AZ Havířov

FINÁLE PLAY-OFF 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV. Sedmé utkání FINÁLE v pondělí 29.4. od 17:30!

VSTUPENKY NA FINÁLE PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

V předehrávce AZ bez vstřelené branky, tři body berou Jestřábi

Tomáš Vlček | 18.12.2015

Předehrávané utkání 34. kola WSM ligy přivedlo na havířovský led prostějovské Jestřáby. Ti měli do zápasu lepší vstup a v první třetině si vybojovali dvoubrankový náskok. AZ pak svůj výkon zlepšil svého soupeře opět výrazně přestřílel, ale protože nedokázal překonat Horčičku v hostující brance, putují tři body na Hanou. Další zápas sehraje AZ až 28. prosince na ledě pražské Slavie.

WSM liga - 34.kolo pá 18.12.18:00
AZ Havířov - LHK Jestřábi Prostějov
0:2
(0:2, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Šlahař (Čuřík, Drtina), 17. Venkrbec (Dragoun, Drtina). Rozhodčí: Koziol – Barteček, Vengřín. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1.795. Střely na branku: 38:19 (8:11, 9:6, 21:2). Průběh utkání: 0:0, 0:2.
AZ Havířov: Laco – Punčochář, Krisl "C", Lenďák, Mazanec, Štencel, Graca – Štumpf, Hudeček, Tomi – Kanko, Maliník, Maruna "A" – Kalus, Sedláček, Gřeš – Kotala, Sztefek.
LHK Jestřábi Prostějov: Horčička – Drtina, Vokurka, Mojžíš "C", Kaluža, Husák, Protivný – Cetkovský, Dragoun, Venkrbec "A" – Novák, Moskal "A", Luňák – Šlahař, Meidl, Čuřík – Zadražil, Illéš, Krejčík
Netradičně v pátek 18. prosince se odehrálo divácky velmi atraktivní utkání AZ Havířov s Jestřábi z Prostějova. WSM Liga tak nabídla další pikantní souboj s výbornou atmosférou na tribunách.

Úvod utkání vyšel lépe Prostějovu, když se mu podařilo zatlačit AZ v obranném pásmu, ale první střela Mojžíše na Laca gólová nebyla. Ani Gřešova střela na druhé straně branku nepřinesla, o chvíli později pálil Mazanec, ale jeho střela branku netrefila.

Úvodní deset minut utkání nám více velkých šancí nepřineslo a probíhal spíše boj o střední pásmo. Havířov ani Prostějov se nedokázali usadit v pásmu a vypracovat větší šanci.

Havířov si poté vypracoval několik menších šancí, ale Punčochář, Kotala ani Hudeček si na Horčičku nepřišli. Byli to hostující hráči, kteří poprvé změnili stav utkání. Rychlý protiútok Prostějova zakončil ex-havířovský Jakub Šlahař střelou do levého horního růžku branky – 0:1. Prostějov si v 15. minutě utkání zahrál první přesilovku utkání. O minutu později se z této přesilovky stala dvojnásobná. Hosté dokázali tuto výhodu využít v 17. minutě první třetiny. Dragoun nahrál puk Matouši Venkrbcovi k levé tyči, který už neměl problém usměrnit puk za záda Laca – 0:2.

A po vstřelené brance měl Prostějov další šanci. Zadražil si ale na Laca nepřišel. Jelikož v závěru třetiny nevyužil Havířov přesilovku, šlo se do kabin za stavu 2:0 pro Prostějov.

Ve 22. minutě uvolnil Gřeš Gracu, ale Horčička puk ramenem vytěsnil. V první polovině druhé třetiny se nedokázal dostat ani jeden z týmů do velké šance. Havířov měl mírnou převahu, ale hře chyběly šance. Když už se mohl do gólovky dostat Tomi, tak ho zastavil ofsajd. Až ve 29. minutě se Tomi dostal k ohrožení Horčičky, ale ten jeho ránu, i když s problémy, dokázal vyrazit.

Ve 31. minutě se v přesilové hře dostal do obrovské šance Kotvan, ale Laco dokázal jeho střelu do odkryté branky zázračně lapit do své lapačky! Následně našel Jan Maruna volného Krisla, ale ten přestřelil branku. Ve 35. minutě hrál Havířov početní výhodu. Domácí sice výhodu nevyužili, ale díky tlaku, který si vytvořili, následovalo další prostějovské vyloučení. Ve 39. minutě dokázal vytáhnout Tomi Horčičku z branky, dále hledal některého z volných spoluhráčů před brankou, ale trefil pouze hůl hostujícího hráče a akce skončila.

Ve stejné minutě ohrozil po dlouhé době Krejčík Marka Laca, který puk pokryl. I po druhé třetině se šlo do šaten za stavu 2:0 pro hosty.

Úvod třetí části nabídl přesilovku domácího AZetu. Havířovu se ale tato výhoda nepodařila a hostující hráči dokázali dokonce ohrozit brankáře Laca. Paradoxně větší tlak si vytvořili domácí hokejisté po jejím skončení, ale Horčička si poradil s Mazancovou střelou i Sztefkovou tečí.

Havířov následně stupňoval svůj tlak a vytvořil si několik šancí. Například ránu, kterou vyslal Kotala, musel Horčička vyrážet hřbetem své lapačky! Následný bekhendový pokus Krisla šel mimo tři tyče. Ve 49. minutě si po Kotalově nahození puk málem srazil do vlastní branky Husták, Horčička měl co dělat, aby puk pokryl.

Domácí si zahráli další přesilovku, ale branku vstřelit nedokázali. Naopak v 51. minutě ohrozil branku domácích Krejčík, ale jeho střela byla tečována do ochranné sítě. O minutu později se k tvrdé střele dostal Štencel, ale jeho bomba mířila nad branku Jestřábů. AZ pokračoval v tlaku, ale hosté se dobře bránili.

Obrana Jestřábů byla dobře zformována a Horčička měl všechny šance domácích pokryté. Necelé dvě minuty před koncem třetí třetiny to zkusil Havířov v šesti. Havířov se nemohl usadit v pásmu a Prostějov vyhazoval do středního pásma. 33 vteřin před konce třetiny navíc sudí vykázal Havířov do středního pásma pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Prostějov dokázal díky první třetině vedení udržet a zvítězit 2:0. Do tabulky si tak připsal velmi cenné tři body.

Ohlasy k utkání


Martin Janeček (HC AZ Havířov): Zápas rozhodla naše neproduktivita a také malý důraz před soupeřovou brankou. Až ve třetí třetině jsme hráli to, co jsme chtěli předvádět od začátku, ale abychom překonali brankáře v takové formě, tak bychom museli ještě více clonit a dorážet. Venku se nám momentálně daří více, protože tam hrajeme skromněji, přímočařeji a jednodušeji. Doma hrajeme sice líbivější hokej, ale pokud nám o tam nenapadá ani z vyložených šancí, tak nemůžeme vyhrát. Všichni do jednoho musíme zabrat, aby přišly výsledky a pozice pro play-off.


Kamil Přecechtěl (Jestřábi Prostějov): Podle mě rozhodl utkání náš aktivní a výborný vstup do utkání. Hráli jsme přesně to, co jsme si řekli, domácí jsme překvapili výborným bruslením a byli jsme za to odměněni brankou z rychlého brejku a přesilovky. Ve druhé polovině utkání byli domácí hodně nepříjemní, ale náš brankář měl svůj den a všechny jejich šance pochytal.

Fotogalerie k zápasu
Youtube