AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Luděk Čajka

09.01.2012 | Petr Miklas

Dnes si připomeneme asi nejslavnějšího odchovance Havířovského hokeje – Luďka Čajku.

Luděk Čajka se narodil 3.10.1963 v Českém Těšíně. S hokejem začal v roce 1970 v Havířově, prošel všemi žákovskými kategoriemi a už v dorosteneckém věku nastupoval za muže. Byl velice ctižádostivý a hokej miloval. Jeho otec František, který v klubu zastával funkce vedoucího mužstva, vzpomíná: „On na sobě pořád makal. I doma pořád zvedal nějaké činky, používal různé balónky a posiloval zápěstí.“ K největším představením, která Luděk v dresu Azetu předvedl, bylo vítězství staršího dorostu nad Třebíčí 5:4. Před třetí třetinou prohrával Havířov 4:0, trenér Stonavský promluvil Luďkovi do duše, přesunul jej z obrany do útoku a tento obrovský talent jej nezklamal. Nasázel soupeři čtyři branky a svým výkonem strhnul i zbytek týmu.

V roce 1983 přestoupil do tehdejšího Gottwaldova (od roku 1989 opět Zlín), kde hrál nejvyšší soutěž až do roku 1990. V letech 1985-87 byl na vojně v Dukle Jihlava. První branku v nejvyšší soutěži dal v roce 1983 Košicím. Dne 14.4.1985 poprvé nastoupil za reprezentaci – v přátelském utkání proti Kanadě. Hrálo se v Praze a tým ČSSR vyhrál 6:2. Svou první branku v dresu národního týmu dal v roce 1986 Kanadě na Calgary Cupu. Poslední zápas reprezentační kariéry odehrál 22.12.1989 proti NSR na turnaji Izvestijí.

Poslední hokejové utkání pro tragické zranění nedohrál – 5.1.1990 hrál v dresu Zlína v Košicích, do konce zápasu zbývalo 182 vteřin, když dojížděl zakázané uvolnění a v plné rychlosti narazil hlavou na mantinel poté, co vjel do rýhy v ledu. V tomto utkání dal svůj poslední gól. O čtyřicet dní později prohrál svůj poslední zápas a zemřel. Bylo mu 26 let, byl ženatý, měl dceru Markétu a smlouvu s New York Rangers, kde měl od příští sezóny hrát…

Přestože si Luďkovu kariéru většina lidí spojuje s Gottwaldovem a zejména s tragickou smrtí v zápase odehraném v jeho dresu, sám Luděk na Havířov nezapomněl. Ostatně jeho otec František zde stále žije a i po smrti svého syna se kolem Havířovského hokeje pohybuje.

Youtube