AZ Havířov

SDO: Vyrovnaný zápas s Olomoucí rozhodl dvěma brankami Kurovský

David Motloch | 04.09.2015

Také starší dorost dokázal vstoupit do nového ročníku vítězně a opět to odnesl celek Olomouce. Utkání bylo po celou dobu velmi vyrovnané a brankově připomínalo spíše fotbalový duel. V polovině zápasu ale otevřel skóre Daniel Kurovský a tentýž hráč navyšoval ve třetí třetině náskok AZetu na dvoubrankový. Olomoučtí Kohouti sice korigovali, k vyrovnání už je však havířovská obrana v čele s brankářem Sonnkem nepustila. Tři body tedy putují do havířovského tábora. Svěřenci trenéra Janečka sehrají další zápas již v sobotu 5.9. na půdě Opavy.

ELSD - 1.kolo pá 4.9.
HC Olomouc - AZ Havířov
1:2
(0:0, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 51. Skopal (Galvas, Machálek) – 35. Kurovský (Cihlář), 48. Kurovský. Rozhodčí: Cik – Novotný, Šimčík. Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 55. Střely na branku: 27:32. Průběh utkání: 0:2, 1:2.
HC Olomouc: Schejbal – Dajčar, Rutar, Galvas, Štreit, Beutl, Holiš – M. Urban, M. Zabloudil, Husták, Podlaha, Řečinský, Pěcha, Skopal, Cach, Hajšman, Machálek, Janečko, Říčka.
AZ Havířov: Sonnek – Aulehla, Chujac, Frojda, Hudeček, Szturc, Ševeček, Spálovský, Srníček, Mrowiec – Borowiak, Strakoš, Pecka, Kristian, Peterka, Lenomár, Kurovský, Raček, Pawliczek, Cihlář.

V prvních minutách prvního kola zaměstnávali brankáře spíš domácí, Skopalova ani Janečkova střela ale gólem neskončila, a poté to byl Havířov, který vyzkoušel pozornost Schejbala. Vyzrát na olomouckého brankáře zkoušel Borowiak, na jeho střelu byl ale strážce kohoutí svatyně dobře připraven a stihl včas utěsnit všechny skulinky. V páté minutě se téměř sám před Sonnkem objevil Husták, nasměrovat puk za záda havířovského brankáře se mu ale nepovedlo.

O chvíli později si Olomoučtí vyzkoušeli i první početní výhodu. Přesilovka jim ale moc nevycházela. Sice se dokázali udržet v útočném pásmu, kotouč ale putoval z hole na hůl Havířova. Úspěšnější nebyli ani hosté, když si vyzkoušeli své natrénované přesilovkové dovednosti během oslabení Olomouce. Ani hokejisté Azetu ale branku vstřelit nedokázali.

V patnácté minutě bylo před olomouckou bránou pořádné horko. Hosté zatlačili domácí až před Schejbala a doráželi, brankář Kohoutů ale nakonec přece jen dokázal přikrýt puk a přerušit hru. Do útoku pak spěchal Hajšman, olomouckého útočníka ale hostující hráči brzo připravili o získaný kotouč. Pawliczek s Kurovským měli také chuť otevřít skóre, jejich kombinace před brankou jim ale vytoužený gól nepřinesla.

I ve druhé třetině se pokračovalo ve velmi vyrovnané hře. Téměř v polovině utkání si ale dvě velmi slibné šance vytvořili domácí. Nejprve se mezi dvěma obránci prodral Skopal, s jeho pokusem si ale Sonnek se štěstím poradil a puk vyrazil před sebe. Ke kotouči si dostal Martin Urban a jen naslepo nahodil směrem na havířovskou branku. K černému smyslu se pak dostali jeho spoluhráči, kteří před havířovským brankářem doráželi, ale marně. Chvíli na to ujeli ve vlastním oslabení do útoku Hajšman s Hustákem. Prvně jmenovaný ještě před bránou poslal puk Hustákovi, ten byl ale v rozhodujícím momentu podražen.

Skóre zápasu pak otevřel havířovský Daniel Kurovský, na kterého zapomněla olomoucká obrana. Hráči v tmavých dresech přidali na tempu a snažili se své vedení ještě navýšit. Jen chvíli před koncem druhé třetiny si tak musel Schejbal poradit s několika dorážkami hostujícího týmu. Ve čtyřicáté osmé minutě udělali Hanáci velkou chybu. Hráči v červeno-bílé kombinaci špatně střídali a zapomněli u mantinelu volného Daniela Kurovského, který nabruslil až před olomouckého brankáře a mířil ke vzdálenější tyči.

Nechybělo mnoho a Havířovští mohli přidat další branku. Raček se pokoušel procpat puk mezi betony Schejbala až do sítě, to se mu ale nepovedlo. Vyražený kotouč se však dostal na hůl jednoho z jeho spoluhráčů, který však mířil nad horní tyčku olomoucké branky. Zpátky do hry pak vrátil Olomoucké Miroslav Skopal, který střelou do horního růžku snížil náskok Havířova na rozdíl jediného gólu.

Své štěstí pak zkoušel i Cihlář, který se dvakrát dostal sám před brankáře, pokaždé však trefil pouze jeho výstroj. Ještě pár sekund před koncem mohli Kohouti srovnat, když se kotouč ocitl v havířovském brankovišti, ale AZ své vedení uhájil a veze domů velmi cenné tři body.

Autor reportáže: Zuzana Spurná, www.hc-olomouc.cz

Youtube