AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Jeden gól na body proti Slavii nestačil

Jozef Valenčík | 17.01.2018

O další důležité body v boji o playoff přivítali hokejisté Havířova na domácím ledě Slavii, do zápasu však nevstoupili dobře, když inkasovali ve vlastním oslabení. AZet nebyl v zápase horším týmem a dokázala Frodla zasypat pětatřiceti střeleckými pokusy, ale ujala se až střela Pořízka ve 43. minutě. Hostům se však ve 48. minutě naskytla výhoda samostatného nájezdu, ten proměnil Zdeněk Doležal i s dávkou štěstí. Právě tato branka rozhodla o konečném výsledku, který zní 1:2 pro Slavii Praha.

WSM liga - 40.kolo st 17.1.18:00
AZ Residomo Havířov - HC Slavia Praha
1:2
(0:1, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 43. Pořízek (Kanko, Chroboček) – 4. Šagát (Zigo), 48. Z. Doležal (TS). Rozhodčí: Šutara, Fiala V. – Gančarčík M., Lukš. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 1.601. Střely na branku: 35:20 (13:8, 14:4, 8:8). Zblokované střely: 8:13. Vhazování: 34:24. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2

AZ Residomo Havířov: Dolejš – Krisl (C), Drtil, Dudek, Luža, R. Havel (A), Chroboček – M. Kalus, L. Bednář, Tomi – Pořízek, Š. Stránský, Kurovský – Maruna, Rác, Fronk – Kotala, Matai, Kanko – Bambula.
HC Slavia Praha: Frodl – J. Drtina (A), J. Novák (C), Barák, J. Holý, Kasík, A. Růžička, Šmíd – Zigo, Račuk, Z. Doležal – Jankovský, Šafránek, Nedvídek – L. Krejčík, Šagát, M. Ondráček – J. Doležal, Kubica, Furch.

Hosté byli v úvodu trochu aktivnější. Na konci 3. minuty šli sice do oslabení, ale ani to jim nezabránilo otevřít skóre. Martin Šagát zůstal zcela sám před Dolejšem a s přehledem mu poslal puk mezi betony do branky – 0:1. Mírná herní převaha Slavie trvala zhruba do 11. minuty a její součástí byla i nebezpečná střela Šagáta, kterou viděl Dolejš až na poslední chvíli. Pak převzali iniciativu domácí. Ve 14. minutě ale Kurovský zblízka Frodla v brance Slavie nepropálil, a stejně se vedlo i o minutu později Fronkovi u pravé tyče.

V 17. minutě dostal AZ k dispozici druhou přesilovku. Sehrál ji slušně, ovšem Frodl šance Fronka a Kanka zlikvidoval. Hned po jejím skončení se opět natlačil před branku hostí Kanko, jeho bekhendovému pokusu však chyběla větší razance. První, ne moc zajímavou třetinu, tak vyhráli hosté 1:0.

Na začátku druhé třetiny ubránili domácí s přehledem oslabení a pak začali svému soupeři zatápět. V šancích se objevili postupně Fronk, Matai a pak Kalus, ale Frodl své spoluhráče výrazně držel v jejich těsném vedení. Stejně tak jej nepřekonal v přesilovce ve 26. minutě Maruna. Ale gól mohl padnout i na druhé straně. Stále ještě v oslabení ujel všem Zigo, tentokrát však Dolejš své betony sklapl včas. Další velké šance přišly před polovinou utkání. Na jedné straně chyběla domácím v situaci 2 na 1 přesnější přihrávka, na druhé straně, ve stejné variantě přečíslení, zasáhl spolehlivě Dolejš.

Od 33. minuty pykali sešívaní za hru v šesti. Vyrovnání v této převaze měli na hokejkách Matai a Kurovský, Frodl byl ale opět proti. Za chvíli se ale hosté opět provinili technickým přestupkem – vyhozením kotouče a tak měl AZ opět přesilovku. Tentokrát si Frodl dovolil jednu chybu, když mu vypadla z lapačky Krislova střela, k dorážce se ale domácí nedostali. V závěru třetiny měli možnost přesilovky i hosté, ovšem skóre se do sirény nezměnilo.

Třetí třetina začala Kurovského šancí v oslabení. Objel posledního bránícího hráče, položil si Frodla, ale puk do branky nedostal. Až ve 43. minutě se radovali domácí z vyrovnání. Radek Pořízek dostal z poza branky přesnou přihrávku od Kanka a poslal puk Frodlovi nad levé rameno – 1:1. Tři minuty na to mohl v oslabení poslat AZ do vedení Bednář, ale v situaci 2 na 1 trefil z levé strany tyč! A tak udeřilo na druhé straně. Zdeněk Doležal ujel ve 48. minutě domácí obraně, při zakončení byl faulován, ale z následného trestného střílení se štěstím překonal Dolejše podruhé.

Zisk vedení viditelně hostům dodal elán, a Dolejš měl rázem více práce. Zejména při Zigově střele musel být pozorný. Postupně se ale domácí otřepali a tlačili se za vyrovnáním. Slávistická obrana však pracovala pozorně a do velké šance je nepustila. Od 54. minuty se hrálo 4 na 4 a více ze hry měli v této pasáži sešívaní. V posledních dvou minutách se domácí nadechli k závěrečnému náporu, zkusili to i v šesti bez brankáře, ale branka už nepadla a Slavia tak veze ze Slezska tři body za výhru 2:1.

Ohlasy k utkání


Jiří Režnar (AZ RESIDOMO Havířov): Do zápasu jsme vstoupili malinko vlažně a dostali jsme i branku v oslabení, což by se nemělo stávat. Navíc druhou branku jsme dostali z trestného střílení, takže o to víc to mrzí. Na jednu branku se však doma vyhrávat nedá. Nevyužité přesilovky dnes hrály velkou roli, v oslabení jsme sice hráli perfektně, ale v početní výhodě se nám dnes nedařilo vůbec.


Jan Srdínko (HC Slavia Praha): Zápas byl nesmírně těžký, Havířov má kvalitní tým a byl posílený mladými hráči z Vítkovic, kteří byli vidět a přinesli do hry jistě oživení. My jsme se snažili soustředit na naší hru, udělali jsme však několik faulů, které nás brzdily a právě těch faulů se musíme do příštích zápasů vyvarovat. Výkon brankáře byl dnes výborný, ale já bych nechtěl vyzdvihovat jedince, dnes to byl týmový výkon.

Fotogalerie k zápasu
Youtube