AZ Havířov

FINÁLE PLAY-OFF 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV. Sedmé utkání FINÁLE v pondělí 29.4. od 17:30!

VSTUPENKY NA FINÁLE PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

AZet neuspěl v Karviné ani na druhý pokus a o všem se tak rozhodne v neděli!

Jiří Dominec | 29.03.2013

Dnes byl na programu čtvrtý finálový zápas východní skupiny druhé hokejové ligy a domácí Baník do něj vstoupil se snahou odrazit první matchball havířovského AZetu, který po středečním vítězství 5:1 přijel na led fryštátského zimního stadionu za stavu finálové série 2:1 ve svůj prospěch. Utkání se v první třetině změnilo ve festival ofenzivní podívané, jejímž výsledkem bylo celkem šest branek. Ve druhé naopak čarovali oba gólmani Iláš i Daneček. Rozhodlo se tedy až ve třetí fázi, kdy oba góly padly do hostující klece. Domácím se tak podařilo srovnat stav série a o vítězi a postupujícím do bojů v náročné baráži se definitivně rozhodne v neděli na havířovském ledě. V závěru utkání Havířovu neprospěla ani vhozená dýmovnice a všichni hráči jsou právem naštváni.

2. liga východ - 0.kolo pá 29.3.18:00
HC Baník Karviná - AZ Havířov
5:3
(3:3, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 1. Kowalczyk (Moravec, Flašar), 9. Rosůlek (Moravec, Javín), 20. Moravec (Flašar, Luka), 57. Luka (Samiec), 60. Moravec – 4. Říčka, 11. Maruna (Kasperlík, Prokop), 18. Prokop (Diviš, Maruna). Rozhodčí: Škrobák, Schmejkal - Adamec, Poruba. Vyloučení: 4:5, navíc Ivan (KAR) + Krisl (HAV) 2 + 2 minuty za hrubost. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2.350. Střely na branku: 25:29. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 2:3, 5:3.
HC Baník Karviná: Iláš (Smolka) – Javín, Žvátora, Flašar, Kowalczyk, Vnenk, Sznapka, Krause, Zajac – Moravec, Blatoň, Rosůlek – Ivan, Luka, Samiec – Badžo, Miczek, Zuber – Nystedt.
AZ Havířov: Daneček L. (Matoušek) – Prokop, Graca, Krisl, Hegegy, Zientek L., Rimmel, Zientek M., Hartmann – Maruna, Najdek, Kasperlík – Diviš, Říčka, Pavlas – Kolařík, Pechanec, Bursík – Matějek, Klimša, Kotala.

Ihned v první minutě zápasu šli svěřenci Aleše Flašara do rychlého vedení a to po střele Pavla Kowalczyka zápěstím z levého kruhu (1:0). Tento nečekaný úvod však hosty nezaskočil a ti v minutě čtvrté srovnali. Robert Říčka totiž zachytil domácí rozehrávku a sám se řítil na gólmana Davida Iláše, kterého vymíchal a chladnokrevně zakončil do odkryté klece (1:1). V divoké deváté minutě se nejprve vřítil do útočného pásma David Moravec a po zajetí za branku zpětnou přihrávkou našel přijíždějícího Lumíra Rosůlka. Strážce hostující klece Lukáš Daneček se však stačil famózně přesunout. V následujícím protiútoku jeho spoluhráč Jan Maruna trefil tyč, ale hra se přelila opět na druhou stranu kluziště a svou souhru si tak mohli zopakovat Moravec s Lumírem Rosůlkem. Prvně jmenovaný našel u levé tyče karvinského odchovance a ten se tentokrát nemýlil (2:1).

Ani tentokrát se ovšem domácí družstvo z vedení neradovalo příliš dlouho. V jedenácté minutě si mladý Jan Diviš jako zkušený mazák počkal na to, až mu z druhé vlny dorazí Jan Maruna, kterému okamžitě adresoval milimetrovou přihrávku a ten ji z první trefil přesně k tyči (2:2). Gólové hody byly po tomto brankostroji pozastaveny a toho využil hostující lodivod Tomáš Potěšil mimo jiné i k vybrání oddechového času a uklidnění vlastních svěřenců. Tato taktika slavila o chvíli později úspěch. Na trestné lavice právě seděl domácí Lukáš Vnenk a těsně před vypršením jeho trestu AZet svou početní převahu využil. V osmnácté minutě vyrazili jeho čtyři ostrostřelci do přečíslení proti jedinému obránci. Povinnost proměňování podobných situací dokázal Petr Prokop zametením kotouče do prázdné branky (2:3).

