AZ Havířov

Finále play-off 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV První domácí utkání ve středu od 17:30!

VSTUPENKY NA PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

V Litoměřicích se otevřela střelnice, lepší mušku měl AZet

Petr Bortlík | 28.12.2019

Havířov se vydal na západ do Litoměřic a toto klání připomínalo duely známé z Divokého Západu. Padlo celkem neskutečných 11 branek, Havířov měl 100 % úspěšnost v přesilových hrách a hlavně se díky triumfu nad kališníky dotáhl na šestou Porubu.

CHANCE LIGA - 35.kolo so 28.12.17:00
HC Stadion Litoměřice - AZ Residomo Havířov
5:6
(3:4, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 10. M. Kadlec (Jícha), 14. Voženílek (Jícha, L. Doudera), 20. M. Kadlec (Voženílek, Jícha), 36. Korkiakoski (Jícha, Jánský), 59. Vitouch (Štohanzl) – 4. O. Procházka (F. Seman, Kotala), 14. Malina (Baláž, Nepokoj), 15. Kotala (F. Seman, O. Procházka), 17. Kachyňa (Chroboček, Kotala), 29. F. Seman (Kotala, Malina), 45. O. Procházka (F. Seman, Kotala). Rozhodčí: Souček, Grech – Coubal, Kokrment. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 934. Střely na branku: 39:28 (9:15, 13:6, 17:8). Zablokované střely: 23:34. Vhazování: 35:40. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4, 3:4, 3:5, 4:5, 4:6, 5:6.

HC Stadion Litoměřice: Sklíba (17. Zajíček) – Marcel (A), Walter, L. Doudera, Klejna, Strejček, Šiller – M. Kadlec, Jícha, Voženílek (C) – Korkiakoski, Vitouch, Kangas – Štohanzl, Přikryl, Jánský – M. Havelka, D. Sklenář, Kropáček – Jindra.
AZ Residomo Havířov: Stezka – Mrowiec, Matai, Chroboček, Kachyňa, Malina, L. Rutar, Nepokoj – Kotala, F. Seman (A), Toman – L. Bednář (A), Werbik, Baláž – Pawliczek, Doktor, O. Procházka – Fridrich, Maruna (C), Dvořák.

Litoměřice, které bojují o celkovou druhou příčku, přivítaly Havířov, který bojuje o umístění v první šestce. Motivace tedy ani jednomu  týmu nechybí, hráči Stadionu by se díky výhře vyrovnali druhému místu, navíc mají zápas k dobru, AZ potřebuje tři body, aby se udržel v boji o šestou příčku. A tempo zápasu také odpovídalo důležitosti, první příležitosti Litoměřic hosté přežili a odměnou jim byla přesilová hra. S jejím využitím se havířovští příliš nemazali a již ve 3. minutě se měnilo skóre, když Ondřej Procházka dostal skvělou přihrávku z poza branky přímo mezi kruhy a křižnou střelou vymetl pavučiny domácí branky, 0:1. Poté přišly větší šance Litoměřic, při jednom ze zákroků dokonce hostujícímu Stezkovi spadla maska, ovšem v další šanci již neuspěl. V 10. minutě Martin Kadlec objel branku a z otočky fantasticky našel místečko nad ramenem hostujícího brankáře, 1:1. Vyrovnaný stav ovšem příliš dlouho nevydržel a již ve 14. minutě poslal AZet zpět do vedení Ľubomír Malina, jež stál na konci kombinace skládající se z mnoha rychlých přihrávek, 1:2. Smutek se však nestihl příliš rozšířit, již po 15 vteřinách vyrovnal Daniel Voženílek, jenž po vhazování vystartoval do útočného pásma, prokličkoval mezi hostující obranou a přesně zavěsil, 2:2. Oslavné pokřiky se ještě nesly Kalich Arenou a již se skóre opět měnilo. Jakub Kotala dostal parádní přihrávku z poza branky a z první se nemýlil, 2:3. Divoké události prvního dějství pokračovaly a v 16. minutě vyústily ve druhé vyloučení domácích. A také tentokrát ji hostující hráči již po minutě využili, dalekonosnou střelou se prosadil Ondřej Kachyňa a navýšil na 2:4. To ovšem v 17. minutě nebylo vše, Litoměřice se rozhodly pro rázný krok a vystřídaly svého brankáře Šimona Sklíbu za Šimona Zajíčka. Už už to vypadalo, že se takto první třetina dohraje, ovšem ve 20. minutě Martin Kadlec pokračoval v úklidu, když opět vymetal pavučiny Stezkovy svatyně, 3:4. 

