AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Bláha se pod výhru nad Slavií podepsal svou první nulou

Jozef Valenčík | 16.10.2017

Velmi bojovné a vyrovnané utkání viděli v pondělním podvečeru diváci v Gascontrol Aréně. AZ RESIDOMO Havířov přivítal Slavii s jasným cílem oplatit soupeři porážku z prvního kola. Na první branku se v zápase čekalo až do 38. minuty, kdy povedenou akci téměř na jeden dotek zakončil Lukáš Bednář. Slavia se nevzdávala, nadále se hnala za vyrovnáním a několikrát ji zastavil až skvělý Ondřej Bláha v brance AZetu. Definitivní podobu výsledku a potvrzení zisku tří bodů dal do prázdné branky Roman Rác. AZ tak porazil Slavii fotbalovým výsledkem 2:0.

WSM liga - 14.kolo po 16.10.18:00
AZ Residomo Havířov - HC Slavia Praha
2:0
(0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 38. L. Bednář (Pořízek, Kotala), 59. Rác (Dudek, Sikora). Rozhodčí: Přikryl, Obadal – Potůček, Špringl. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. Diváci: 1562. Střely na branku: 21:23 (9:8, 6:6, 6:9). Zblokované střely: 15:13. Hity: 23:22. Vhazování: 34:32. Průběh utkání: 0:0, 2:0

AZ Residomo Havířov: Bláha – Krisl (C), Dudek, Puzič, Drtil, Chroboček, R. Havel – Kotala, Matai, Sikora (A) – P. Beránek (A), Rác, M. Kalus – Pořízek, L. Bednář, Fronk – Cihlář, Baláž, Gřeš.
HC Slavia Praha: Polívka – J. Drtina (C), Kasík, Barák, J. Holý, Ryzák, A. Růžička – L. Krejčík, Nedvídek, Vracovský – Kopta, Šafránek (A), Jankovský – M. Ondráček, Kubica, M. Kadlec – Šteiner, Furch, Šmerha.

Od začátku se hrálo ve slušném tempu, ale poměrně dlouho jsme si museli počkat na šance. Tu první, která by stála za řeč, měl na svědomí domácí Kalus, který zachytil nahozený puk a z otočky vystřelil. Jenže Polívka byl připraven a střelu vyrazil.

To bylo ve 4. minutě. O pět minut později měl dobrou příležitost na druhé straně Šteiner, ale těsně minul horní tyč Bláhovy branky. Ve 13. minutě se AZ dostal do protiútoku, Havel pálil z první, ale jen do Polívky.

Pak byla k vidění spousta nepřesností a brankáři byli téměř bez práce. Až v závěru třetiny zachytil domácí Beránek vyhozený puk a vyslal bombu z mezikruží, tu ale Polívka lapil. Po první části tak bylo skóre stále 0:0.

Ve druhé třetině to dlouho vypadalo, že se branky nedočkáme. Nepomohly ani přesilovky, které měly oba týmy, ale ani jeden je nedokázal využít. Hosté byli blízko vstřelení první branky na konci 28. minuty, ale Krejčík se nedokázal v brankovišti zorientovat dostatečně rychle.

Ve 36. minutě mohlo udeřit na druhé straně, když Sikora našel najetého Fronka, jenže ten minul poloodkrytou branku. To bylo při přesilovce AZetu. Ještě v téže přesilovce ale mohli domácí naopak inkasovat, když se Slávisté dostali do brejku, který střelou do odkryté branky zakončoval Vracovský. Proti němu však Bláha vytáhl neuvěřitelný zákrok a puk zastavil před brankovou čárou.

Nakonec jsme se gólu přecejen dočkali, když ve 38. minutě domácí trojice Kotala-Pořízek-Bednář předvedla ukázkovou kombinaci. Tu zakončil střelou do odkryté branky Lukáš Bednář. A neuplynula ani půlminuta, když mohl druhou branku Havířova přidat Sikora, ale z dobré pozice minul branku.

V závěru třetiny ještě dostali Slávisté možnost přesilové hry, tu ale nedokázali využít, proto si její zbytek přenesli do třetí části, která začínala za stavu 1:0 pro domácí.

A pražané zbytek přesilovky sehráli výborně, AZ se nedokázal vymanit z obranného pásma a ubránil se s vypětím všech sil.Ve 45. minutě byl velmi blízko vyrovnávacímu gólu hostující Kadlec, který obešel dva protihráče a zakončil do horní části Bláhovy branky. Jenže domácí gólman vytáhl fantastický zákrok lapačkou a puk chytil.

Ve 49. minutě se domácí Beránek s Rácem hnali do brejku, prvně jmenovaný našel hůl druhého těsně před Polívkou, ale Rác nedokázal puk usměrnit do branky.

Závěr přinesl velmi napínavou podívanou. Tlak Slavie sílil, před Bláhou vytvořili závar, který vyřešil domácí gólman skokem po puku. Poté nebezpečně pálil bekhendem Šafránek. Na druhé straně se hnala do brejku trojice Bednář-Pořízek-Kotala, ale tentokrát jim souhra nevyšla podle představ.

Něco málo přes dvě minuty scházely do konce třetiny, když si hosté vzali oddechový čas a zkusili hru bez brankáře. Ta se jim však příliš nedařila, AZ dokázal zašlápnout puk v útočném pásmu a tak se vhazovalo na obranné modré čáře Slavie. Polívka se do branky vrátil, ale pak zase spěchal na střídačku a hosté pokračovali ve hře v šesti.

Ta však neměla dlouhého trvání, protože Sikora s Dudkem vybojovali puk pro Romana Ráce, který neměl problém poslat jej do odkryté branky. Do konce zápasu zápasu zbývala minuta, ve které už se nic nestalo. Havířov si tak připsal tři body za výhru 2:0 a Ondřej Bláha si připsal první čisté konto v dresu Havířova. Další utkání sehraje AZ ve středu na domácím ledě s Benátkami nad Jizerou.

Ohlasy k utkání


Martin Janeček (AZ Residomo Havířov): Spokojenost se třemi body, nicméně v naší hře bylo mnoho nepřesností a herní nekázně, jako bychom cítili velkou zodpovědnost vzhledem ke šňůře domácích zápasů. Myslím, že se k nám obrátilo štěstí podpořené dobrým výkonem brankáře, který nás zachránil i ve chvilkách, ve kterých jsme mohli inkasovat. Branka padla po výborně sehrané a nacvičené akci. V závěru už jsme si výhru dobrou obranou uhájili. 


Jan Srdínko (HC Slavia Praha): Moment, který rozhodl dnešní utkání byla nešťastná situace, chyba, kterou soupeř ve druhé třetině potrestal gólem. My jsme sice několik nadějných situací také měli, ale bohužel nám chybí rychlost a důraz v zakončení. Bez gólu v zápase nemůžeme zkrátka pomýšlet na zisk bodů. 

Fotogalerie k zápasu
Youtube