáře a tlačili Havířov. Minutu před koncem minul prázdnou branku Kanko, ale tři body i tak zůstaly v Havířově.

Ohlasy k utkání


Štefan Mikeš (HC AZ Havířov): Bylo to náročné střetnutí, typické derby, které se hrálo jakoby to bylo play-off. Emoce nasazení, bojovnost to vše jsme viděli. Utkání bylo vyrovnané, my jsme byli úspšnější a s tím jsme samozřejmě spokojeni. Střídáme dobré výkony s horšími. Potřebujeme si udržet stabilně dobré výkony a zlepšovat se. Kvalitní brankář pomáhá zlepšovat hru celé obrany.


Kamil Přecechtěl (LHK Jestřábi Prostějov): Dalo by se říct, že od začátku soutěže máme problém v koncovce. Podle mě hrajeme pěkný kombinační hokej, umíme si vytvořit šance, ale zakončení máme jalové. Máme spoustu výborných a individuálně šikovných hokejistů, ale chybí tam důraz před brankou a v osobních soubojích. I dnes jsme měli spoustu šancí, ale zase nám chybělo lepší zakončení.

Fotogalerie k zápasu
Youtube