AZ Havířov

Dvě třetiny AZetu nestačily

Libor Gavlas | 18.09.2010

Havířovský zimák dnes viděl výborné utkání. Když AZetu dvě třetiny stačily síly, dokázal držet dvoubrankové vedení. Bohužel ve třetí třetině mužstvu úplně došly síly a favorit z Prostějova toho dokázal využít. Čtyřmi brankami otočil skóre a hosté si tak zaslouženě odváží všechny tři body.

2. liga východ - 4.kolo so 18.9.17:00
AZ Havířov - LHK Jestřábi Prostějov
4:6
(2:1,2:1,0:4)
Branky a nahrávky: 6. Pavlas (Krisl), 13. Miczek (Balčík), 35. Maruna (Prokop, Říčka), 37. Krisl (Potočný, Machálek) - 7. Žajgla (Šimo, Peštuka), 22. Bartošek (Šebek D.), 45. Doseděl (Šebek P.), 52. Šebek P. (Duba), 56. Čuřík, 59. Čuřík (Šimo, Šebek D.). Rozhodčí: Mrkva - Koliba, Mrákava . Vyloučení: 6:7. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci:1124. Střely na branku: 30:41. Průběh utkání: 1:0,1:1,2:1,2:2,4:2,4:6.
AZ Havířov: Daneček - Zientek L., Prokop, Krisl, Machálek, Balčík, Jurčík, Zientek M., Jindřich - Klimša, Říčka, Maruna - Pavlas, Potočný, Stránský - Miczek, Pechanec, Vydra - Brezani, Blažej
LHK Jestřábi Prostějov: Slovák - Stříteský, Paška, Halouska, Peštuka, Jedlička, Kutmon, Doseděl - Kolibár, Zachar, Duba, Stejskal, Žajgla, Čuřík, Šimo, Bartošek, Šebek P., Šebek D., Meidl, Skácel

Domácí nastoupili v hodně kombinované sestavě s obráncem Vydrou v ptoku, i přesto se favorita nezalekli. Už ve třetí minutě se dostal do slibné pozice Říčka, ale Slováka nepřekonal. Prvním návštěvníkem byl o chvíli později v Havířově dobře známý obránce Peštuka, a jeho vyloučení domácí dokázali potrestat. Pavlas a Krisl nejprve zkoušeli pozornost Slováka v hostující brance a poté se oba podíleli na vedoucí brance. Krisl vypálil od modré a jeho pokus odražený od zadního mantinelu dopravil se štěstím za brankovou čáru Pavlas - 1:0.

Hosté mohli vyrovnat hned vzápětí, ale Zacharovi překazil radost výborným zákrokem Daneček. Hosté však přece jen srovnali velice brzy. Ani za necelou minutu totiž propálil Danečka mezi betony Žajgla - 1:1. Na tuto branku domácí odpověděli ve 13. minutě. Miczek si vzal kotouč, v útočném pásmu se odvážně vrhnul mezi dva beky a bekhendem zaskočil Slováka - 2:1.

Ve zbytku první třetiny měli navrch hosté, ale Daneček výborně zasáhl jak proti Čuříkovi, Davidu Šebkovi nebo v závěru třetiny proti Peštukovi.

V úvodu druhé třetiny nejprve chytil Daneček Stejskalovi jasnou šanci, když v samostatném úniku vystihl jeho blafák do bekhendu, ale ve 22. minutě opět kapituloval. Čitelnou přihrávku Šebka přes celou šířku obranného pásma nedokázala havířovská obrana odvrátit a Bartošek trefil opět skulinu mezi Danečkovými betony. Domácí pak přežili první oslabení, aby po něm opět Daneček vychytal do té doby velmi agilního Zachara.

Hosté poté dostali asi půlminutovou výhodu dvojnásobné přesilovky, ale jejich kombinaci v útočném pásmu zastavil na poslední chvíli výborným obranným zákrokem Prokop. Ve 33. minutě si domácí vytvořili velký tlak poté, co hosté nemohli po icingu vystřídat. Rezultoval z toho faul Žajgly, kterého po minutě a půl následoval Čuřík.

Domácí dvojnásobná výhoda sice trvala pouze pětadvacet vteřin, i přesto s ní AZet naložil výborně. Po kombinaci na jeden dotek zakončoval se štěstím Maruna - 3:2. Přesilovka domácích tedy pokračovala a umocnil ji další faul Kolibára. V pěti proti třem si domácí nejprve vypracovali dvě obrovské šance, které ale nevyužili. Do třetice však byli úspěšní. Machálek s Potočným vypracovali palebnou pozici pro Jiřího Krisla, který tvrdou ranou od modré zvýšil na 4:2. Hosté mohli snížit v poslední minutě, ve které si vytvořili v útočném pásmu několik šancí a vrcholem byla Dubou spálená obrovská šance dvě vteřiny před koncem.

Co hostům nevyšlo na konci druhé části, vyšlo jim na začátku třetí. Nejprve Slovák chytil samostatný nájezd Davida Klimši a o pár chvil později vyhrál Patrik Šebek vhazování a Petr Doseděl tvrdou ranou trefil přesně - 4:3. Domácí trochu znervózněli, protože jejich snahou bylo co nejdéle udržet dvoubrankové vedení. Jestřábi začali domácí přehrávat a vytvořili si čím dál tím větší tlak.

Ve 49. minutě domácí přežili oslabení po faulu Vydry, ale hosté se přece jen dočkali vyrovnání. Lukáš Duba našel Patrika Šebka, který z velkého úhlu našel bekhendem volnou mezírku v havířovské brance 4:4. V 55. minutě přišel možná stěžejní moment zápasu. Slovák zastavil kotouč za brankou, ale u toho byl dříve Klimša, který našel Krisla, ten však v jasné pozici trefil kotouč pouze do hostujícího gólmana. O minutu později udělala domácí obrana chybu v rozehrávce, kterou dokázal Jakub Čuřík potrestat a přesnou ranou do pravého horního růžku zasadil domácím smrtelný úder - 4:5.

Jestřábi si poté zkušeně hlídali vedení. AZet se sice dostal dvě minuty před koncem k power-play, ne už tak k trvalému tlaku. Hosté snadno získali kotouč a i když David Šebek dvakrát netrefil prázdnou branku, napotřetí už byl Jakub Čuřík úspěšný a minutu před koncem tek definitivně rozhodl - 4:6.

Ohlasy k utkání


Jan Daneček - Dneska se projevil náš úzký kádr. My se můžeme rovnat s týmy, které jsou na tom kondičně stejně jako my. Ale ne se silným Prostějovem. V poslední třetině hráli výborně a jasně nás přehráli. Naši hráči už bohužel nestíhali, útočníci se nestíhali vracet. A jejich zkušení hráči jako Šebkové nebo Čuřík dokážou své šance proměnit. My jsme do dnešního zápasu nasadili juniory, kteří mají dva zápasy v nohách, navíc Maruna hrál po teplotě. Takže jsme třetí třetinu hráli vlastně na dvě lajny a to se moc nedá.


Petr Zachar - Ve druhé třetině jsme jeli několikrát sami na bránu a nedali a pak jsme svými fauly nabídli soupeři přesilovky 5 na 3 a oni toho dokázali využít. Klukům jsem říkal, že nehrajeme špatný hokej no a oni to nevzdali. Po gólu na 4:3 Havířov přestal hrát, začal více bránit a to nám pomohlo.

Fotogalerie k zápasu
Youtube