AZ Havířov

Starší dorost začal baráž vítězstvím

Tomáš Vlček | 14.03.2012

Nelehkou, ale nutnou cestu k případné záchraně extraligy zahájili dnes na domácím ledě starší dorostenci AZetu Havířov. Ve svém úvodním zápase baráže přivítali na domácím ledě staré známé – tým PZ Kladno, s kterým se dvakrát střetli už v nadstavbové skupině. Tehdy se vždy radovalo domácí mužstvo a nejinak tomu bylo i tentokrát. AZet dobře začal a dostal se do dvoubrankového vedení. Pak ale dovolil hostům vyrovnat a v dalším průběhu utkání se tvrdě bojovalo o každý puk. Až v závěru druhé třetiny odskočili havířovští opět do dvoubrankového trháku, který sice na začátku třetí třetiny hosté snížili, ale dvěma brankami v poslední desetiminutovce potvrdili hráči AZetu své konečné vítězství 7:4.

Extraliga staršího dorostu - 2.kolo st 14.3.18:00
AZ Havířov - HC PZ Kladno
7:4
(2:2, 3:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 2. Malík (Kotala, Pastrňák), 7. Kotala (Malík , Bednář), 29. Synek (Klečka), 39. Malík (Pastrňák, Kotala), 40. Stanislav (Malík), 53. Kotala (Pastrňák), 60. Pastrňák (Chroboček) - 13. Krumpholc (Marks), 17. Hovsepjan (Šroubek), 34. Macháček (Kobes), 41. Fiala (Marks). Rozhodčí: Kubičík - Bojda, Mikler. Vyloučení: 10:10 navíc Veselý (KLA) 10 min. OT. Využití: 2:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 95. Střely na branku: 40:32. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 5:3, 5:4, 7:4.
AZ Havířov: Dohnal - Potočný, Chroboček, Weisser, Bednář, Ryška, Graca - Kotala, Matěj, Pastrňák, Klečka, Synek, Stanislav, Malík, Křibík, Vyčesaný, Školoud.
HC PZ Kladno: Černý - Větrovec, Dorociak, Krumpholz, Krpelan, Dolgoš, Hájek, Rajter - Vrba, Hanuš, Šroubek, Hovsepjan, Fiala, Macháček, Veselý, Zíma, Kobes, Marks

Končila druhá minuta zápasu, když Pastrňák s Kotalou vybojovali puk v rohu kluziště a Filip Malík, číhající před brankou, jej poprvé poslal za záda Kladenského gólmana Černého. Poté sice museli domácí ubránit oslabení, ale hned poté co se jim to podařilo, dokázali sami Jakubem Kotalou využít přesilovku a na začátku 7. minuty vedli zaslouženě 2:0. Více však Havířovští z úvodního tlaku nevytěžili, a když své šance neproměnili Školoud, Kotala a Pastrňák, udeřili hosté. Ve 13. minutě dostali šanci zahrát si přesilovku 5 na 3 a po půlminutě ji přesnou střelou Filipa Krumpholce využili. Ještě hůř bylo domácím o čtyři minuty později, když ve vlastní přesilovce nechali trestuhodně ujet Noraira Hovsepjana a jeho přesná střela znamenala vyrovnání na 2:2.

Úvod druhé části zápasu byl ve znamení několika vyloučení na obou stranách, ale branka byla k vidění až ve 29. minutě. To se při hře 4 na 4 dostal k puku před kladenskou brankou Dominik Synek a blafákem poslal AZet pět do vedení. Kladenští však odpověděli stejnou mincí. Rovněž při hře ve čtyřech na obou stranách totiž vystřelil z poza modré Vladimír Macháček a jeho tečovaná střela skončila v Havířovské brance – 3:3. Pak sice zazdil Pastrňák samostatný nájezd na Černého, ale poslední dvouminutovka této části zápasu patřila jednoznačně havířovským. Nejprve totiž Filip Malík svým druhým gólem opět zakončil spolupráci Kotaly s Pastrňákem a pak Filip Stanislav střelou z pravého křídla v poskytnuté výhodě, navýšil vedení AZetu na 5:3.

Jestli si však někdo myslel, že je rozhodnuto, tak se mýlil. Ze třetí třetiny totiž uběhlo pouze 48 vteřin a Martin Fiala střelou nad beton domácího gólmana Jakuba Dohnala snížil a zahájil tak dramatickou pasáž zápasu, v níž se Kladno pokoušelo všemožně vyrovnat a AZet naopak navýšit své vedení. Šance měly oba týmy, ale nakonec strhli zápas ve svůj prospěch domácí navíc paradoxně v oslabení. Pastrňák vyhrál buly v útočné třetině, poslal puk před branku na Jakuba Kotalu, a ten jej bleskově zasunul do Kladenské klece – 6:4. Pak už havířovští celkem s přehledem svůj náskok bránili a nepouštěli hosty do šancí. Tu jedinou velkou zazdil v poslední minutě Marks a naopak pět vteřin před koncem si vybruslil před hostující branku v přesilovce David Pastrňák a švihem poslal puk do šibenice.

Důležitý zápas tak nakonec Havířov zvládl, ale jednoduché to rozhodně nebylo. K dalšímu duelu zajíždí tým v pátek na led Ústí nad Labem.

Ohlasy k utkání


Martin Janeček (trenér HC AZ Havířov): Věděli jsme, jak bude tento náš úvodní zápas v baráži důležitý. Navíc soupeř svůj minulý zápas doma prohrál a tak sem přijel bojovat o poslední šanci. Měli jsme výborný vstup do utkání, ale individuálními chybami jsme si to sami zkomplikovali. Bojovností jsme ale nakonec zápas strhli na svou stranu. Hráčům děkuji za přístup, s jakým k zápasu nastoupili.

Youtube