AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

AZ odehrál dobré utkání, body však proti Kladnu nezískal

Jozef Valenčík | 26.11.2016

Hokejisté AZ Havířov se předvedli před dvěma tisícovkami diváků proti druhému týmu tabulky – Rytířům z Kladna. Rozhodně proti favoritovi neodehráli špatný zápas a jen málo chybělo tomu, aby sáhli na body. V první třetině na gól soupeře stačil v samém závěru odpovědět Marek Haas, na rozhodující branku Cetkovského však AZ už odpověď nenašel. Další zápas sehrají svěřenci trenéra Janečka ve středu 30. listopadu v Praze proti Slavii.

WSM liga - 28.kolo so 26.11.17:00
AZ Havířov - Rytíř Kladno
1:2
(1:1, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 19. Haas (Kalus) – 8. Machač (Cetkovský, D. Růžička), 54. Cetkovský (R. Přikryl, Strnad). Rozhodčí: Kopeček – Konvička, Zídek. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2008. Střely na branku: 37:28 (12:15, 15:6, 10:7). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2

AZ Havířov: M. Laco – Sedlák, Petran (A), Korím, Chroboček, Lenďák, D. Krenželok, Dudek – Kalus, Haas (C), Dvořáček – Gřeš, Hubáček (A), Štumpf – Sztefek, Hlinka, Kanko – Pořízek, Bednář, Kotala.
Rytíř Kladno: Cikánek – J. Drtina, P. Hořava, Kehar, Repe, Ulrych, F. Matula, Zelingr, D. Růžička – Machač, Burger, Tůma – Strnad, R. Přikryl, Pekr – Tenkrát, Kubík, Zikmund – Redlich, Havlůj, Cetkovský.

Zápas sehrál od počátku ve slušném tempu, ale pozorné obrany v prvních minutách žádnou větší šanci nepřipustily. Více zákroků měl sice domácí gólman Laco, ale na začátku 7. minuty měl nejprve ne své hokejce vedoucí branku havířovský Hlinka. Jenže zblízka Cikánka v brance Kladna neprostřelil. Hosté vzápětí podnikli protiakci a to už se skóre měnilo. Na konci jejich souhry byl v dobré střelecké pozici Patrik Machač a po jeho rychlé střele vedli Rytíři 1:0. S další těžkou střelou si vzápětí Laco poradil, stejně jako Cikánek na druhé straně ve 13. minutě.

Ve stejné minutě dostal AZ k dispozici přesilovku, ale než stačil nějak zahrozit, bylo po ní. Branku nepřinesla ani následná hra ve čtyřech, ani kladenská dohrávaná výhoda. Nebezpečnou pro Laca byla až chvíli poté střela Cetkovského z pravého kruhu, kterou ale domácí gólman vyrazil betonem. Cikánek pak musel být pozorný v minutě 18. proti Bednářově pokusu z blízka, ale překonat se jej podařilo až minutu před sirénou Marku Haasovi. Ten využil v útočné třetině pěknou zadovku Kaluse a sám před Cikánkem bekhendem pod víko srovnal na 1:1.

Do druhé třetiny vlétli aktivněji domácí. Ve 23. minutě mohl svou druhou branku dát Haas, ale Cikánek s vypětím všech sil pokryl jeho střelu i dorážku. Pak měl AZ k dispozici přesilovku, an minutu vylepšenou dokonce na dvojnásobnou, ale i to hosté i díky Cikánkovi přežili. V polovině utkání tlak AZetu vrcholil. Kanko se natlačil do šance po vyjetí z rohu kluziště, trefil gólmana do ramene, ale byl při tom faulován. Přesilovku však domácí opět nevyužili.

Hosté si trochu od domácího tlaku odpočinuli až při vlastní početní výhodě od 33. minuty. Nesehráli ji špatně, ale proti obětavé trojici hráčů s hokejkou a jednomu bez ní, nic nespáchali. Naopak k jejímu konci jim upláchl Sztefek, a jen hraniční zákrok dojíždějícího obránce mu zbránil blafákem ohrozit Cikánka. Konec třetiny se nesl už v tradičním náporu Havířova, podpořeném další přesilovkou, ovšem branku už diváci neviděli.

Na začátku třetí třetiny si připsal dva pohotové zákroky Laco, ale jinak byl v mnohem větším zápřahu Cikánek.Nejprve vyřešil závar na svém brankovišti, pak nájezd Štumpfa a nakonec jej těsně minula Sztefkova bomba levého kruhu. Ta přišla dokonce v kladenské přesilovce. V 51. minutě, po dalším havířovském náporu, sáhla kladenská střídačka dokonce po oddechovém čase. Po něm se dvakrát zaskvěl na svém brankovišti zase po čase Laco.

53. minuta přinesla další závar na kladenském brankovišti, ale branka nakonec padla za minutu na druhé straně. Jiří Cetkovský dostal přihrávku z poza branky a rychlou střelou nedal Lacovi šanci – 1:2. Na doraz bojující domácí hokejisté pak ubránili oslabení. V následné hře 4 na 4 ujel kladenský Strnad, ale nepřehodil Lacův beton. 83 vteřin před koncem sáhl AZ ke hře bez brankáře. Vypracoval si několik šancí na vyrovnání, největší měl z levého kruhu těsně nad pálící Kanko, ale stav už zůstal nezměněn.

Ohlasy k utkání


Martin Janeček (AZ Havířov): Těžko se mi utkání hodnotí, protože jsme myslím byli o něco lepší než soupeř, ale body nemáme. Poučili jsme se z minulého utkání, dobře jsme bruslili, ale chyběly tomu branky. Na koncovku se zaměřujeme, ale prostě nám to tam nepadá. Je jasné, že s jedním gólem nebudeme vyhrávat. Musíme být více důrazní a doufat že nějaké štěstíčko nás nakopne k vítězství. Hra byla dneska více než slušná, ale nepadá nám to tam.


Jiří Kopecký (Rytíři Kladno): Měli jsme dobrý vstup do zápasu, prvních 17 - 18 minut jsme byli lepší. Ale pak jsme dostali gól a to nastartovalo soupeře. Ve druhé třetině jsme se dostali pod tlak, hráli jsme hodně v oslabení. Havířov měl dost šancí otočit utkání na svou stranu. Jen díky bojovnosti a vynikajícímu výkonu brankáře Cikánka jsme udrželi stav 1:1. Ve třetí třetině pokračoval tlak Havířova, ale pak jsme dali druhý gól a nakonec toto docela šťastné vítězství udržet. Moc si ho ceníme, taková těsná výhra je někdy víc než jednoznačné vítězství.

Fotogalerie k zápasu
Youtube