AZ Havířov

Starší dorost po bojovném výkonu těsně podlehl Třinci

Tomáš Vlček | 13.11.2015

19. kolo NOEN extraligy staršího dorostu svedlo dnes na ledě K&K PNEU arény havířovské mladíky s třineckými Oceláři. Favorizovaní hosté si v první třetině vytvořili dvoubrankový náskok, který se azeťákům podařilo, i přes snaživý a bojovný výkon, v poslední třetině Dominikem Cihlářem v přesilovce jen snížit. Další utkání sehraje AZ už zítra ve Zlíně.

ELSD - 19.kolo pá 13.11.18:00
AZ Havířov - HC Oceláři Třinec
1:2
(0:2, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 51. Cihlář (Peterka) – 12. Vochozka (Kalus, Stuchlík), 16. Hrachovský. Rozhodčí: Czubaj – Vengřín, Minařík. Vyloučení: 0:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 119. Střely na branku: 20:38. Průběh utkání: 0:2, 1:2.
AZ Havířov: Sonnek – Mrowiec "C", Zíková, Chujac, Frojda, Pavelek, Szturc, Srníček, Aulehla, Pecka, Janeček, Cihlář "A", Pawliczek, Lenomar, Kristian, Raček, Bambula, Peterka "A"
HC Oceláři Třinec: Loubal – Krzak, Hrachovský "C", Marguš, Imrich "A", Radzienciak, Brabec, Klocek, Stuchlík, Vochozka, Molin, Plitko "A", Mach, Najsar, Kalus, Kaukič, Przybyla, Kvasnica

Začátek utkání byl velmi vyrovnaný, ani jeden z celků nepřeváděl výrazně lepší výkon. Více ze hry měl přeci jen malinko Havířov, a to především díky dvěma naskytnutým přesilovým hrám. Ani jednu však svěřenci trenéra Janečka využít nedokázali a později převzal iniciativu zápasu Třinec.

Ve 12. minutě byl tento stav potvrzen i vedoucí brankou hostů. Postaral se o ní Tomáš Vochozka, který umisťoval do poloodkryté branky soupeře přesnou dorážku z těsné blízkosti brankoviště. Aby toho nebylo málo, šel Třinec velmi rychle do dvoubrankového vedení. Zasloužil se o to poměrně nenápadnou střelou takřka z nulového úhlu v 16. minutě Ondřej Hrachovský.

Z pohledu vyložených hokejových šancí byla ve druhé třetině nejzajímavější 24. a 25. minuta. V té první ohrozil branku soupeře pálící Najsar, nakonec však ztroskotal na skvělém zákroku vyrážečkou brankáře Sonnka. O několik vteřin později se ukázal povedenou střelou z mezikruží Cihlář, Loubal proti němu však vytasil bravurní zákrok ramenem.

Dále následovala série povedených šancí, které ale branku ani jednoho celku výrazněji neohrozily. Za zmínku stojí střela Plitka nebo Kaukiče. Ty především potvrdily herní aktivitu Třineckých, kteří byli po většinu druhé části aktivnějším celkem. Další branky se v ní však již nedočkali.

Třinečtí sice do třetího dějství vstupovali se dvoubrankovým náskokem, který jim zaručoval určitou jistotu, nakonec se však neobešli bez vzniklých komplikací. Domácí Havířov totiž zabral a dokázal si vytvořit slibné šance. Jednou z nich byla akce Peterky ze 46. minuty. Střelu havířovského útočníka ovšem vyrazil vyrážečkou Loubal. Jen o pár vteřin později zahrozili na druhé straně hosté, kteří ale ztroskotali na famózním dvojzákroku brankáře Sonneka. Ten se v brankovišti svými betony roztáhl takovým způsobem, že třetí branku Třince nepřipustil.

Ve 49. minutě zahodil obrovskou šanci pálící Cihlář, který nedokázal využít dorážky z bezprostřední blízkosti branky do ležícího brankáře Třince. Havířovský útočník totiž minul svatyni hostů. V 51. minutě už se však domácí zdramatizování zápasu přeci jen dočkali. Dominik Cihlář napřáhl na modré čáře a prostřelil vše, co mu stálo v cestě, čímž využil přesilovou hru.

V závěrečné minutě to domácí zkoušeli ještě ve hře bez brankáře, ale do žádného většího tlaku už se nedostali. Třinečtí už si poslední vteřiny zkušeně pohlídali, a tak v tomto utkání zvítězili poměrem 2:1.

Ohlasy k utkání


Martin Janeček (HC AZ Havířov): Stálo proti nám bodově nejlepší mužstvo celé extraligy a my jsme, snad z tohoto důvodu, začali až s příliš velkým respektem. Výsledkem bylo dvoubrankové vedení hostů. O přestávce jsme si s týmem řekli, že respekt necháme v šatně a rázem jsme byli Třinci vyrovnaným soupeřem. Škoda jen, že jsme neměli více štěstíčka a neurvali alespoň bodík. Mužstvo ale můžu za dnešek jednoznačně pochválit.

Youtube