AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

AZet veze z Prahy důležité tři body

Petr Bortlík | 22.02.2020

Hráči Havířova vyrazili na led pražské Slavie a nutně potřebovali vybojovat výhru, aby se udrželi ve hře o přímý postup do play off. Havířov většinu zápasu vedl a i přes velký nápor a dramatický závěr dokázal vedení uhájit a získal cenný skalp pátého celku tabulky. Další utkání odehraje AZ ve středu doma proti Přerovu.

CHANCE LIGA - 53.kolo so 22.2.17:00
HC Slavia Praha - AZ Residomo Havířov
2:3
(1:2, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 15. Šmerha (Kubík, Novák), 46. Bílek (Vlček) – 3. O. Procházka (Danielčák, Cihlář), 18. F. Seman (Maruna, Fridrich), 36. Danielčák (Cihlář, O.  Procházka). Rozhodčí: Kostourek, Pavlovič – Belko, Hnát. Vyloučení: 3:3, navíc Seman (HAV) 10 min.+ OK. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2.123. Střely na branku: 32:39 (12:18, 8:15, 12:6). Zablokované střely: 9:6. Vhazování: 42:27. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3.

HC Slavia Praha: Michajlov – Hejda, J. Novák, P. Hořava, Veber, Ryzák, Barák, T. Duda – J. Doležal, Vrdlovec, Bílek – M. Ondráček, Vlček, Šmerha – Jar. Brož, Kubík, Všetečka – Furch, Kohút, Šteiner.
AZ Residomo Havířov: Stezka – Chroboček, Dajčar, Mrowiec, Matai, Malina, L. Rutar, Nepokoj – Kotala, E. Němec, Vrána – L. Bednář, F. Seman, Bambula – Fridrich, Maruna, Bernovský – Danielčák, Cihlář, O. Procházka.

Návrat po reprezentační přestávce nevycházel hokejistům Slavie podle jejich představ. Ve čtyřech utkáních vyhráli pouze jednou, ovšem  AZet rovněž prohrál třikrát v řadě a navíc poslední vzájemný duel vyhráli hráči Slavie.

Do zápasu však vstoupili lépe AZeťáci, kteří se už po necelé půl minutě dostali do první šance a ve třetí již otevřeli skóre. Akci Jozefa Danielčáka, který na levém křídle dovezl puk do brankoviště, zakončoval v chumlu před brankovištěm Ondřej Procházka – 0:1.

Hosté byli celkově v první třetině střelecky aktivnějším týmem – jeden z jejich 18 pokusů na Martina Michaljova zaznamenal v 10. minutě Jakub Kotala, jenž ujel slávistické obraně a tváří v tvář strážci domácí svatyně zvolil kličku do bekhendu, kterou mu ale Michaljov důležitým zákrokem chytil.

Neproměněné šance mohly Slezany mrzet, neboť když Slavia v 15. minutě dostala k dispozici první přesilovou hru, velmi rychle ji využila. Adam Kubík se ve středním pásmu vyhnul protihráči a přesným pasem do jízdy našel na pravém křídle Tomáše Šmerhu – slávistický kanonýr na nic nečekal a přesnou střelou z ostrého úhlu našel skulinku v postavení Aleše Stezky – 1:1. Asistenci a svůj 300. bod v dresu Slavie zaznamenal kapitán Jan Novák.

I Havířov však ukázal, že umí početní výhody využívat,i když však skóroval po příhodném odrazu. Jan Maruna váhal se střelou z levého kruhu tak dlouho, že až se rozhodl vystřelit, trefil prvního blokujícího slávistu. To ale neznamenalo konec akce, protože puk si v mezikruží rychle našel Filip Seman a svižnou střelou vrátil hostům vedení.

Druhá dvacetiminutovka už nabídla podstatně méně šancí, než ta první a na obou stranách byla vidět především taktická hra se snahou udělat co nejméně chyb. Za kratší konec opět tahali svěřenci Miloše Říhy – střelecky prohráli 6:13 a ve 36. minutě inkasovali.

O třetí branku Havířova se postaral Jozef Danielčák, jenž přesnou střelou hned po buly vyzrál na Michaljova, který přes clonu puk vůbec neviděl. Jinak ovšem šestadvacetiletý gólman svůj tým držel – čtyři minuty před inkasovanou brankou zlikvidoval brejk Jana Bambuly.

Sešívaní tak do třetí periody vstupovali s jasným cílem – vyrovnat. Běžela 46. minuta, kdy dokázali udělat první potřebný krok. Filip Vlček sice ještě minul prázdnou branku, ale o pár sekund později se ke střele z mezikruží dostal Vítězslav Bílek a rychlým projektilem nedal Stezkovi šanci zareagovat – 2:3.

Velkou příležitost udělat druhý krok a vyrovnat měli domácí v 50. minutě, když rozhodčí za faul na Tomáše Šmerhu nařídili trestné střílení. Útočník s 55 na zádech chtěl na Stezku vyzrát blafákem do forhendu, ale nepochodil.

Ke kýženému vyrovnání nepomohl ani tlak v závěrečných minutách. V největší šanci se minutu před koncem ocitl před brankou zcela osamocený Marek Ryzák, ale skvěle chytajícího Stezku neprostřelil. Havířov tedy získal důležité tři body a na šesté Litoměřice ztrácí pouhý bod.

Autor reportáže: Šimon Rogner, hc-slavia.cz  

AZet čeká posledních pět utkání, ve kterých svede velkou bitvu o šestou příčku. Příští utkání se bude hrát ve středu 26.2. od 17:00 v Gascontrol aréně, přijede druhý tým tabulky Přerov. 

Ohlasy k utkání


Jan Srdínko (Slavia Praha): Dvě třetiny byl náš výkon křečovitý. Kluci se snažili, ale chyběl nám přechod středního pásma, nebyli jsme silní na puku. Ve třetí třetině jsme se hodně zlepšili, měli jsme souvislý tlak, ale ve finální fázi nám chyběl důraz ve střelbě a tlak do brány. A to byl důvod, proč jsme nakonec nedokázali vyrovnat.



Patrik Rimmel (AZ Havířov): Do zápasu jsme vstoupili výborně. Po předchozích prohrách jsme chtěli hrát ze zabezpečené obrany. Měli jsme nějaké šance a ty jsme proměnili.Ve druhé třetině jsme měli řadu čistých šancí, ale dali jsme jen jeden gól po buly. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že musíme hrát to, co doposud. Ale hned zkraje jsme šli do čtyř a od té doby byla Slavia lepší, tlačila, a dala i gól. Nám se podařilo zápas udržet díky bojovnosti a notné dávce štěstí.

Fotogalerie k zápasu
Youtube