Ačkoliv se zdálo, že touto akcí byl gólový účet první třetiny uzavřen, skutečnost byla odlišná. Ve dvacáté minutě byli reprezentanti Havířova zaslouženě posláni, za dvojí přestupek proti pravidlům, do tří a nabízenou příležitost využil Baník beze zbytku. Jeho hráči předvedli parádní kulečníkový ťukec na jeden dotek, na jehož konci stál, před naprosto odkrytou brankou, David Moravec, který se v podobných situacích nemýlí (3:3).

Druhá perioda se té první podobala asi jako den a noc. Začala i probíhala totiž neskonale opatrněji a na první zajímavější situaci čekali přítomní fandové obou táborů až do devětadvacáté minuty, v níž našel Moravec před brankou osamoceného Michala Žvátoru. Tomu stačilo pouze zvednout kus černé pryže nad beton ležícího Danečka, ale trefil právě onen nastavený chránič.

V minutě dvaatřicáté do vyložené šance uháněl Jan Kolařík, ale zakončit nestihl, protože mu karvinský gólman vypíchl kotouč. Podobného úspěchu dosáhl i v minutě čtyřiatřicáté, kdy se hosté přihrávkami propracovali až k akci dvou proti jednomu, ale Iláš proti takřka gólové střele Antonína Pechance stihl fantasticky vykopnout svůj beton. Naprostou vyrovnanost této fáze zápasu dokazuje i srovnaný počet vyložených šancí. V minutě devětatřicáté našel před Danečkovou klecí Jan Blatoň Moravce, ale ten nezvládl prostrčit puk mezi betony hostujícího brankáře. Podobně se také nedařilo, v minutě čtyřicáté, dalšímu domácímu ofenzivnímu esu Vladimíru Lukovi. Ve druhé periodě tedy nezažila gólovou radost ani jedna z bojujících stran.

Třetí třetina pokračovala v opatrném duchu druhé. V šestačtyřicáté minutě našel Jan Diviš před brankou Robina Pavlase, který měl ovšem špatně seřízená měřidla a branku přestřelil. V osmačtyřicáté minutě se ve vyložené příležitosti ocitl již zmiňovaný Diviš. Dvě jeho dorážky zastavil Ilášův beton a když se pokoušel skórovat potřetí, nastřelil tyč brankové konstrukce. Zjitřenou atmosféru v minutě čtyřiapadesáté ještě více vybičovala pěstní rozmíška mezi Markem Ivanem a Jiřím Krislem, kterou hlavní arbitři dnešního utkání ohodnotili čtyřminutovým trestem pro oba za hrubost.

Každopádně mnohem pohodlněji se na trestné lavici sedělo domácímu borci, jelikož jeho tým šel v minutě sedmapedesáté do vedení. Vladimír Luka zachytil rozehrávku hostí a společně s Davidem Samiecem, se kterým zůstali na Danečka sami, si vyměnil puk a následně jej nekompromisně poslal za jeho záda (4:3). Následovalo extempore příznivců AZetu, kteří vhodili na ledovou plochu několik světlic, čímž způsobili zdržení celého mače. Přestože byl následně interiér karvinského zimního stadionu zahalen dýmem, rozhodčí rozhodli o pokračování zápasu. Jeho definitivní výsledek stanovil v šedesáté minutě David Moravec jenž vyvezl kotouč z vlastní třetiny, proháčkoval se až do útočného pásma, a i když byl podražen, dokázal v pádu poslat puk do prázdné branky, jejíž dosavadní strážce Daneček již v této době dlel na střídačce (5:3).

Havířov tak nevyužil power-play, Baník srovnal finálovou sérii na 2:2 a o všem se rozhodne pozítří na ledě K&K Pneu Arény.

Ohlasy k utkání


Aleš Flašar (Karviná): Dnešek mě mile překvapil, protože jsem včera na tréninku viděl, že toho kluci už měli plné brýle. Trochu jsem se bál, abychom dnes nedostali nářez, ale vlezli na led a jako by je někdo polil živou vodou a výkon byl fantastický. V první třetině padalo godně pěkných gólů, které vyplynuly ze hry. Divákům se to muselo líbit, ale by jsme kluky nabádali k tomu, aby to trochu zavřeli a hráli více od obrany a šlo vidět, že havířovský trenér řekl to stejné. Věděli jsme, že když je budeme napadat a nedáme těm rychlým útočníkům tolik prostoru, tak i oni vyrobí nějakou chybu a nakonec se tak stalo. Jsem rád, že to tam padlo, protože jsme si to podle mého dnes zasloužili za tu dřinu.


Tomáš Potěšil (Havířov): Já si myslím, že dnes jsme se porazili sami. Hráče jsme nabádali, že se nesmí opakovat ta situace z minula a stejně jsme zase dostali gól v první minutě. Pak jsme jim nabídli úplně zbytečnou přesilovku 5 na 3, kterou využili. Nesplnili jsme vlastně nic z toho, co jsme si řekli a ty zbytečné góly byly rozhodující.

Fotogalerie k zápasu
Youtube