Úvodních 20 minut přineslo neskutečných 7 branek a vypadalo to, že divoká přestřelka bude pokračovat. Již ve 21. minutě byl Stezka překonán, ovšem tentokrát jej zachránila tyčka. Také ve 25. minutě byli domácí velmi blízko vyrovnání, ale Stezka se tentokrát výborně zorientoval ve skrumáži hráčů před jeho bránou. Za snahou vyrovnat se hnali domácí hráči až příliš a ve 28. minutě přišlo třetí vyloučení na jejich straně. A AZeťáci byli dnes ve využívání početních výhod neuvěřitelně efektivní, když i tuto přesilovku využil Filip Seman, který protečoval přihrávku Kotaly za záda Zajíčka a zvýšil vedení opět na dvoubrankový rozdíl, 3:5. Ve 34. minutě přišly další příležitosti domácích, ty ovšem Stezka kryl. Vše vyústilo v první vyloučení na straně hostů a i domácí dodrželi nastolený trend a početní výhodu využil ve 36. minutě Markus Korkiakoski, který dorážel již nadvakrát doráženou střelu za záda hostujícího gólmana, 4:5. Do konce třetiny se již ukazatel skóre nepohnul a tak se šlo do šaten stále s minimálním rozdílem. 

Poslední dějství tak slibovalo velmi napínavou bitvu, vždyť padlo již 9 branek a veškeré dosavadní početní výhody byly využity. Do šance se opět dostávali domácí, dokonce měli početní výhodu na své straně, ovšem tentokrát ji nevyužili a muselo je to velmi mrzet. Ve 45. minutě totiž skóroval opět Ondřej Procházka, když jeho přízemní střela nešťastně zaplula mezi betony domácího brankáře, 4:6. Hosté poté začali hrát trochu nedisciplinovaně a přišla 3 vyloučení v řadě. Při tom posledním se kališníci odhodlali ke hře v šesti, v té pokračovali i po skončení trestu hostů a v 59. minutě přišla odměna v podobě kontaktní branky. David Vitouch se dostal k odražené střele a z první překonal Stezku, 5:6. Poslední minutu domácí hráli opět v šesti, ale Havířov se již o tři body obrat nenechal a slaví v této divoké přestřelce cennou výhru. 

V příštím utkání čeká Havířov domácí souboj se sousedem jak v geografickým, tak v tabulce. Do Gascontrol přijede 30.12. Poruba, přímý protivník v boji o první šestku. Zápas začíná v 17:00, nenechejte si ujít další napínavou bitvu!

Ohlasy k utkání


Daniel Tvrzník (HC Stadion Litoměřice): S šesti góly, které jsme obdrželi doma, můžeme jen těžko pomýšlet na body. Na druhou stranu musíme přihlédnout tomu, že máme čtyři obránce zraněné, další dva jsou na MS U20. Dva gólmani jsou nemocní a jeden po zranění. Zásah do sestavy je veliký, potřebujeme být trpěliví a pracovat, ale myslím si, že výkon byl lepší než v Přerově. Věříme, že s Chomutovem už nějaké body vezmeme.


Jiří Režnar (AZ Havířov): Do zápasu jsme vstoupili rychlým gólem. Následně to vypadalo, že nás to ukolébalo a přestali jsme bruslit i hrát. Kvalita našeho hokeje byla po celý zbytek zápasu téměř nulová, ale jsme rádi za tři body.

Youtube