AZ Havířov

Finále play-off 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV První domácí utkání ve středu od 17:30!

VSTUPENKY NA PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

V derby lepší AZ, o premiérové výhře v Polárce rozhodly přesilovky

Tomáš Vlček | 25.09.2017

Skvělé hokejové představení viděla dnes frýdecko-místecká hala Polárka. Po bezbrankové 1. třetině šli do vedení AZeťáci přesilovkovou brankou Postnikova. A i když domácí brzy vyrovnali, vzali si vedení ve třetí třetině hned dvěma zásahy - Hudečka opět v přesilovce a Petrana - zpět. Snížení domácích v závěru ani dvojnásobné oslabení už na konečné výhře havířovských nic nezměnilo. Další zápas sehraje AZ ve středu doma proti Vsetínu.

WSM liga - 6.kolo po 25.9.18:00
HC Frýdek-Místek - AZ Residomo Havířov
2:3
(0:0, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 36. Bajtek (Ovčačík), 58. J. Kalus (Ovčačík, Kvasnica) – 35. Postnikov (Drtil, M. Kalus), 49. Hudeček (M. Kalus), 50. Petran (Pořízek, Staněk). Rozhodčí: Přikryl, Zubzanda – Špringl, Zídek. Vyloučení: 6:11, navíc Jáchym (FRM) 10 min. OT. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1.867. Střely na branku: 27:28. Zblokované střely: 3:4. Hity: 11:20. Vhazování: 44:40. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3.

HC Frýdek-Místek: L. Daneček – L. Kovář, Haman, Zahradníček, Ovčačík (A), Piegl, D. Stránský – Chmielewski, Pechanec, Kvasnica – J. Kalus, M. Kovařčík, Klimša (A) – Christov, Mikulík (C), Kofroň – Bajtek, T. Jáchym, Franek.
AZ Residomo Havířov: Dolejš – R. Havel, Krisl (C), Drtil, Postnikov, Petran, Staněk – Kotala, Sikora (A), Kanko – M. Kalus, Hudeček, Pořízek – Gřeš, Maruna (A), P. Beránek – Kurovský, Haas, Bambula.

V bouřlivé atmosféře, na které se podílelo 1 867 diváků, přivítali domácí rysi nedaleký AZ Havířov. Hned v první minutě se hra přerušila na deset minut poté, co havířovský hráč Marek Kalus vybil s domácím hráčem plexisklo. Domácí po dlouze přerušené hře hned zkraje vytuhli a ze začátku dominoval Havířov, což potvrdil Radek Havel, který trefil pravou tyč domácí svatyně. Po šesti minutách se v dobré šanci ocitl Petr Kanko, ale Daneček ho protentokrát vychytal. V sedmé minutě dostali Frýdecko-místečtí první šanci, když byl na dvě minuty vyloučen Postnikov. V přesilové hře se dvakrát do šance dostal Kofroň, ale brankáře Dolejše nepřekonal.

V polovině první třetiny dostali šanci i hosté, když se nechal vyloučit Aron Chmielewski. Krátce poté byl vyloučen i Klimša, když nechtěně trefil holí Kotalu a hosté šli do přesilové hry 5 na 3. Domácí se urputně bránili obrovskému tlaku Havířova a za podpory diváků se ubránili. Nicméně Havířov dál pokračoval v ofenzivě a Daneček měl plné ruce práce. Tři minuty před koncem byl vyloučen havířovský Kalus. V další přesilové hře se do zakončení dostal Bajtek, ale po odrazech trefil pouze masku havířovského brankáře, krátce na to vystřelil Klimša, ale stav zůstal stále nerozhodný.

Na začátku druhé třetiny se do šance dostal Tomáš Gřeš, ale minul domácí branku. V dvacáté čtvrté minutě byl vyloučen havířovský Pořízek a rysi mohli vyvíjet tlak. Po krásné přihrávce se sám před bránou ocitl David Kofroň, ale gól nedal. Chvíli poté se Vít Christov uvolnil, jenomže Dolejš si na něho počkal lapačkou. Následně v obranném pásmu rysů vystřelil Radek Havel, ovšem excelentní Daneček puk vyrazil levým betonem. Hosté v první polovině druhé třetiny obstřelovali Danečka, ale ten stále držel tým svými zákroky nad vodou. V třicáté druhé minutě se před brankářem hostů ocitl osamocený Kvasnica, ale první gól utkání stále nepadl.

