AZ Havířov

SDO: Bojovný výkon a Bednářův hattrick přinesly výhru nad Zlínem

Petr Miklas | 30.11.2013

H A V Í Ř O V - Utkání 26. kola RAKO extraligy staršího dorostu mělo být jednoznačnou záležitostí. Hostující Zlín přijel v roli jasného favotita, ale narazil na houževnatého soupeře. Domácí AZ od začátku bojoval, dobrusloval soupeře a nepouštěl jej do šancí. Hosté sice dvakrát vedli, ale Havířov dokázal vždy odpovědět a poctivou hrou nakonec otočil zápas ve svůj prospěch. Za výhrou stojí skvělý týmový výkon, ale také produktivita Lukáše Bednáře, který dal tři branky a na jednu nahrál.

ELSD - 26.kolo so 30.11.13:30
AZ Havířov - PSG Berani Zlín
5:2
(0:1, 2:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 24. Bednář (Pořízek), 36. Bednář (Moravčík), 45. Pořízek (Bednář, Sap), 50. Pacas, 56. Bednář (Pořízek, Moravčík) – 11. Karafiát (Dlabaja), 26. Kosorin (Werbik, Stiksa). Rozhodčí: Koliba – Hlavatý, Vengřín. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 97. Střely na branku: 34:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 5:2.
AZ Havířov: Turšner - Heinzl, Chroboček, Dudek, Šteffko, Trombik, Ďurkáč, Frojda - Polak, Wróbel, Moravčík, Kurovský, Pacas, Pořízek, Bednář, Sap.
PSG Berani Zlín: Ling – Řezníček, Procházka, Kobylík, Schmied, Korosin, Fridrich, Kotek, Pavlůsek, Kuncek, Karafiát, Fryšara, Stiksa, Werbik, Gago, Kolařík, Dlabaja, Bumbál.

Utkání začalo tlakem Zlína, ale ten nebyl takový, jaký by se dal od favorita očekávat. Domácí dokázali se Zlínem bruslit a nepouštěli jeho hráče do vyložených šancí. Sami se však dostali do útočného pásma jen sporadicky a první střelu na Linga vyslali až v 8. minutě a to ještě z uctivé vzdálenosti.

Hostující hráči měli sice optickou převahu, častěji ohrožovali domácího brankáře Turšnera, ale vyložené šance to nebyly. Vyšla jim až akce z 11. minuty, kdy Dlabaja našel najetého Jiřího Karafiáta, jenž střelou zpoza obránce překonal Turšnera.

Domácí měli největší možnost vyrovnat při přesilovce, kdy zejména v její první části pálili na Linga jednu ránu za druhou, ale gólman Zlína všechny puky viděl a pochytal. Zbytek třetiny přinesl boj o útočné pásmo, které musely oba celky těžce dobývat, ale další branku ani vyloženou šanci jsme už neviděli.

Druhá část přinesla mnohem víc šancí, hned ve 22. minutě mohli jít hosté do dvoubrankového vedení, když byl Werbik chvíli sám před Turšnerem, zkusil jej překonat rychlou bekhendovou kličkou, ale domácí brankář puk vytěsnil mimo tyče.

V polovině 24. minuty tak naopak domácí zásluhou Lukáše Bednáře vyrovnali, při podobné situaci jako u první branky Zlína. Vyrovnaný stav netrval dlouho, protože ve 26. minutě využil Zlín zásluhou Romana Korosina přesilovku.

Ve 31. minutě mohli hosté své vedení navýšit, ale to by Karafiát musel využít svůj samostatný únik. Proto mohlo o pět minut později přijít vyrovnání domácích, o které se postaral znovu Lukáš Bednář, který se trefil nad Lingovu lapačku.

Po dvou třetinách tedy platil smírný stav 2:2, od třetí části jsme očekávali obrovský tlak hostí, který však překvapivě nepřišel, napomohlo tomu i oslabení, které hosté hráli po necelé minutě třetí třetiny.

Azet sice přesilovku nevyužil, ale poté nasadil tvrdou obrannou hru, se kterou měl Zlín problémy. Ve 45. minutě pak domácí dokázali zužitkovat protiútok, když Sap nahrál za brankou Bednářovi, ten naznačil vyjetí zpoza branky a křižnou přihrávkou našel před brankou Radka Pořízka, který bekhendem poslal puk pod horní tyč Lingovy branky.

Téměř přesně o 5 minut později už Azet vedl 4:2, svůj podíl viny na tom má i brankář hostí David Ling, jenž neudržel střelu Pacase, ten puk dojel a přestože se hostující brankář situaci s pomocí obránců snažil zachránit, Lukáš Pacas puk vybojoval a z otočky poslal pod horní tyč.

Dvoubrankové vedení hosty poněkud zmrazilo, naopak domácím vlilo síly do žil - bojovali ještě více a perfektně bránili svou modrou čáru. V 56. minutě přidal pojistku Lukáš Bednář, jenž rychlou forhandovou kličkou oklamal Linga a zkompletoval tak svůj hattrick.

Zbytek zápasu už si Azet pohlídal a v celku zaslouženě dokráčel k vítězství 5:2.

Ohlasy k utkání


Martin Janeček (trenér HC AZ Havířov): K utkání jsme nastoupili konečně zodpovědně. Až na drobné zaváhání jsme dělali minimum chyb v obranně a pokud chyby byly, výborně chytající Turšner vše vyřešil. Z pohledu trenéra spokojenost a doufám, že si hráči uvědomí, co funguje a co je třeba udělat každé utkání pro vítězství.

Youtube