AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Matoušek v bráně čaroval a AZ zvládl derby s Porubou

Tomáš Vlček | 18.01.2020

Počtvrté v sezoně se proti sobě postavili porubští a havířovští hokejisté a potřetí v řadě se radují hráči AZetu. Dnes na porubském ledě byl k vidění oboustranně zajímavý zápas s řadou šancí. Po první bezbrankové třetině, šel AZ do vedení v polovině utkání díky Ľubomíru Malinovi. Druhou branku Havířova přidal ještě do přestávky Daniel Krenželok. Ve třetí třetině AZ dlouho s přehledem kontroloval své vedení a až v samotném závěru dovolil domácím snížit. Tři body za výhru 2:1 však putují nakonec do Havířova. Další utkání sehraje AZ ve středu doma proti Chomutovu.

CHANCE LIGA - 43.kolo so 18.1.16:00
HC RT TORAX Poruba - AZ Residomo Havířov
1:2
(0:0, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 59. M. Hlinka (Husák, Gřeš) – 30. Malina (Doktor, Cihlář), 36. D. Krenželok (Bambula). Rozhodčí: Doležal, Vrba – Gančarčík, Hanzlík. Vyloučení: 7:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1005. Střely na branku: 34:33 (11:7, 14:19, 7:9). Bloky: 12:11. Vhazování: 36:31. Průběh utkání: 0:2, 1:2.

HC RT TORAX Poruba: Foltán – Rudl, Urbanec, Slavík, Husák, D. Krejčí, Dundáček, Pastor – Sikora, M. Hlinka, Gřeš – Ďurač, Zdeněk, Nejezchleb – Špaček, T. Jáchym, Guman – J. Káňa, Kanko, Brodek.
AZ Residomo Havířov: Matoušek – Kachyňa, D. Krenželok, Dajčar, Chroboček, Malina, Nepokoj, Mrowiec – Kotala, F. Seman, O. Procházka – L. Bednář, Baláž, Bambula – Doktor, E. Němec, Dvořák – Fridrich, Cihlář, Pawliczek.

Zápas začal střelou havířovského Baláže do tyče, ale jinak se v úvodu první třetiny hra přelévala po celé ledové ploše. Obranné řady obou celků ale odváděly solidní práci a do vyloženě gólové šance se proto nikdo nedostal. Za Porubu se předvedli Jan Káňa a Marek Špaček. Jejich pokusy však do brány nezamířily. A úspěšný nebyl ani Tomáš Gřeš, který v osmnácté minutě zkoušel štěstí v přesilovce. Před první přestávkou tak hráči putovali z ledu za stavu 0:0.

Druhou třetinu začala šance Bambuly, ale jinak do druhé periody vstoupili lépe domácí. Velkou příležitost měli Tomáš Gřeš a Jiří Zdeněk. Ani jeden z nich nicméně nedokázal kotouč protlačit až za Matouškova záda. V čase 29:59 pak porubskou obranu zaskočil svou ránou od modré Lubomír Malina a poslal AZet do vedení. Asi dvacet vteřin na to pak dva porubští hráči, Marek Sikora a Patrik Urbanec, putovali na trestnou lavici. Této dvojnásobné výhody však Havířov nedokázal využít a stav se tak neměnil. O chvíli později měla přesilovku i Poruba. Ani snaha Michala Hlinky ale vyrovnání nepřinesla. V šestatřicáté minutě pak Daniel Krenželok dělovkou od modré propálil Frederika Foltána a zajistil tím Havířovu dvoubrankový náskok. Asi minutu před koncem třetiny ještě zkoušeli snížit Jan Káňa s Petrem Kankem. Ani puk v síti však tentokrát k radosti nestačil. Místo vstřelené branky se totiž Káňa musel "spokojit" s dvouminutovým trestem za sekání.

Poslední dvacetiminutovka už příliš gólových pokusů nepřinesla. AZet nikam nespěchal a dobře bránil, Ostravané se nemohli dostat k pořádnému zakončení. Matoušek navíc v padesáté minutě se štěstím zlikvidoval i Krejčího střelu a držel dál čisté konto. Do klece pak puk nedoklouzal ani po akci Ivana Ďurače. Matouškovou největší starostí tak byla rána, kterou schytal do masky. V čase 54:38 rozhodčí za sekání potrestali Filipa Dundáčka. Zhruba po minutě pak k němu zasedl i Patrik Husák, a to byl v podstatě konec porubských nadějí. RT TORAX musel bránit a pohyboval se víceméně jen ve Foltánově blízkosti. Výsledek už nezachránila ani porubská přesilovka a následný gól Michala Hlinky, který doputoval do brány v čase 58:45. Poruba prohrála rozdílem 1:2.

Autor reportáže: Pavlína Vítková

Ohlasy k utkání


Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Věřil jsem, že navážeme na výkon se Vsetínem, i když jsem věděl, že nedokážeme využít gólové šance. Dnes jsme byli jasně lepším soupeřem, i když jsme hned ve čtvrté minutě byli vyloučení. Měli jsme hodně šancí, jenže v rozhodující chvíli nedokážeme dostat puk za brankovou čáru. Hráli jsme dvakrát ve třech proti pěti a oslabení jsme výborně ubránili. Jenže následně dáme gól, který není uznán a jsme znovu vyloučení. Přesilovou hrou si nedokážeme pomoct, a to je ta věc která nás teď trápí. Ještě jednou říkám, byli jsme dnes lepší, ale body jsme zase nevybojovali.


Jiří Režnar (AZ RESIDOMO Havířov): První třetina byla taková oťukávaná, nikdo nechtěl udělat žádnou chybu. Na začátku druhé periody náš brankář vychytal tři gólové šance a my jsme potom od modré čáry dali dvě krásné branky. Hra pokračovala dál a mohli jsme vidět krásné brankové situace na obou dvou stranách. Oba brankáři dnes hráli moc dobře. Bylo velmi důležité, že jsme gól dostali těsně před koncem zápasu. Za tři body jsme nesmírně rádi, protože v Porubě se hraje velice těžce.

Youtube