AZ Havířov

FINÁLE PLAY-OFF 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV. Sedmé utkání FINÁLE v pondělí 29.4. od 17:30!

VSTUPENKY NA FINÁLE PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

Druhé finále pro Karvinou, třetí dějství hostí ve středu Havířov

Tomáš Vlček | 25.03.2013

S velkým optimismem vzhlíželi, po domácí vysoké sobotní výhře, fanoušci AZetu k dnešnímu druhému finálovému zápasu v Karviné. Jenže domácím vyšel parádně nástup, v němž získali bezpečný náskok 3:0. Ten ještě v dalším průběhu zdvojnásobili a AZetu dovolili skórovat až poslední desetiminutovce. Tři snižující havířovské branky z holí Krisla, Říčky a Kolaříka však už jen opticky upravily skóre, takže ve středu od 18:00 bude finálová série v K&K Pneu aréně pokračovat za stavu 1:1.

2. liga východ - 0.kolo po 25.3.18:00
HC Baník Karviná - AZ Havířov
6:3
(3:0, 2:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 2. Sznapka (Blatoň, Ivan), 3. Blatoň, 7. Kowalczyk (Samiec), 24. Luka (Ivan, Kowalczyk), 33. Luka (Kowalczyk, Moravec), 48. Moravec (Luka, Kowalczyk) – 49. Krisl (Bursík), 53. Řička, 53. Kolařík (TS). Rozhodčí: Dědek, Humpolíček – Pospíšil, Halíř. Vyloučení: 17:10, navíc Zuber (KAR) 10 min. OT za nesportovní chování, A. Flašar (KAR) 10 min. OT za nesportovní chování, Vydra (HAV) 20 min. a Pavlas (HAV) 5+20 min.. Využití: 4:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1800. Střely na branku: 20:41. Průběh utkání: 6:0, 6:3.
HC Baník Karviná: Iláš – Javín, Zajac, Kowalczyk, Flašar, Vnenk, Sznapka, Krause – Moravec, Rosůlek, Blatoň – Ivan, Luka, Samiec – Nystedt, Badžo, Zuber – Miczek
AZ Havířov: Daneček L. (od 7. Matoušek) – Prokop, Vydra, Krisl, Hegegy, Zientek L., Rimmel, Zientek M., Hartmann – Sztefek, Najdek, Daneček J. – Bursík, Říčka, Pavlas – Kolařík, Pechanec, Kasperlík - Klimša, Maruna, Diviš

Ihned na úvod zápasu si Karviná zahrála přesilovou hru. Během vyloučení Jana Danečka si její hráči vytvořili několik šancí a nechali tak své příznivce zapomenout na katastrofální statistiku z minulého utkání, kdy při výhodě jednoho muže na ledové ploše sami třikrát inkasovali. Dnes tomu bylo naopak. Svěřenci Aleše Flašara nejprve ve druhé minutě využili klasickou početní výhodu, když Jan Blatoň zpoza branky našel v mezikruží Jana Sznapku, který z první propálil strážce klece hostí Lukáše Danečka (1:0). Poté šel Baník, po vyloučení Garretta Nystedta, do čtyř, ale i v této nevýhodné situaci dokázal rozvlnit síť za zády gólmana AZetu. Jeho spoluhráči vyrobili dvě nepochopitelné hrubky. Tu první ještě uhasili, ale po té druhé, ve třetí minutě, už měl Jan Blatoň dost času najet si do střelecké pozice a zamířit přesnou branou k tyči (2:0).

Na nepříznivě se vyvíjející skóre zareagoval trenér Tomáš Potěšil vybráním oddechového času. Taktické rady si jeho družina patrně příliš k srdci nevzala, protože již v minutě sedmé navýšili domácí své vedení o další gól. Vyrazili do rychlého protiútoku, ale přestože brankář Havířova ještě stihl na první pokus zareagovat, na střelu Pavla Kowalczyka, který přijel z druhé vlny, byl již krátký (3:0). To již bylo na Danečka příliš a nechal se vystřídat Petrem Matouškem. Rychle získané vedení jakoby domácí mírně ukolébalo a hra tak spadla do průměru. Z ní vybočila ve čtrnácté minutě kombinace Antonína Pechance, který se individuálně prokličkoval do úniku, ale na Davida Iláše si nepřišel, přičemž se neujala ani dorážka Davida Klimši. Bouřlivé ovace si chvíli poté, konkrétně v sedmnácté minutě, vysloužil i domácí bek Patrik Flašar, jenž nádherným hitem přišpendlil k zadnímu mantinelu Jiřího Krisla a to tak důkladně, že se dokonce na ledovou plochu kompletně vysypal i celý díl plexiskla a všechny přítomné tak čekala neplánovaná přestávka.