Domácí v první polovině zápasu nepotvrzovali formu, se kterou se nacházeli na čele tabulky, jelikož Havířov měl o mnoho střel víc. K tomu se v třicáté čtvrté minutě nechal vyloučit Michal Kovařčík a hosté mohli otevřít skóre. To se v čase 34:44 podařilo Viktoru Postnikovi, který se s pukem nemazlil a tvrdou ránou překonal Danečka. O minutu později v čase 35:22 puk rovněž napálil od modré Filip Bajtek a domácí fanoušci vyskočili radostí, když se Dolejš pouze ohlédl za záda. Minutu před koncem se na Danečka z pravé strany řítil Beránek, ale stav po druhé třetině skončil nerozhodně 1:1.

Minutu a půl po začátku třetí třetiny brankář Dolejš vyhodil puk mimo hrací plochu a jeho tým musel jít na dvě minuty do oslabení. O chvíli později se nechal vyloučit Staněk a domácí hráli šestnáct vteřin přesilovku 5 na 3. Tu ovšem nevyužili a dál pokračovali v ne moc přesvědčivé hře. K tomu se v čtyřicáté sedmé minutě nechal vyloučit Jáchym, který k dvou minutám dostal i desetiminutový osobní trest. V čase 48:01 hosté využili přesilovku, když nejprve vystřelil Marek Kalus, jeho střelu Daneček vyrazil, ale na dorážku Jana Hudečka už nedosáhl. O dvě minuty později Radek Pořízek posunul puk na Marcela Petrana a ten propálil vše co mu stále v cestě.

Šest minut před koncem domácí dostali malou naději, když se na dvě minuty posadil na trestnou lavici Maruna. Ale domácí byli po dvou gólech skleslí a puky jim přeskakovaly hole. Po tvrdém zákroku hostů se do sebe pustili Krisl a Bajtek. Necelé tři minuty před koncem se Jan Kalus dostal k odraženému puku před bránou a bekhendem snížil stav na 2:3. Chvíli po gólu byl vyloučen havířovský Havel na dvě minuty a rysi si vzali oddechový čas. Minutu a půl před koncem vyhodil puk mimo kluziště Drtil a rysi šli do přesilovky 5 na 3! Minutu před koncem vystřelil Chmielewski, ale Dolejš si s jeho střelou poradil. Poté Chmielewski trefil tyč a hala byla ve varu. Poté byl z Havířova vyloučen další hráč, tentokrát Petran a domácí pokračovali v přesilovce 5 na 3. Ve vypjatém konci už ale domácí nedokázali využít dvojnásobný počet hráčů na ledě a Havířov si odváží tři body.

Autor reportáže: Michal Raška, www.hcf-m.cz

Ohlasy k utkání


Jiří Juřík (HC Frýdek-Místek): Vyrovnané utkání, rozhodly přesilové hry. Havířov vstřelil dvě branky a my jsme ke konci nevyužili dvě přesilovky pět na tři.


Martin Janeček (AZ RESIDOMO Havířov): Šli jsme do utkání velmi odhodlaně a s velkým respektem, protože frýdecko-místeckým to šlape. Snažili jsme se hrát ukázněně a to nám vyšlo. Myslím si, že Frýdek-Místek se ve středním pásmu o nás rozbíjel a škoda, že jsme už ve druhé třetině nedali nějakou další branku. Poté jsme si ten závěr strašně zkomplikovali lajdáckostí. Nicméně při nás stálo velké štěstíčko, protože domácí hráli přesilovku velmi dobře, byla tam nějaká nastřelená tyčka, ale my jsme to ustáli a doufám, že na to navážeme.

Fotogalerie k zápasu
Youtube