Hráči i rozhodčí se nakonec vydali do kabin a zbylý čas (3:43 min.) byl odehrán po skončení nezbytných technických úprav. Bylo evidentní, že hosté se ani přes nepříznivý vývoj utkání nerozhodli hodit ručník na led. Postupem času začali dokonce působit pohyblivěji. Jistou roli v tom jistě sehrála i nedisciplinovanost Baníku, jehož hráči začali trestnou lavici zaplňovat v pravidelných intervalech. Jak už to ovšem bývá pravidlem, gólově málem udeřilo na druhé straně. Lumír Rosůlek před brankou našel úplně osamoceného Marka Ivana, který zakončoval pod betony padajícího Matouška, ale ten předvedl fantastický zákrok.

Ani jeho skvělé brankářské vlohy mu ovšem nepomohly ve čtyřiadvacáté minutě, když zkušení karvinští hráči sehráli jednoduchou kombinaci na jeden dotek. Ivan nakonec předložil puk před odkrytou klec Vladimíru Lukovi a ten jej nekompromisně zavěsil pod horní tyč (4:0). Pár chvil poté mohl navýšit vedení domácích David Samiec, ale ve vyložené situaci bránu minul. Totéž lze konstatovat o šanci z dvaatřicáté minuty, kdy v nájezdu neuspěla dvojice Ivan – Luka, kterému v rozhodujícím okamžiku utekl puk. Namlsaní domácí příznivci však litovat nemuseli, protože o minutu později, při přesilovce čtyř proti třem, si již Vladimír Luka kus černé pryže pohlídal, napřáhl na modré a trefil přesně horní růžek Matouškovy svatyně (5:0). Truchlivý průběh zápasu se pochopitelně podepsal na psychice havířovských. V sedmatřicáté minutě sice Klimša zápěstím vystřelil hned za modrou a trefil spojnici Ilášovy branky, ale do konce druhé periody se již skóre nepohlo ani na jednu stranu.

Na začátku poslední třetiny se zdálo, že tato fáze zápasu nepřinese prakticky žádný vzruch. Opak byl ovšem poravdou. Za první zmínku stojí další souboj dvojice Ivan – Luka s havířovským fantomem Matouškem, který ve čtyřiačtyřicáté minutě předvedl opět famózní zákrok. Jeho domácí kolega Iláš však nezůstal v ničem pozadu a o minutu později dvakráte vychytal báječnou šanci Wernera Hartmanna. V osmačtyřicáté minutě, při další přesilovce čtyř proti třem, utekli domácí o další branku. Vytvořili si tlak, svými přesnými přihrávkami soupeře naprosto vyšachovali a David Moravec Lukovu přihrávku z první poslal za záda jejich brankáře (6:0).

V minutě devětačtyřicáté se nakonec dočkali i stoupenci Havířova, to když Jiří Krisl napřáhl od modré a vyslaná pumelice se zastavila až v síti za Ilášovými zády (6:1). V jednapadesáté minutě mohl vedení Baníku navýšit Moravec, ale Matoušek byl znovu na svém místě. Vstřelená branka každopádně vlila do hráčů hostí novou energii a tu přetavili v další branku, konkrétně v minutě třiapadesáté. Tehdy se střela od modré odrazila od Rosůlkových bruslí na hůl Roberta Říčky, který neměl problém přehodit Iláše, jenž již reagoval na předchozí střelu a změnu směru nezaregistroval (6:2). V témže čase fauloval ve vyložené šanci Patrik Flašar Jana Kolaříka a hlavní arbitři dnešního mače zcela správně nařídili trestné střílení, které proměnil sám poškozený pohledným blafákem (6:3). Následoval oddechový čas domácí střídačky, jehož cílem bylo rozmělnění narůstajícího tlaku hostů. To se podařilo, ba na fryštátském zimním stadionu mohlo být ještě veseleji, avšak Rosůlek ve vyložené šanci minul prázdnou klec. To jej však mrzet nemuselo, protože jeho tým slavil na konci šedesáté minuty zasloužené vítězství.

Autor reportáže: Jiří Dominec, www.hcbanikkarvina.cz.

Ohlasy k utkání


Aleš Flašar (Baník Karviná): Zápas to byl pěkný, dokud se hrálo 5 na 5. Rozhodčí Dědek podal výborný výkon, ale sudí Humpolíček z toho udělal zbytečné divadlo a zkazil hokej. My jsme se dneska semkli a vítězství chceme věnovat Garipu Salijimu, který leží v nemocnici ve Frýdku a má vážný problém s okem. Snad se uzdraví. Je nám líto, že se to v Havířově stalo, ale úmyslný zákrok to nebyl. Byla to nešťastná náhoda a snad se z toho Garip brzo dostane.


Tomáš Potěšil (AZ Havířov): My jsme hráče upozorňovali, že Karviná má zkušené mužstvo a že tomu dají všechno. Bohužel myšlení našich hráčů bylo takové jaké bylo a po pěti minutách bylo rozhodnuto.

Youtube